Ελλαδα

«Μπαλάκι ευθυνών» η λειτουργία του λούνα παρκ που σκοτώθηκε ο 19χρονος στην Χαλκιδική

Ο Δήμος Κασσάνδρας, το υπουργείο Ανάπτυξης και ο ρόλος του υπουργείου Εσωτερικών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Μπαλάκι ευθυνών» η λειτουργία του λούνα παρκ που σκοτώθηκε ο 19χρονος στην Χαλκιδική
«Μπαλάκι ευθυνών» η λειτουργία του λούνα παρκ που σκοτώθηκε ο 19χρονος στην Χαλκιδική © Eurokinissi (Φωτογραφία Αρχείου)

Χαλκιδική: «Μπαλάκι ευθυνών» η λειτουργία του λούνα παρκ - Ο Δήμος Κασσάνδρας, το υπουργείο Ανάπτυξης και ο ρόλος του υπουργείου Εσωτερικών

Σε... μπαλάκι ευθυνών έχει μετατραπεί η υπόθεση του λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, όπου σκοτώθηκε ο 19χρονος. Συγκεκριμένα, όλοι οι αρμόδιοι φορείς μεταφέρουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλον, την ώρα που η οικογένεια του 19χρονου αποζητά απαντήσεις.

Σύμφωνα με τη δήμαρχο Κασσάνδρας, στον έλεγχο του λούνα παρκ εμπλέκονται τοπική αυτοδιοίκηση, υπουργείο Ανάπτυξης και αστυνομία, ενώ παρότι δεν είχε τηρήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες για τη λειτουργία του στο συγκεκριμένο χώρο δεν είχε παρέμβει κανείς.

«Δεν είχε κάνει γνωστοποίηση το συγκεκριμένο λούνα παρκ φέτος στο σύστημα. Τα μηχανήματα δεν αδειοδοτούνται από το δήμο. Αυτά παίρνουν πιστοποιήσεις ISO για να λειτουργούν από το τμήμα Υπουργείου Ανάπτυξης. Κάνει μια γνωστοποίηση όπως γίνεται και στο υγειονομικού ενδιαφέροντος και είναι υπεύθυνος αυτός να έχει στα χέρια του να έχει στα χέρια του όλες τις αδειοδοτήσεις από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και να τις προσκομίσει. Ο δήμος είναι στη διαδικασία επιβολής κυρώσεων. Σήμερα τον είχαν καλέσει υπηρεσιακά να δώσει έγγραφες εξηγήσεις», δήλωσε στον ΣΚΑΪ η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά.

ΥΠΑΝ για λούνα παρκ: Μοναδικός υπεύθυνος για την άδεια λειτουργίας είναι ο Δήμος Κασσάνδρας

Ανακοίνωση σχετικά με το δυστύχημα στο λούνα-παρκ, εξέδωσε του Υπουργείο Ανάπτυξης, απαντώντας τις δηλώσεις της δημάρχου Κασσάνδρας, ότι υπεύθυνο για τις άδειες λειτουργίας είναι το υπουργείο.

«Σχετικά με τις δηλώσεις της Δημάρχου Κασσάνδρας που αφορούν στο δυστύχημα που έλαβε χώρα την 19/08/2024 σε λούνα–παρκ αναφέρονται τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με το άρθρο 110 του ν. 4442/2016 μοναδική αρμόδια αρχή για την εφαρμογή του νομικού πλαισίου σχετικά με τη χορήγηση των αδειών και τον έλεγχο της τήρησης των απαιτήσεων λειτουργίας των λούνα-παρκ είναι ο Δήμος στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου ασκείται η δραστηριότητα, και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Δήμος Κασσάνδρας.

Η επιβολή της διακοπής λειτουργίας και των προστίμων για παράβαση της σχετικής νομοθεσίας επίσης γίνεται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του οικείου δήμου, στη συγκεκριμένη περίπτωση του Δήμου Κασσάνδρας».

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εσωτερικών έχει διατάξει σύμφωνα με πληροφορίες πειθαρχικό έλεγχο στη δήμαρχο Κασσάνδρας, κυρία Αναστασία Χαλκιά.

Χαλκιδική: Το λούνα παρκ είχε αποκλειστεί από πανηγύρι στην Κοζάνη γιατί δεν είχε πιστοποίηση

Το φως της δημοσιότητας είδε τις τελευταίες ώρες το γεγονός πως ο 58χρονος ιδιοκτήτης του μοιραίου λούνα παρκ είχε αποκλειστεί από πλειοδοσία δημοτικού πανηγυριού στην Κοζάνη, επειδή τα μηχανήματα δεν είχαν πιστοποίηση, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου».

Ο 58χρονος ιδιοκτήτης του λούνα παρκ συνελήφθη, ενώ παραδόθηκε στις Αρχές και ο 21χρονος χειριστής του μοιραίου παιχνιδιού, που είχε εξαφανιστεί τη στιγμή της πτώσης που οδήγησε στον θάνατο του 19χρονου.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του δήμου Κοζάνης, στις 29 Ιουλίου 2024 συνεδρίασαν τα μέλη της Επιτροπής Διενέργειας Δημοπρασιών του δήμου Κοζάνης και εξέτασαν τις προτάσεις για συμμετοχή στο πανηγύρι «Νιάμερος», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου έως την Τρίτη 1 Οκτωβρίου λίγο έξω από την πόλη. Συνολικά συμμετείχαν στο διαγωνισμό δύο ενδιαφερόμενοι που ήθελαν να στήσουν λούνα παρκ.

Εκεί, συμμετείχε μία διαγωνιζόμενη εξουσιοδοτώντας τον 58χρονο. Σύμφωνα με τη σχετική ανάρτηση στη «Διαύγεια», η συμμετοχή τους ακυρώθηκε διότι «δεν κατατέθηκαν πιστοποιητικά καταλληλότητας για κανένα ψυχαγωγικό μέσο που δηλώνει ότι θα εγκαταστήσει».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.