Ελλαδα

«Ένα μάτσο παλιοσίδερα», η διαπίστωση των αστυνομικών για το λούνα παρκ

Ο 21χρονος χειριστής του μοιραίου παιχνιδιού είχε ποινικό παρελθόν

Γιώργος Σόμπολος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Λούνα παρκ: Ο ιδιοκτήτης έπαιζε «κρυφτούλι» με το Δήμο Κασσάνδρας, ενώ ο 21χρονος χειριστής είχε ποινικό παρελθόν

«Ένα μάτσο παλιοσίδερα» είχαν διαπιστώσει οι αστυνομικοί που στις αρχές Ιουλίου έκαναν τυπικό έλεγχο στο υπαίθριο λούνα παρκ της Χαλκιδικής που κόστισε τη ζωή του 19χρονου Γιάννη.

Πέρα από την κακή κατάσταση των εγκαταστάσεων, οι αστυνομικοί ενημερώθηκαν από τον ιδιοκτήτη του λούνα παρκ πως δεν είχε γνωστοποιήσει στο δήμο Κασσάνδρας την παρουσία του στον χώρο και φυσικά τη λειτουργία των μηχανημάτων. 

Το έγγραφο οι αστυνομικοί το κοινοποίησαν τόσο στον ιδιοκτήτη όσο και στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου.

Κόντρα για τις ευθύνες

Πλην όμως, φαίνεται πως τουλάχιστον για τον Δήμο Κασσάνδρας προκύπτουν σοβαρές ευθύνες, καθώς ναι μεν επέβαλε, όπως υποστηρίζει, χρηματικό πρόστιμο για την έλλειψη της γνωστοποίησης της παρουσίας και της λειτουργίας του λούνα παρκ, αλλά ουδέποτε προχώρησε στη σφράγιση του, όπως ορίζει ο νόμος.

Η κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον δήμο Κασσάνδρας και στο υπουργείο Ανάπτυξης είναι σοβαρή αφού ο πρώτος υποστηρίζει πως το υπουργείο είναι υπεύθυνο για την χορήγηση ISO στα παιχνίδια, το δε δεύτερο υποστηρίζει πως ο νόμος ειναι σαφής και η ευθύνη ανήκει εξ' ολοκλήρου στον δήμο.

Το ζήτημα είναι πως το μοιραίο παιχνίδι των περιστρεφόμενων καρεκλών που φέρει το όνομα "crazy dance", σαν παιχνίδι στην συγκεκριμένη επιχείρηση, έμελε να γίνει η αιτία θανάτου του 19χρονου Γιάννη. Το νεαρό αγόρι, με καταγωγή από την Βέροια βρισκόταν με την οικογένεια του και τους δύο αδελφούς του στο Πευκοχώρι για θερινές διακοπές.

Ο 21χρονος χειριστής του παιχνιδιού, τοποθέτησε τον άτυχο Γιάννη στο συγκεκριμένο καρεκλάκι προκειμένου να μοιράσει το βάρος σωστά στο μηχάνημα. Τα σκουριασμένα σίδερα, «ζορίστηκαν» και δεν άντεξαν έναν ακόμη γύρο, με αποτέλεσμα το καρεκλάκι του 19χρονου να αποκολληθεί. Ο θάνατος του, ήταν ακαριαίος, ανέφερε το πόρισμα του ιατροδικαστή.

Ένα από τα αδέλφια του 19χρονου, βρισκόταν μαζί του στο ίδιο παιχνίδι και το παιδί, όπως είναι λογικό έχει υποστεί σοκ. Όπως εξάλλου και η υπόλοιπη οικογένεια του αλλά και οι συγγενείς και φίλοι οι οποίοι νωρίς χθες το απόγευμα είπαν το τελευταίο αντίο.

Το ποινικό παρελθόν του 21χρονου

Ο 58χρονος ιδιοκτήτης του υπαίθριου λούνα παρκ αλλά και ο 21χρονος χειριστής του μοιραίου παιχνιδιού συνελήφθησαν και με εντολή του εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. Το ζήτημα για την οικογένεια του 19χρονου είναι να τιμωρηθούν όλοι οι υπεύθυνοι, όχι μόνο ο ιδιοκτήτης του λούνα παρκ και ο χειριστής. Προς το παρόν και με βάση τα έγγραφα που έχουν προσκομιστεί έως τώρα, φαίνεται πως ο δήμος Κασσάνδρας ενδεχομένως να φέρει σημαντική ευθύνη για τον θάνατο του Γιάννη, όπως υποστηρίζει η οικογένεια του.

Πάντως, ο 21χρονος χειριστής του παιχνιδιού κάθε άλλο παρά άγνωστος στις αρχές είναι, μιας και όπως προέκυψε τα τελευταία χρόνια έχει προσαχθεί έξι φορές για κλοπές οχημάτων, κλοπές και ενδοοικογενειακή βία. Σε βάρος του είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για υπόθεση κλοπής και συνελήφθη, με τον νεαρό όμως να αφήνεται ελεύθερος έως την εκδίκαση της υπόθεσης.

Μάλιστα όπως φαίνεται ο νεαρός αναγκάστηκε να φύγει από το σπίτι του μέσα στο καλοκαίρι λόγω αντιπαλότητας με άλλους ομοφυλούς του, χωρίς όμως να προσδιορίζει τις ακριβείς αιτίες της προστριβής.