Ελλαδα

Φωτιά στην Αττική: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Συνεχής αναζωπυρώσεις και ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο της Πυροσβεστικής

Newsroom
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Φωτιά στην Αττική: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες - Συνεχής αναζωπυρώσεις και ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο της Πυροσβεστικής

Η τεράστια φωτιά που μαίνεται εκτός ελέγχου από το μεσημέρι της Κυριακής φέρνει αντιμέτωπη με ένα εφιαλτικό σκηνικό για δεύτερο 24ωρο την Ανατολική Αττική.

Megafire η πυρκαγιά της βορειοανατολικής Αττικής - Έχουν καεί πάνω από 100.000 στρέμματα

Σύμφωνα με τον πυρομετεωρολόγο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θεόδωρο Γιάνναρο, ήδη έχει ενεργοποιηθεί η υπηρεσία Copernicus, η οποία έχει δώσει την πρώτη της εκτίμηση ότι έχουν γίνει στάχτη πάνω από 100.000 στρέμματα, κάτι που κατατάσσει την πυρκαγιά στην κατηγορία της megafire.

Δορυφορική εικόνα υψηλής ανάλυσης της φωτιάς:

Δορυφορικά δεδομένα του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-2 που πέρασε πάνω από τη χώρα μας το πρωί της Δευτέρας 12 Αυγούστου 2024 και επεξεργάστηκε το meteo.gr / Ε.Α.Α, δείχνουν σε υψηλή ανάλυση την μεγάλη περιοχή που επηρεάστηκε από τη δασική πυρκαγιά καθώς και τα ενεργά μέτωπα που προσεγγίζουν σχεδόν την οικιστική ζώνη του λεκανοπεδίου.

Η πορεία της φωτιάς – Προς τα που επεκτάθηκε

Εκατοντάδες πυροσβέστες, δεκάδες εναέρια μέσα, τοπική αυτοδιοίκηση και εθελοντές δίνουν μάχη για να περιορίσουν το μέτωπο, που ξεκίνησε από την περιοχή του Βαρνάβα, και με τη βοήθεια των πολύ ισχυρών ανέμων -εντάσεως 7 και 8 μποφόρ- επεκτάθηκε από τον Βαρνάβα προς Καπανδρίτι, Λίμνη Μαραθώνα, Γραμματικό, Σταμάτα, Ροδόπολη, πέρασε άμεσα στον Διόνυσο, την Πεντέλη, την περιοχή Κρασσά Βριλησσίων, μέχρι και το Πάτημα Χαλανδρίου, μια ακτίνα άνω των 30 χιλιομέτρων. Πριν από λίγο ήχησε το 112 για εκκένωση στο Δέση Γέρακα.

Πύρινο μέτωπο καίει στο Άνω Σούλι μεταξύ Γραμματικού και Μαραθώνα. Οι φλόγες φτάνουν τα 15 με 20 μέτρα ενώ στο σημείο βρίσκονται 100 πυροσβέστες με 35 οχήματα, αν και στην περιοχή έχουν κοπάσει κάπως οι άνεμοι. Στην Παλιά Πεντέλη η φωτιά έχει προκαλέσει καταστροφές σε αρκετά σπίτια, ενώ στις φλόγες έχει παραδοθεί μια μάντρα ξυλείας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κέντρο Ελέγχου της Πολιτικής Προστασίας

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρέθηκε για δεύτερη φορά στο κέντρο επιχειρήσεων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και ενημερώθηκε για τη εξέλιξη της πυρκαγιάς στην Αττική και τις επιχειρήσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Διαδοχικές εκρήξεις στα Βριλήσσια – Εργοστάσιο τυλίχθηκε στις φλόγες

Απανωτές εκρήξεις ακούστηκαν στην περιοχή των Βριλησσίων. Οι εκρήξεις που ακούστηκαν ήταν τόσο έντονες που έκαναν πυροσβέστες και όσους άλλους ήταν στο σημείο να απομακρυνθούν.

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά σε εργοστάσιο με οικοδομικά υλικά στην Αναπαύσεως, κοντά στο νεκροταφείο Χαλανδρίου. Η πυρκαγιά κατάφερε νωρίτερα να μπει στο εργοστάσιο και να βρει καύσιμη ύλη με αποτέλεσμα να σηκωθεί πυκνός μαύρος καπνός.

