Ελλαδα

Ετοιμάζεται για το πρώτο μεγάλο ταξίδι προς την Αφρική ο νεαρός Ασπροπάρης

Ο «εργένης» των Μετεώρων είναι το πιο απειλούμενο είδος πουλιού στην Ελλάδα

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ασπροπάρης: Ετοιμάζεται για το πρώτο ταξίδι στην Αφρική - Ο «εργένης» των Μετεώρων είναι το πιο απειλούμενο είδος πουλιού στην Ελλάδα

Το πρώτο μεγάλο ταξίδι του νεαρού Ασπροπάρη προς την Αφρική είναι γεγονός! Τα ευχάριστα που είχαμε στις αρχές Απριλίου με την παρατήρηση ενός ζευγαριού Ασπροπάρηδων στα βράχια των Μετεώρων μετά από έξι χρόνια, διαδέχθηκε μια ακόμα όμορφη έκπληξη: τα γεννητούρια του πρώτου νεοσσού Ασπροπάρη στην περιοχή από το 2018. Και μικρός γύπας τώρα μεγάλωσε και ετοιμάζεται για το πιο δύσκολο ταξίδι του.

Η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία με ανάρτησή της αναφέρει πως ο νεαρός Ασπροπάρης θα παραμείνει για αρκετά χρόνια στην Αφρική, εφόσον όλα πάνε καλά στο ταξίδι του και θα επιστρέψει ξανά στα Μετέωρα για αναπαραχθεί. Ο Ίωνας, όπως ονομάζεται ο μικρός γύπας, θα έχει πομπό για να επιτρέψει στους ερευνητές να γνωρίζουν κάθε κίνηση και κάθε απειλή που αντιμετωπίζει, όπως και να επέμβουν έγκαιρα αν τυχόν αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα.

Δυστυχώς, στα Βαλκάνια, μόνο 1 στα 7 περίπου νεαρά άτομα Ασπροπάρη καταφέρνει να επιβιώσει μέχρι την ενηλικίωση, καθώς πολλά πνίγονται στη θάλασσα προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο από την Πελοπόννησο ή την Κρήτη.

Την ίδια ώρα, οι ενήλικες Ασπροπάρηδες επιλέγουν μια μακρύτερη αλλά ασφαλέστερη διαδρομή από στεριάς, μέσω Τουρκίας και Μέσης Ανατολής.

Υπογραμμίζεται ότι ο Ασπροπάρης είναι το πιο απειλούμενο είδος πουλιού στην Ελλάδα, ίσως και στα Βαλκάνια: μόλις πέντε ζευγάρια απομένουν σε όλη τη χώρα και δύο μοναχικά πουλιά, ένα στα Μετέωρα και ένα στην Ήπειρο (καταγραφή 2023). Κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες το κρισίμως απειλούμενο αυτό είδος γύπα έχει υποστεί ραγδαία μείωση στα Βαλκάνια, με αποτέλεσμα να χάσει πάνω από 80% του πληθυσμού του.