Ελλαδα

Μπορείς να ομολογήσεις 6 εμπρησμούς, να αθωωθείς και να μην τρέχει τίποτα για κανέναν;

Όλοι ατιμώρητοι, όλοι ευχαριστημένοι και σίγουρα γεμάτοι εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη και γενικώς την ελληνική πολιτεία

Μάνος Βουλαρίνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το σχόλιο του Μάνου Βουλαρίνου για τον εποχικό πυροσβέστη που αθωώθηκε, αφού ομολόγησε 6 εμπρησμούς

Ως κάτοικοι της χώρας στην οποία κατοικεί ο εξυπνότερος, εργατικότερος, εντιμότερος, πιο βασανισμένος και πιο αδικημένος λαός του κόσμου θα έχετε ήδη καταλάβει ότι η ερώτηση είναι ρητορική και η απάντηση ένα βροντερό «ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΠΩΣ ΝΑΙ!». Η έμπνευση μου ήταν ένα δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο ένας 43χρονος εποχικός πυροσβέστης που συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του 23 και είχε ομολογήσει 6 εμπρησμούς, τελικά αθωώθηκε.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του οι μάρτυρες κατηγορίας έπεσαν σε αντιφάσεις αλλά η αθώωση βασίστηκε και «σε ένα ακόμη σημαντικό αποδεικτικό μέσο το οποίο ήταν ότι δεν γνώριζε ανάγνωση και γραφή ο εποχικός πυροσβέστης και εξ αυτού του λόγου πιέστηκε προκειμένου να υπογράψει μια “στημένη” κατάθεση από τις αρχές». Κι εδώ είναι που το «αθωώθηκε παρότι ομολόγησε» γίνεται πολύ-πολύ-πολύ περίεργο ή τυπικά ελληνικό.

Γιατί αν όντως είναι αλήθεια ότι ο εποχικός πυροσβέστης δεν γνωρίζει γραφή και ανάγνωση και η υπογραφή στην ομολογία του ήταν αποτέλεσμα αστυνομικής μπαγαποντιάς πρέπει να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη:

α) αυτοί οι οποίοι προσέλαβαν στο δημόσιο έναν άνθρωπο ο οποίος δεν γνωρίζει γραφή και ανάγνωση, δηλαδή δεν έχει πάει ούτε δημοτικό.

β) οι δημόσιοι λειτουργοί οι οποίοι δεν διάβασαν στον συλληφθέντα την κατάθεση την οποία υπέγραψε παρότι δεν ήξερε γραφή και ανάγνωση

Επίσης θα πρέπει να εξεταστεί από τον δικηγορικό του σύλλογο ο τότε δικηγόρος του συλληφθέντος που επέτρεψε στον πελάτη του να υπογράψει μια ομολογία την οποία ουδέποτε έκανε (αν είχε δικηγόρο, αν και μου φαίνεται δύσκολο να κατηγορείται κάποιος για 6 εμπρησμούς και να μην ζητά νομική βοήθεια).

Φυσικά τίποτα από τα παραπάνω δεν συμβαίνει. Στην ωραία μας χώρα ΚΑΙ ο εποχικός πυροσβέστης που ομολόγησε 6 εμπρησμούς αθωώνεται επειδή (σύμφωνα με τον δικηγόρο του) δεν ξέρει γραφή και ανάγνωση και δεν είχε ιδέα τι έγραφε η «ομολογία» του ΚΑΙ κανείς από όσους φέρονται να κατασκεύασαν μια ομολογία (σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου) δεν διώκεται. Το ίδιο ισχύει και για όσους έβαλαν την υπογραφή τους στην πρόσληψή του. Όλοι ατιμώρητοι, όλοι ευχαριστημένοι και σίγουρα γεμάτοι εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη και γενικώς την ελληνική πολιτεία.

Στο κάτω-κάτω καθόλου δεν αποκλείεται η απροθυμία να διωχθούν όσοι (βάση της απόφασης) παρανόμησαν να βασίζεται στην πιθανότητα κι αυτοί να μην ξέρουν γραφή και ανάγνωση κι έτσι να μην ήξεραν τι προβλέπει ο νόμος για τις προσλήψεις ή τις ομολογίες. Και μπράβο τους. 

ΥΓ – Καταλαβαίνω ότι κάποιοι θα σκεφτούν ότι υπάρχει και το ενδεχόμενο τον δικαστήριο να δέχτηκε αβασάνιστα τον ισχυρισμό περί αναλφαβητισμού αλλά είμαι σίγουρος ότι αμέσως θα διώξουν αυτή τη σκέψη όταν συνειδητοποιήσουν ότι δε μιλάμε για μια οποιαδήποτε δικαιοσύνη αλλά για την ελληνική που έχει με το σπαθί της κερδίσει την εμπιστοσύνη όλων μας.