Μεγάλη φωτιά καίει επί 28 ημέρες στις Σέρρες: «Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια»
Κραυγή αγωνίας για την πυρκαγιά στο όρος Όρβηλος
Σέρρες: Καίει 28 μέρες η φωτιά στο όρος Όρβηλος - Σταμάτησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα - Για τεράστια οικολογική καταστροφή κάνουν λόγο φορείς.
Σχεδόν επί ένα μήνα φωτιά καίει δύσβατη περιοχή στο όρος Όρβηλος των Σερρών.
Η φωτιά πέρασε και στη Βουλγαρία, ενώ το μεγάλο πρόβλημα για την αντιμετώπισή της είναι ότι δεν μπορούν να προσεγγίσουν επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής, αφού υπάρχει μη χαρτογραφημένο ναρκοπέδιο και έχουν σημειωθεί εκρήξεις.
Σέρρες: Φωτιά καίει 28 ημέρες στο όρος Όρβηλος
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Σερρών Παναγιώτη Σπυρόπουλο, η φωτιά σιγοκαίει έρπουσα, χωρίς φλόγα και οι πυροσβεστικές δυνάμεις επεμβαίνουν όπου και στον βαθμό που μπορούν.
Εδώ και πέντε ημέρες ωστόσο, άλλες δύο φωτιές έχουν ξεσπάσει μετά από πτώση κεραυνών στην περιοχή των Σερρών: Η πρώτη είναι στο Δαφνούδι του δήμου Εμμανουήλ Παππά και η δεύτερη στο Μενοίκιο Όρος, στο 10ο χιλιόμετρο Σερρών - Βροντούς.
Η φωτιά, στην οποία επιχειρούν δασοκομάντος, είναι μεν οριοθετημένη, αλλά όπως μεταδίδει το Thesstoday.gr υπάρχει κίνδυνος να ξεφύγει και σε αυτή την περίπτωση απειλεί παρθένο δάσος.
Για τον λόγο αυτό χρησιμοποιούνται μηχανήματα της περιφέρειας Κεντιρκής Μακεδονίας, αλλά και του στρατού για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, σε καμία από τις πυρκαγιές δεν έχουν κινδυνεύσει άνθρωποι, κατοικίες ή κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.
Η συνεχιζόμενη επί 28 ημέρες φωτιά στον Όρβηλο έχει πάντως προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους κατοίκους του δήμου Σιντικής, ο οποίος μιλώντας στο voria.gr εκτίμησε ότι έχουν καεί 26.000 στρέμματα.
«Νιώθουμε ότι μας έχουν ξεχάσει, ότι είμαστε αβοήθητοι», έλεγε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Σιντικής, Γιώργος Τάτσιος.
Ο ίδιος εξηγεί πως τις πρώτες ημέρες της φωτιάς κάηκε το πευκοδάσος πάνω από το Αχλαδοχώρι Σερρών και αυτή τη στιγμή το μέτωπο πλησιάζει στο Άγκιστρο και καίει κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων.
Δήμαρχος Σιντικής: «Ακούγονται εκρήξεις»
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, το πολεμικό υλικό που υπάρχει στην περιοχή καταλαμβάνει τεράστια έκταση και χρονολογείται από την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου.
«Είναι τεράστια η έκταση στην οποία υπάρχουν αυτά τα βλήματα και ενδεχομένως και νάρκες και η υπηρεσία του στρατού θα πρέπει να δουλεύει ίσως και για χρόνια για να γίνει ξανά ασφαλής αυτή η τεράστια έκταση, που δεν είναι μόνο το όρος Όρβηλος, είναι και το όρος Μπέλλες κι άλλα βουνά όπου υπήρχαν επιχειρήσεις και δέχτηκαν επίθεση των Γερμανών, ενώ μάλιστα σήμερα τα επισκέπτονται κυνηγοί και περιπατητές, σημειώνει.
Παράλληλα, όπως είπε το πρωί της Τετάρτης (14/8) στο MEGA, «το όρος Όρβηλος έχει καεί σχεδόν ολοσχερώς. Έχει κάψει το πευκοδάσος πάνω από το Αχλαδοχώρι που είχε καεί και πριν από 20 χρόνια. Ακούγονται εκρήξεις από πολεμικό υλικό που παρέμεινε εκεί από τον πόλεμο. Υπήρχαν αχαρτογράφητα ναρκοπέδια στην περιοχή. Όσες φορές προσπάθησε η Πυροσβεστική να πάει εκεί, ακούστηκαν εκρήξεις και επειδή προέχει η ανθρώπινη ζωή οπισθοχώρησαν».
«Κινητοποιήθηκε η τοπική κοινωνία και ζητήσαμε κάποια πράγματα από το υπουργείο για να μην έχουμε τα ίδια. Ζητάμε τη διασφάλιση. Πριν από 10 ημέρες φτάσαμε ένα βήμα προς τη εκκένωση του χωριού Αχλαδοχώρι και αυτό που διαπιστώσαμε είναι πως δεν υπάρχει δρόμος διαφυγής. Ζητάμε από το υπουργείο να γίνει ακόμα ένας δρόμος που να συνδέει τα χωριά για να μην θρηνήσουμε ζωές. Πρέπει να γίνουν συστήματα πυρανίχνευσης. Ζητάμε από το υπουργείο να μας εντάξει στις περιοχές με υψηλή επικινδυνότητα για πυρκαγιά», διευκρίνισε.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, «η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, αυτά τα 26.000 στρέμματα αποτελούν τη μεγαλύτερη σε έκταση φωτιά φέτος στη χώρα μας. Επί ένα μήνα, οι κάτοικοι οργισμένοι και αγανακτισμένοι βλέπουν ένα βουνό πάνω από το κεφάλι τους να καίγεται και ειδικά το βράδυ, είναι μια απόκοσμη εικόνα. Το να μη μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο γιατί υπάρχει αυτή η επικινδυνότητα, σημαίνει ότι η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει να δουλεύουμε για να μην ξανασυμβούν τα ίδια».
Πέρασαν τα σύνορα με τη Βουλγαρία οι φλόγες
Η φωτιά έφτασε μέχρι τη Βουλγαρία, καίγοντας τεράστιες εκτάσεις, με τη γειτονική χώρα να ζητάει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για την κατάσβεσή της, επιχείρησαν καναντέρ από Γαλλία, Ιταλία και Σουηδία, τα οποία ανεφοδιάζονταν στην λίμνη Κερκίνη σύμφωνα με τον δήμαρχο. Σήμερα, η φωτιά συνεχίζει να καίει στο Άγκιστρο, κοντά στα σύνορα της Ελλάδας με Βουλγαρία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα Χανιά, το Ρέθυμνο, η Ρόδος και η Αττική είναι οι περιοχές με τα περισσότερα τροχαία στη χώρα μας
Η ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας
Οικείοι του ειδοποίησαν τις αρχές για την εξαφάνιση - Διενεργείται προανάκριση
Έντονα φαινόμενα τη Δευτέρα και την Τρίτη - Η πρόγνωση της ΕΜΥ
Ευρεία αστυνομική επιχείρηση σε Αττική και Λαμία - Κατασχέθηκαν χιλιάδες φιάλες
Επεισόδια τη νύχτα του Σαββάτου - Έγιναν 26 προσαγωγές
Αναλυτική πρόγνωση από το meteo και την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία
Aπό αύριο οι μέρες θα αρχίσουν σταδιακά να μεγαλώνουν
Έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο Αγρίνιο, το Μεσολόγγι, τη Ναύπακτο, αλλά και την Πάτρα
Σε λευκό τοπίο ξύπνησαν οι κάτοικοι - Αισθητά μειωμένη η θερμοκρασία
Απογοητευτικά τα ευρήματα έρευνας σε 31 χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου
Ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι - γέφυρα για τη συμπερίληψη και την κατανόηση της διαφορετικότητας
Από 75 έως 95% θα κινηθούν οι πληρότητες στους προορισμούς της χώρας - Ποιες πόλεις είναι ψηλά στη λίστα
Η Ελλάδα αναδεικνύεται έτσι ως εκπαιδευτικός και πολιτισμικός κόμβος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης
Σε σημαντικό βαθμό έχει προχωρήσει η κατάσβεσή της
Οι άνδρες της ΕΜΑΚ το έδεσαν με σχοινιά - Φανερά εξασθενημένο το ζώο
Πιθανολογείται πως προκλήθηκε βραχυκύκλωμα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.