Ελλαδα

Λέκκας: Γιατί είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί μια φωτιά όταν μπαίνει σε αστικό χώρο

Έχει χαθεί το 50% του πρασίνου στην Αττική

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Λέκκας για φωτιά στην Αττική: Γιατί είναι δύσκολο να ελεγχθεί σε αστικό χώρο - Έχει χαθεί το 50% του πρασίνου στην Αττική

Η φωτιά στην Αττική που καίει από την Κυριακή (11.08) σε διάσπαρτες εστίες με τον καθηγητή Ευθύμη Λέκκα να μιλάει στο Open για την επόμενη ημέρα των καταστροφικών πυρκαγιών και να αναφέρεται στο εκρηκτικό κοκτέιλ που συνετέλεσε στις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική.

Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ ανέφερε αρχικά για τη φωτιά στην Αττική: «Είναι ένα κοκτέιλ το οποίο είναι πολύ εκρηκτικό. Είναι η ξηρασία, την οποία είχαμε επισημάνει, η μηδενική υγρασία και στο έδαφος και στο υπέδαφος. Έχουμε να κάνουμε με ισχυρούς ανέμους, με πολλή καύσιμη ύλη και κυρίως έχουμε να κάνουμε με ένα ανάγλυφο στο οποίο είναι πολύ δύσκολο να επιχειρήσει κανένας, ενώ παράλληλα ενισχύει την ένταση της πυρκαγιάς».

Και πρόσθεσε: «Όταν η πυρκαγιά μπήκε στον αστικό χώρο, είναι πάρα πάρα πολύ δύσκολες καταστάσεις οι οποίες διαμορφώνονται. Γιατί ο αστικός χώρος είναι ποικιλόμορφος, δεν μπορεί να επιχειρηθεί γρήγορα μια προσπάθεια», ενώ επισήμανε στη συνέχεια: «Υπάρχουν στοιχεία τα οποία αυξάνουν την επικινδυνότητα σε πολύ μεγάλο βαθμό μέσα στον αστικό χώρο και γενικώς είναι μια πολύ δύσκολη περίπτωση κατάσβεσης όταν έχουμε να κάνουμε μέσα στον αστικό χώρο».

Λέκκας: «Πολύ δύσκολο να ελεγχθεί μια φωτιά στην Αττική» 

«Όταν έχουμε να κάνουμε με την Αττική, τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα, γιατί μέσα στην Αττική υπάρχουν τεράστιες πιέσεις για χώρο. Οι πιέσεις αυτές οδηγούν πολλές φορές και σε εσκεμμένες ενέργειες και μάλιστα γίνονται σε περιόδους που είναι πολύ αρνητικές στο να μπορούμε να επέμβουμε. Δεύτερον, έχουμε να κάνουμε με έναν ιστό ο οποίος είναι πολύπλοκος και το περιβάλλον της Αττικής είναι πολύ δύσκολο», είπε ο κ. Λέκκας.

Έχει χαθεί το 50% του πρασίνου στην Αττική

Επισήμανε ότι από εδώ και πέρα δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε ένα δέντρο ακόμα, ακριβώς γιατί η Αττική είναι μια περιοχή που έχει αναπτυχθεί. Υπογράμμισε ότι «περίπου έχουμε άλλο τόσο δάσος στην Αττική και αυτό είναι το θέμα, ότι θα πρέπει πάση θυσία να το προφυλάξουμε, δεν έχουμε καμία δυνατότητα να έχουμε άλλη πυρκαγιά στην Αττική και αυτό έχουμε χρόνο να το κάνουμε».

Ο κ. Λέκκας συνέχισε λέγοντας: «Ας ελπίσουμε ότι φέτος δεν θα εκδηλωθεί άλλη δασική πυρκαγιά στην Αττική, έχουμε τον χρόνο να οργανωθούμε, με στόχο να μη χαθεί ούτε ένα ακόμα δέντρο. Πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτή τη νέα κανονικότητα, να δούμε τα αρνητικά στοιχεία αυτής της κανονικότητας και να δώσουμε ιδιαίτερη ανάπτυξη και ιδιαίτερα στο να μη χάσουμε ούτε ένα δέντρο. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και πρέπει να δούμε τα νέα δεδομένα, να δούμε τι δράσεις θα κάνουμε για να μη χάσουμε δάσος από την επόμενη χρονιά και αφετέρου πώς θα αναπτυχθούν αυτά τα δάση, γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο, ειδικά όταν το δάσος καεί δύο και τρεις φορές, να αναπτυχθεί ξανά».

Τέλος, ερωτηθείς για το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να αναγεννηθούν τα δάση και την πιθανότητα να μπορέσει αυτό να γίνει στα επόμενα δύο ή τρία χρόνια, ο κ. Λέκκας απάντησε: «Δεν υπάρχει περίπτωση, για να προβάλει ένα καινούργιο δάσος στην περιοχή πρέπει να περάσουν πάρα πολλά χρόνια. Είναι ευκαιρία να δούμε και τι δάσος θέλουμε να αναπτύξουμε. Πρέπει να προσαρμοστούμε στη νέα εποχή, γιατί δεν είναι δυνατόν να αλλάξουμε το είδος των δασών και είναι και επικίνδυνο».