Ελλαδα

Μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας μετά τη φωτιά στην Αττική

Γενικές οδηγίες και ενημέρωση από την Περιφέρεια Αττικής

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτιά στην Αττική: Μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας
Φωτιά στην Αττική: Μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας © Mauricio Muñoz/ Unsplash

Φωτιά στην Αττική: Μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από την Περιφέρεια Αττικής

Με αφορμή τη φωτιά στην Αττική σε διάφορες περιοχές της Περιφέρειας Αττικής, η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Αττικής, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για την προστασία της δημόσιας υγείας, ενημερώνει για τα μέτρα προστασίας και γενικές οδηγίες που αφορούν τους κατοίκους της.

Γενικές οδηγίες ατομικής υγείας μετά τη φωτιά στην Αττική

  • Θα πρέπει να αποφεύγεται κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και ο περιορισμός του χρόνου παραμονής στο εξωτερικό περιβάλλον, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.
  • Κατά την παραμονή σε εσωτερικούς χώρους συνιστάται να διατηρούνται οι πόρτες, οι μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα κλειστά. Αν για οποιονδήποτε λόγο κάποιο άτομο νιώσει δυσφορία ή ενόχληση κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, οφείλει να αναζητήσει αμέσως ιατρική βοήθεια και να λάβει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις.
  • Άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, καρδιοπαθείς, παιδιά, άτομα άνω των 65 ετών, θα πρέπει να αποφεύγουν την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνή λήψη των εισπνεόμενων φαρμάκων τους, ενώ σε περίπτωση επιμονής των συμπτωμάτων συνιστάται άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Υγιεινή περιβάλλοντος

• Για την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης του δικτύου της περιοχής να παρακολουθείτε τις ανακοινώσεις του οικείου δήμου-φορέα ύδρευσης.

Μέχρι τότε να καταναλώνετε μόνο εμφιαλωμένο νερό.

  • Σε περιπτώσεις βλαβών του δικτύου αποχέτευσης καλείστε να ενημερώσετε άμεσα τις αντίστοιχες τεχνικές υπηρεσίες του φορέα διαχείρισης.
  • Ειδικά για τον καθαρισμό των κατοικιών

Να τηρούνται οι οδηγίες χρήσης των προϊόντων καθαρισμού.

Να γίνεται χρήση ειδών ατομικής προστασίας (γάντια, μάσκα, προστατευτικά γυαλιά)

Παιδιά και κατοικίδια να κρατηθούν μακριά από τις εργασίες καθαρισμού.

Θα πρέπει να εξασφαλίζεται ότι υπάρχει επαρκής αερισμός/εξαερισμός στον χώρο. Κατά προτίμηση να επιλέγεται η λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα.

Να λαμβάνονται προφυλάξεις για να αποτρέπεται η είσοδος της στάχτης στα σπίτια. (βρεγμένα πανιά, κ.λπ.).

Να κρατούνται τα παράθυρα και οι πόρτες κλειστά.

Οι κάτοικοι να παραμένουν στο εσωτερικό του σπιτιού τους, όσο το δυνατόν περισσότερο μέχρι να γίνουν οι καθαρισμοί των εξωτερικών χώρων.

Να περιορίζεται ο χρόνος παραμονής των παιδιών και των κατοικίδιων ζώων σε εξωτερικούς χώρους.

Να μη χρησιμοποιούνται φυσητήρες φύλλων για την απομάκρυνση της στάχτης ή των φύλλων και να αποφεύγεται η ανάδευση της στάχτης στον αέρα.

Κατά προτίμηση αλλαγή των φίλτρων αέρα στις μονάδες θέρμανσης και ψύξης.

Οι κάτοικοι να μην εργάζονται στον κήπο, εάν όμως αυτό είναι αδύνατον, να φοράνε γάντια, μπλούζες με μακριά μανίκια και μάσκα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η εισπνεόμενη ποσότητα στάχτης και σκόνης.

Υγιεινή τροφίμων

Λόγω των πιθανών, απροσδιόριστα χρονικά και γεωγραφικά διακοπών παροχής ρεύματος θα πρέπει:

  • Εάν διαπιστωθεί οποιαδήποτε αλλοίωση στην οσμή, τη γεύση, το χρώμα και την υφή των τροφίμων οπωσδήποτε να απορριφθούν, μαγειρεμένα ή όχι.
  • Τα προμαγειρεμένα τρόφιμα να καταναλώνονται μετά την ολοκλήρωση του μαγειρέματός τους.
  • Το έτοιμο φαγητό να καταναλώνεται αμέσως μετά τη διανομή του.
  • Να αποφεύγεται η παραμονή των τροφίμων εκτός ψυγείου.
  • Ιδιαίτερη προσοχή να δίδεται στο γάλα, στα γιαούρτια, στα τυροκομικά προϊόντα, στα σάντουιτς, στα γλυκά ή άλλα ευαλλοίωτα τρόφιμα τα οποία πρέπει να διατηρούνται εντός ψυγείου.
  • Τα φρούτα και τα λαχανικά να πλένονται πολύ καλά πριν καταναλωθούν.
  • Πάντοτε να ελέγχεται η ημερομηνία λήξης στα συσκευασμένα τρόφιμα.
  • Κονσέρβες φουσκωμένες, σκουριασμένες ή κτυπημένες να απορρίπτονται αμέσως.
  • Να τηρούνται οι κανόνες ατομικής υγιεινής των χειριστών τροφίμων.

Επισημαίνεται ότι εάν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για την ποιότητα των τροφίμων είναι προτιμότερο να μην τα καταναλώσετε και να τα απορρίψετε.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.