«Συνεχόμενες οι αναζωπυρώσεις και οι κηλιδώσεις»

«Οι αναζωπυρώσεις και οι κηλιδώσεις είναι συνεχόμενες, δημιουργούν διαρκώς νέες εστίες και εξαπλώνονται αστραπιαία, υποβοηθούμενες από τους πολύ ισχυρούς ανέμους. Αυτή τη στιγμή οι δυνάμεις πυρόσβεσης αντιμετωπίζουν μέτωπα σε Νταού Πεντέλης, Παλιά και Νέα Πεντέλη, Μαραθώνα προς Γραμματικό, Διόνυσο και Πάτημα Βριλησσίων ενώ η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε Αφίδνες και Καλέντζι» ανέφερε στο πλαίσιο έκτακτης ενημέρωσης ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Πρόσθεσε ότι «επιχειρούν 702 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 199 οχήματα και Εθελοντές με τη συνδρομή όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας. Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 35 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 17 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 3 για το συντονισμό τους. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η περίμετρος της πυρκαγιάς είναι μεγάλη και σε πολλές περιπτώσεις τα εναέρια μέσα δεν είναι διακριτά, λόγω της διασποράς τους αλλά και των πυκνών καπνών».

Έχουν εκδοθεί 30 μηνύματα από το 112, τα τελευταία για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς, Νέας και Παλιάς Πεντέλης, Πάτημα Χαλανδρίου, Πάτημα Βριλησσίων, Κρασσά Άνω Βριλησσίων καθώς και από Διόνυσο και Καλέντζι Μαραθώνα, προς ασφαλή κατεύθυνση.

Στα σύνορα Βριλησσίων – Χαλανδρίου η φωτιά

Στα σύνορα Βριλησσίων – Χαλανδρίου έφτασε η φωτιά. Πυροσβεστικά μέσα, αλλά και πολίτες με κουβάδες στα χέρια επιχειρούσαν να σβήσουν ό,τι μπορούν με αρκετά σπίτια να έχουν τυλιχθεί στις φλόγες.

Στις 3 το μεσημέρι η φωτιά είχε μπει στον οικισμό της Νέας Πεντέλης δημιουργώντας μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Ελάχιστα είναι τα δέντρα που έχουν γλιτώσει στο πέρασμα της πύρινης λαίλαπας ενώ ακόμα σιγοκαίνε οι κορμοί των δέντρων. Η φωτιά αυτή ήρθε από το μέτωπο της Πεντέλης και άρχισε σιγά – σιγά να μπαίνει μέσα στον οικισμό της Νέας Πεντέλης με αποτέλεσμα πολλά σπίτια να παραδοθούν στις φλόγες. Νωρίτερα κάτοικοι είχαν ανέβει στις ταράτσες των σπιτιών τους και προσπαθούσαν με λάστιχα και ποτιστήρια να σώσουν τις περιουσίες τους, ενώ όλος ο περιβάλλοντος χώρος του Αστεροσκοπείου στην Πεντέλη άρπαξε φωτιά.

Η εικόνα που παρουσιάζει το πύρινο μέτωπο στο Καπανδρίτι φαίνεται βελτιωμένη, ενώ στον Διόνυσο όπου νωρίτερα δόθηκε εντολή εκκένωσης συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις.

Περιπολίες σε πυρόπληκτες περιοχές για προστασία από κλοπές και πλιάτσικο

Μετά τις καταστροφικές φωτιές, οι αρχές εξετάζουν σχέδιο για να εξαλειφθούν φαινόμενα όπου επιτήδειοι εκμεταλλεύονται την απουσία ιδιοκτητών που εκκενώνουν τα σπίτια τους μετά από μήνυμα του 112, και προχωρούν σε πλιάτσικο, κλέβοντας τις περιουσίες τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το OPEN, στους 12 οικισμούς όπου εκκενώθηκαν λόγω της μεγάλης φωτιάς στην Αττική, θα αναπτυχθούν δυνάμεις της ΟΠΚΕ, της ΔΙΑΣ και της Άμεσης Δράσης, ενώ σε πιο απομακρυσμένες περιοχές θα τοποθετούν διμοιρίες των ΜΑΤ, ώστε να προστατευθούν οι πυρόπληκτοι κάτοικοι από φαινόμενα κλοπών.

Αναμένεται συνδρομή από Γαλλία, Ιταλία και Τσεχία

Στην ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) με αίτημα την παροχή εναέριας και επίγειας συνδρομής για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών που πλήττουν την Αττική εν μέσω συνθηκών ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς, προέβη η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας από εχθές το απόγευμα.

Στο ελληνικό αίτημα έχουν ανταποκριθεί μέχρι στιγμής:

  • Η Γαλλία, με την αποστολή ενός ελικοπτέρου τύπου Super Puma με κάδο, 200 πυροσβεστών, με 28 υδροφόρα οχήματα
  • Η Ιταλία, με την αποστολή δύο πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου Canadair
  • Η Τσεχία, με την αποστολή 75 πυροσβεστών και 25 οχημάτων, εκ των οποίων τα 9 είναι υδροφόρα
  • Η Ρουμανία, με την αποστολή 44 πυροσβεστών, με 4 υδροφόρα οχήματα
  • Η Σερβία, με την αποστολή 35 πυροσβεστών με 10 οχήματα και ενός πυροσβεστικού ελικοπτέρου τύπου Kamov
  • Η Τουρκία, με την αποστολή δύο πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου Tractors

