Ελλαδα

Από Αστυπάλαια - Μύκονος: Μια megaεπένδυση απειλεί να αλλάξει τον χαρακτήρα της «πεταλούδας του Αιγαίου»

Το δημοσίευμα της Καθημερινής, η αντίδραση Κασσελάκη και η απάντηση Μαρινάκη

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Αστυπάλαια: Αντιδράσεις για megaεπένδυση στο νησί - Το δημοσίευμα της Καθημερινής, η αντίδραση Κασσελάκη και η απάντηση Μαρινάκη

Το άρθρο της «Καθημερινής» περί megaεπένδυσης στην Αστυπάλαια έχει προκαλέσει τα τελευταία 24ωρα πληθώρα αντιδράσεων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, δόθηκε από το Κεντρικό Πολεοδομικό Συμβούλιο «πράσινο φως» για επένδυση που αφορά περιοχή 1.977 στρεμμάτων στη θέση Βίγλα, κοντά στο λιμάνι Αγίου Ανδρέα, μία έκταση που ξεπερνά σε μέγεθος τους δύο μεγαλύτερους οικισμούς της Αστυπάλαιας. Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», η δόμηση θα είναι τριπλάσια από την επιτρεπόμενη σήμερα, κατά παράβαση του προεδρικού διατάγματος προστασίας του νησιού. Το δημοτικό συμβούλιο του νησιού έχει εκφράσει την αντίρρησή του για την πραγματοποίηση της επένδυσης. 

Ο δήμαρχος της Αστυπάλαιας, Νίκος Κομηνέας, υποστηρίζει ότι το μέγεθος της επένδυσης θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε υποδομές, όπως δρόμοι, παροχή νερού, λύματα, φωτισμό, καθαριότητα. «Κατ’ αρχάς, η επένδυση αυτή είναι εντελώς ασύμβατη με τον χαρακτήρα του νησιού και το βιώσιμο μοντέλο τουριστικής του ανάπτυξης», εκτιμά ο δήμαρχος Αστυπάλαιας. Το είδος της δόμησης που προτείνεται, δηλαδή διάσπαρτες βίλες σε μεγάλα οικόπεδα, είναι άσχετο με τη μορφολογία των οικισμών μας. Επιπλέον, το μέγεθος της επένδυσης θα μας δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις υποδομές, όπως οι δρόμοι, η παροχή νερού, τα λύματα, ο φωτισμός, η καθαριότητα. Αν κάποιος θέλει να επενδύσει τουριστικά, οι οικισμοί του νησιού έχουν μεγάλο, ήδη εγκεκριμένο περιθώριο επέκτασης», υποστηρίζει ο δήμαρχος της Αστυπάλαιας.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», «μετά τη δημοσίευση του σχολίου, αρμόδιες πηγές διευκρίνισαν στη «Κ» ότι το επενδυτικό σχέδιο, που βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο, δεν θα έχει την έγκριση της κυβέρνησης».

Στέφανος Κασσελάκης για megaεπένδυση στην Αστυπάλαια: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπαζώνει το νησί»

Μετά το δημοσίευμα, ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε σε όσα αποκαλύπτει το δημοσίευμα και σχολίασε σε ανάρτησή του στο Χ. «Η "πράσινη" Αστυπάλαια ήταν το επικοινωνιακό κέλυφος για τη δημιουργία ενός οικοδομικού τέρατος, που καμία σχέση δεν έχει με τον χαρακτήρα και τις δομές του νησιού. Με βίλες και ξενοδοχεία που ξεπερνούν σε έκταση τους δυο μεγαλύτερους οικισμούς του νησιού. Με δόμηση τριπλάσια από την επιτρεπόμενη, παραβιάζοντας το προεδρικό διάταγμα του 2002 για την προστασία 25 μικρών νησιών του Αιγαίου (ΦΕΚ 402Δ). Κόντρα στο προεδρικό διάταγμα, κόντρα στο δημοτικό συμβούλιο, κόντρα στους κατοίκους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπαζώνει το νησί και το μετατρέπει όπως γράφει στο άρθρο του στην Καθημερινή ο Μιχάλης Τσιντσίνης σε "αποικία ενδογενούς αποικιοκρατίας"».

Τι απαντά η κυβέρνηση για το megaεπένδυση στην Αστυπάλαια

Μέσα από την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απάντησε στο δημοσίευμα της εφημερίδας και την ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη. «Το ζήτημα της Αστυπάλαιας, είναι ένα θέμα από τα πολλά παραδείγματα του πώς γίνεται η αντιπολίτευση στη χώρα. Δημοσιεύτηκε ένα άρθρο από την εφημερίδα "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ". Λίγες ώρες μετά, στην ηλεκτρονική έκδοση εμπεριέχεται και μία, από κυβερνητικές πηγές, διάψευση για τη συγκεκριμένη επένδυση, ως προς τις προθέσεις, τουλάχιστον, πάντοτε συνυπολογίζοντας και όλους τους κανόνες οι οποίοι υπάρχουν και όλα τα δεδομένα και τον διάλογο με την τοπική κοινωνία, η συγκεκριμένη θέση είχε διατυπωθεί, αν θα δείτε, σε πάρα πολλά ηλεκτρονικά μέσα, σε πολλά sites πολλές μέρες πριν από το άρθρο αυτό, η εφημερίδα έγραψε μία άποψη, υπήρξε μία συγκεκριμένη απάντηση από την κυβέρνηση και επέλεξε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης την επόμενη ημέρα να δημοσιεύσει μόνο ένα μέρος του άρθρου ή, τέλος πάντων, την άποψη αυτή, χωρίς να βάζει το πραγματικό δεδομένο, το οποίο υπάρχει εδώ και κάποιες μέρες, της κυβερνητικής θέσης. Απέκρυψε, δηλαδή, την κυβερνητική θέση. Έρχεται η κυβέρνηση και λέει κάτι συγκεκριμένο και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συνολικά η κυβέρνηση. Άρα, "μισή αλήθεια χειρότερη από ένα ψέμα" στη συγκεκριμένη περίπτωση. Και βέβαια, ας κάτσει κανείς ν’ αναλογιστεί και στην Αστυπάλαια και σε πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας, ποια είναι η κυβερνητική πολιτική, τι αποτελέσματα έχει η κυβερνητική πολιτική. Ένα νησί, όπως και πολλά άλλα στη χώρα, με σπάνιο φυσικό πλούτο, πολλές δυνατότητες, που έχει αναδειχθεί με πολιτικές οι οποίες αποδίδουν, όποιος πήγε φέτος στο συγκεκριμένο νησί μπορεί νομίζω να το επιβεβαιώσει. Εμείς θα συνεχίσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση και θα απαντάμε κάθε φορά που τίθεται κάποιο συγκεκριμένο θέμα».