Ελλαδα

Γαύδος: Πού οφείλεται η έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας

Το τελευταίο διάστημα υπήρχε έντονη ανησυχία στο νησί για τα αυξημένα κρούσματα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γαύδος: Πού οφείλεται η έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας
Γαύδος: Πού οφείλεται η έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας © Unsplash

Γαύδος: Πού οφείλεται η έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας - Το τελευταίο διάστημα υπήρχε έντονη ανησυχία στο νησί για τα αυξημένα κρούσματα

Δεν οφείλονται στο νερό της Γαύδου τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας που παρουσίασαν έξαρση το τελευταίο διάστημα στο νησί, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν σε δείγματα κοπράνων από τα μικροβιολογικά εργαστήρια του Νοσοκομείου Χανίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, από τα 4 κλινικά δείγματα που λήφθηκαν από ασθενείς στη Γαύδο με τη μέθοδο του PCR, τα τρία εντοπίζονται θετικά στον νοροϊό, τον ιό της κοινής ιογενούς γαστρεντερίτιδας, η διασπορά της οποίας γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, Γιώργος Μπέας μιλάμε για ελέγχους με μεγάλη ακρίβεια που δίνουν ένα αξιόπιστο αποτέλεσμα, αφήνοντας μηδενική αμφιβολία για τη διασπορά του ιού στο νησί. «Η ασθένεια δεν μπορεί να προέκυψε από την πόση νερού, καθώς θα έπρεπε να εντοπίζεται διαφορετικό βακτηρίδιο στους εργαστηριακούς ελέγχους, κάτι που δεν προκύπτει», ανέφερε ο κ. Μπέας.

Καθώς τα κρούσματα στο νησί ήταν δεκάδες, υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση των αρμόδιων αρχών και τις προηγούμενες ημέρες μετέβησαν στο νησί εργαζόμενοι των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης, προκειμένου να πραγματοποιήσουν ελέγχους στις αποθήκες νερού και στα δίκτυα.

Η ανακοίνωση του Δήμου Γαύδου

Δεν οφείλονται στο νερό της Γαύδου τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας που παρουσίασαν έξαρση το τελευταίο διάστημα στο νησί μας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δειγμάτων κοπράνων που αναλύθηκαν στα μικροβιολογικά εργαστήρια του Νοσοκομείου Χανίων, πρόκειται για νοροϊό που αποτελεί την βασική αιτία εμφάνισης ιογενούς γαστρεντερίτιδας, κυρίως σε συνθήκες συγχρωτισμού ή ακατάλληλων συνθηκών υγιεινής και καθαριότητας, και -επαναλαμβάνουμε- όχι στο νερό.

Ο χρόνος επώασης είναι από 24 έως 48 ώρες και τα συμπτώματα εμφανίζονται αιφνιδίως και διαρκούν από μία έως τρεις ημέρες.

Ωστόσο, έχουν ήδη αποσταλεί και δείγματα νερού από την Γαύδο στον ΕΟΔΥ για περαιτέρω έλεγχο.

Η Δημοτική Αρχή Γαύδου τήρησε υπεύθυνη στάση εξ αρχής και θεώρησε πως δεν πρέπει να δοθεί έκταση στο όλο θέμα με διάφορες εικασίες που δημιουργούν σύγχυση και παραπληροφόρηση σε επισκέπτες και κατοίκους του νησιού μας, μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των δειγμάτων, που τελικώς δικαίωσε την απόφασή μας.

Όλοι γνωρίζουν ότι το νερό αποτελεί… βασικό αγαθό για το νησί μας και δεν πρέπει να “παίζουμε” με τις λέξεις.

Σαν Δήμος οφείλουμε -και το πράττουμε- να παρακολουθούμε την ποιότητα των υδάτων στις γεωτρήσεις, με συνεχείς μετρήσεις και ελέγχους, στο μέτρο του δυνατού και του νόμιμου.

Χαρακτηριστικό της έντονης κινητοποίησης που προκάλεσαν οι δεκάδες των κρουσμάτων, τις προηγούμενες ημέρες μετέβησαν στο νησί εργαζόμενοι των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης, προκειμένου να πραγματοποιήσουν ελέγχους στις αποθήκες νερού και στα δίκτυα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.