Ελλαδα

Φωτιά στην Αττική: Εικόνες της αυτοθυσίας πυροσβεστών, κατοίκων και εθελοντών

Σεβασμός και ευγνωμοσύνη σε όσους βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή

Γεωργία Ζερβογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Τα τελευταία 24ωρα η Αττική βιώνει μία από τις πιο δύσκολες στιγμές της. Περισσότερα από 100.000 στρέμματα έχουν καεί, περιουσίες, σπίτια και κόποι ανθρώπων που θα μπορούσε να είναι ο καθένας από εμάς στη θέση τους χάθηκαν σε μία στιγμή. Η φωτιά στην Αττική έχει πληγώσει την καρδιά της χώρας και μαζί της πήρε όνειρα και προσπάθειες ανθρώπων που μοχθούσαν για χρόνια. Ήταν οι άνθρωποι που μαζί με τους πυροσβέστες βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή της μάχης με τις φλόγες. Πυροσβέστες, κάτοικοι και εθελοντές προσπαθούσαν να σώσουν ό, τι σώζεται. Η υπερπροσπάθεια, η κόπωση και το άγχος για να προστατέψουν τους συνανθρώπους τους, τις περιουσίες όσων έβλεπαν τις φλόγες της φωτιάς στην Αττική να πλησιάζουν τα σπίτια τους, αλλά και τα δάση και τα ζώα που είναι ανυπεράσπιστα απέναντι στην πύρινη λαίλαπα αποτυπώθηκαν στον φωτογραφικό φακό.

Οι πυροσβέστες βγαίνουν από τη μάχη με τη φωτιά για να κάνουν μικρά διαλείμματα για λίγο νερό και φαγητό, ακόμα και για να φροντίσουν τα αμέτρητα χτυπήματα και εγκαύματα που έχουν στο σώμα τους. Αμέσως επιστρέφουν στο καθήκον δίνοντας το 100% των δυνάμεων τους απέναντι στη φωτιά και πάντα με κίνδυνο ακόμα για την ίδια τους τη ζωή.

Σεβασμός και ευγνωμοσύνη αξίζουν σε όλους εκείνους που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, που με αυτοθυσία και ζήλο ρίχτηκαν στη μάχη, έσβησαν φωτιές, απεγκλώβισαν ηλικιωμένους, ενώ περιέθαλψαν ζώα που αδυνατούσαν να βγουν από τις φλόγες. Τα φωτογραφικά πρακτορεία επικεντρώθηκαν στην αγωνία που ζωγραφιζόταν στα πρόσωπά τους, αλλά και στην εξουθένωσή τους μετά από ώρες προσπαθειών.

Η καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε Γραμματικό, Μαραθώνα, Νέα Μάκρη, Παλαιά και Νέα Πεντέλη, αλλά και τη νότια πλευρά της Πεντέλης, τα Άνω Βριλήσσια και το Πάτημα Χαλανδρίου, μετέτρεψε άλλοτε καταπράσινα τοπία σε ένα απόκοσμο σκηνικό ερήμωσης και θλίψης. Αντικρίζοντάς το για πολύ καιρό μετά από σήμερα οι εικόνες της αυταπάρνησης και της ανιδιοτελούς προσφοράς θα μείνουν χαραγμένες στο μυαλό.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου