Ελλαδα

Φανουρόπιτα: Πότε την φτιάχνουμε - Η παραδοσιακή συνταγή 9 υλικών

Τι λέει η παράδοση για τον Άγιο Φανούριο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Φανουρόπιτα: Πότε την φτιάχνουμε - Η παραδοσιακή συνταγή 9 υλικών - Τι λέει η παράδοση για τον Άγιο Φανούριο

Η φανουρόπιτα είναι ένα πιο διαδεδομένα παραδοσιακά εδέσματα και ετοιμάζεται παραδοσιακά κάθε 27 Αυγούστου ενώ συνδέεται και με μακρά ιστορία.

Κάθε χρόνο στις 27 Αυγούστου, οι πιστοί φτιάχνουν φανουρόπιτες, οι οποίες αφού ευλογηθούν πρώτα από την εκκλησία, μοιράζονται σε κομμάτια.

Πώς προέκυψε η φανουρόπιτα - Τι λέει η παράδοση

Η παράδοση λέει ότι η μητέρα του Άγιου Φανούριου ήταν μια σκληρή γυναίκα που δεν βοηθούσε τους άλλους – και για αυτό πήγε στην κόλαση.

Ο Άγιος Φανούριος με τον Αρχάγγελο Μιχαήλ προσπάθησαν να τη σώσουν, όμως ο κακός της χαρακτήρας δεν τους το επέτρεψε, κι έτσι ο Άγιος Φανούριος παρακάλεσε τους πιστούς να μην κάνουν αφιερώσεις σε εκείνον, αλλά στη μητέρα του, προκειμένου η ψυχή της να συγχωρεθεί.

Έτσι φτάσαμε στη φανουρόπιτα, η οποία είναι πιθανό να ψήθηκε για πρώτη φορά στη Ρόδο, πριν επεκταθεί σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Πάνω από 600 φανουρόπιτες στο Βυζαντινό μοναστήρι των Αγίων Αδριανού και Ναταλίας, έξω από το Ναύπλιο © AΠΕ / Μπουγιώτης Ευάγγελος

Η παραδοσιακή συνταγή 9 υλικών για φανουρόπιτα

Ο αριθμός των υλικών της φανουρόπιτας πρέπει να είναι πάντα μονός – και ιδανικά, να είναι 7 ή 9. Αυτοί οι δύο αριθμοί συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες της δημιουργίας και τα τάγματα των αγγέλων.

Η παρακάτω παραδοσιακή συνταγή αποτελείται από 9 υλικά και ακόμα κι αν δεν βοηθήσει να βρείτε αυτό που χάσατε, σίγουρα θα την απολαύσετε. Τα 9 υλικά που χρειάζεστε είναι τα ακόλουθα:

  • 4 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κουταλάκι κανέλλα
  • 1 μπέικιν
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού νερό
  • 3/4 φλιτζάνι τσαγιού πορτοκαλάδα
  • Ελάχιστη σόδα
  • Ξύσμα λεμονιού-πορτοκαλιού

Εκτέλεση - Τι πρέπει να κάνετε για να φτιάξετε φανουρόπιτα

  1. Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μούλτι για λίγα λεπτά και μετά βάζουμε το αλεύρι με τη σόδα και το μπέικιν και ανακατεύουμε καλά.
  2. Ύστερα βάζουμε: 1 φλιτζάνι σταφίδα ξανθή 1 φλιτζάνι χοντρά κομμένα καρύδιακαι βάζουμε το μίγμα σε βουτυρωμένο ταψί νούμερο 32.
  3. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45' λεπτά. Όταν ψηθεί το αφήνουμε να κρυώσει και κατόπιν πασπαλίζουμε από πάνω με ζάχαρη άχνη.