Ελλαδα

Οι επικίνδυνες «γουρούνες» που κατακλύζουν τα νησιά

Δεκάδες τροχαία, δύο θανατηφόρα μέσα σε 10 ημέρες

Γιώργος Σόμπολος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι «γουρούνες» χρησιμοποιούνται κατά κόρον για τη μετακίνηση τουριστών στα νησιά, ωστόσο είναι πολύ επικίνδυνες καθώς οι περισσότεροι δεν ξέρουν να τις χειρίζονται

Σε «μάστιγα» έχουν μετατραπεί τα ατυχήματα και τα δυστυχήματα στα οποία εμπλέκονται ATV’s ή αλλιώς τετράτροχες μοτοσικλέτες -οι γνωστες «γουρούνες»-, που αποτελούν βασική επιλογή ενοικίασης των τουριστών που έρχονται για διακοπές στη χώρα μας.

Ο θάνατος του 22χρονου Στάθη Γαβριλιάδη στην Άνδρο το μεσημέρι της Παρασκευής (23/8), όταν η «γουρούνα» που οδηγούσε ο πατέρας του, ξέφυγε της πορείας της και κατέληξε σε γκρεμό, δεν είναι ο πρώτος για τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν.

Οι επικίνδυνες «γουρούνες» που κατακλύζουν τα νησιά

Η χρήση των συγκεκριμένων μοτοσικλετών επιτρέπεται εάν ο χειριστής είναι κάτοχος διπλώματος οδήγησης οχήματος ή μοτοσικλέτας. Σε πολλές περιπτώσεις όμως, έχει διαπιστωθεί πως τα θύματα, είτε τραυματίες, είτε νεκροί δεν έχουν το απαραίτητο δίπλωμα, με αποτέλεσμα και οι υπεύθυνοι των γραφείων ενοικιάσεων τέτοιων οχημάτων να έρχονται αντιμέτωποι με τον νόμο.

Η πλειοψηφία των νέων τουριστών επιλέγει την ενοικίαση τετράτροχης μοτοσικλέτας, ωστόσο όπως φαίνεται λίγοι είναι αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες στην οδήγηση αυτών των οχημάτων. Αυτό προκύπτει από τα τροχαία στα οποία εμπλέκονται, συνήθως χωρίς τη συμμετοχή άλλων οχημάτων αφού σε μια απότομη στροφή το ATV δεν ανταποκρίνεται όπως τα αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα να αναποδογυρίζουν και οι επιβάτες να τραυματίζονται συνήθως σοβαρά.

Στα Μάλια της Κρήτης, στο Φαληράκι της Ρόδου, στον Λαγανά και το Καλαμάκι της Ζακύνθου οι έλεγχοι της Τροχαίας σε τέτοιους είδους οχήματα, είναι πιο συχνοί, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί μια τραγωδία. Πέρα από το δίπλωμα, ο οδηγός και ο συνεπιβάτης, εάν υπάρχει, είναι υποχρεωμένοι να φορούν κράνος για την προστασία τους. Τα πρόστιμα μπορεί να …πέφτουν βροχή, πλην όμως αρκετοί δεν φαίνεται να βάζουν μυαλό μιας και έχουν δεχθεί και δεύτερο πρόστιμο κατά την διάρκεια των διακοπών τους για το ίδιο αδίκημα.

Οι «γουρούνες» είχαν απαγορευθεί

Πριν από μερικά χρόνια, οι «γουρούνες» είχαν απαγορευτεί προσωρινά, σε μια προσπάθεια να μειωθούν τα τροχαία δυστυχήματα στα νησιά, ωστόσο μετά από διαμαρτυρίες επετράπη εκ νέου η χρήση και η ενοικίαση τους το 2019 -ενέργεια που έχει λογική καθώς πρόκειται για τετράτροχη μοτοσικλέτα που έχει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επειδή ο ιδιοκτήτης της, ιδιώτης ή κατάστημα ενοικιάσεως, πληρώνει κανονικά τέλη κυκλοφορίας, την ασφαλίζει και την αναφέρει στην φορολογική του δήλωση.

Συνεπώς, αναφέρουν οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Τροχαίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η χρήση τους είναι καθ’ όλα νόμιμη. Νόμιμοι πρέπει να είναι οι ενοικιαστές, και κυρίως να προσέχουν στον τρόπο χρήσης της «γουρούνας» αφού τα περισσότερα περιστατικά σχετίζονται με ντελαπαρίσματα και όχι με συγκρούσεις με άλλα οχήματα.

Νεκρή και μια 20χρονη τουρίστρια

Μια ημέρα πριν από τον Δεκαπενταύγουστο μια 20χρονη τουρίστρια από την Ιταλία έχασε τη ζωή της, ενώ ο σύντροφος της τραυματίστηκε σοβαρά όταν η τετράτροχη μοτοσικλέτα που επέβαιναν συγκρούστηκε μετωπικά με τουριστικό λεωφορείο.

Η άτυχη κοπέλα, που ήταν συνεπιβάτης της «γουρούνας» στην κυριολεξία εκτινάχθηκε από το κάθισμα της και κατέληξε στο οδόστρωμα. Ο θάνατος της ήταν σχεδόν ακαριαίος, αφού έφερε πολλαπλά κατάγματα στο κεφάλι.

Σχεδόν 10 ημέρες μετά, έχασε τη ζωή του ο 22χρονος στην Άνδρο, όταν η «γουρούνα» στην οποία επέβαινε με τον πατέρα του κατέληξε στο γκρεμό.

Τα συγκεκριμένα περιστατικά είναι μόλις δύο από τα πολλά, με τους αστυνομικούς, κατά την διάρκεια των ελέγχων σε επιβάτες τέτοιων μοτοσικλετών, να τους εφιστούν την προσοχή αφού το να προκληθεί ένα τροχαίο με τέτοιο μέσο είναι εξαιρετικά συχνό.