Αγώνας δρόμου του ΔΕΔΔΗΕ για την ταχύτερη επανηλεκτροδότηση των πληγεισών περιοχών

Ζημιές σε τουλάχιστον 120 στύλους του δικτύου ηλεκτροδότησης μέσης τάσης στις περιοχές Βαρνάβα, Αμυγδαλέζας, Λίμνης Μαραθώνα, Ραπεντώσας, Νταού Πεντέλης, Καλέντζι και Γραμματικό, διαπίστωσαν συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ που ολοκλήρωσαν νωρίτερα την επιθεώρηση στις περιοχές αυτές.

Όπως ανακοίνωσε ο διαχειριστής, οι εργασίες αποκατάστασης στο δίκτυο μέσης τάσης που αποτελεί και το βασικό κορμό για την επανηλεκτροδότηση των περιοχών, έχουν ήδη ξεκινήσει στα σημεία που υπάρχει πρόσβαση και αναμένεται να ολοκληρωθούν αύριο. Ταυτόχρονα, έχει ήδη ξεκινήσει και η επιθεώρηση στο δίκτυο χαμηλής τάσης στις ίδιες περιοχές, με στόχο τον προγραμματισμό ηλεκτροδότησης των πελατών.

Σημειώνεται ακόμη, ότι κατά τις πρωινές ώρες, οι πυρκαγιές είχαν θέσει εκτός 120 υποσταθμούς, που επηρέασαν περίπου 5.000 πελάτες, ενώ αυτή την ώρα και παρά την επέκταση της πυρκαγιάς και προς την περιοχή των Βριλησσίων, επηρεάζουν 75 υποσταθμούς και ένα σύνολο περίπου 3.000 πελατών.

Το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ είναι σε πλήρη επιφυλακή για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν από την εξέλιξη του δυναμικού αυτού φαινομένου, έχοντας ήδη συνδράμει στην ομαλή λειτουργία κρίσιμων υποδομών, όπως το αντλιοστάσιο του Καπανδριτίου, με την ηλεκτροδότησή του με γεννήτριες και άλλα σημεία στα οποία οι εγκαταστάσεις ήταν λειτουργικές.

Τέλος, σημειώνεται ότι σήμερα το μεσημέρι, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκης, μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ Α. Μάνο, επισκέφτηκαν τις περιοχές της Αττικής που έχουν ξεσπάσει οι πυρκαγιές στα σημεία που βρίσκονται τα συνεργεία της εταιρίας σε επιφυλακή, προκειμένου να ενημερωθούν για το συντονισμό και τις επόμενες ενέργειες για την αποκατάσταση των ζημιών στο δίκτυο.

Δωρεάν διέλευση από σταθμούς διοδίων πλησίον των πυρόπληκτων περιοχών

Κατόπιν επικοινωνίας του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Νέας Οδού & Κεντρικής Οδού, Ροδιανό Αντωνακόπουλο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, Γιώργο Συριανό, αποφασίστηκε αρχικά το άνοιγμα αμφίπλευρα των διοδίων Αφιδνών και των πλευρικών διοδίων Καπανδριτίου, καθώς και των διοδίων της Αττικής Οδού, από τα Διόδια Μεταμόρφωσης (Κόμβος 8) με κατεύθυνση ανατολικά έως και το Αεροδρόμιο και το Μαρκόπουλο (τέρμα), όπως και από τον κόμβο Υ8 (Παλλήνη) της Περιφερειακής Υμηττού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών η δωρεάν διέλευση έχει ήδη τεθεί σε ισχύ και θα διατηρηθεί έως τα μεσάνυχτα.

Θα υπάρξει επαναξιολόγηση της κατάστασης και θα ακολουθήσει νέα ενημέρωση εάν απαιτηθεί παράταση του έκτακτου αυτού μέτρου.

Στο λιμάνι του Λαυρίου αντί της Ραφήνας όλα τα σημερινά προγραμματισμένα δρομολόγια

Στο λιμάνι του Λαυρίου αντί της Ραφήνας θα καταπλεύσουν και θα αποπλεύσουν, με εντολή του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστου Στυλιανίδη και εξαιτίας της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Βορειοανατολική Αττική, όλοι οι σημερινοί προγραμματισμένοι κατάπλοι και απόπλοι επιβατηγών πλοίων.

Η αποεπιβίβαση επιβατών και οχημάτων θα γίνεται στο λιμάνι του Λαυρίου, προκειμένου να μην τεθούν σε κίνδυνο οι επιβάτες και να διευκολυνθούν οι πυροσβεστικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

Η απόφαση ελήφθη λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί σε πολλούς δρόμους της Αττικής για τη μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται σε περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής.

Υπουργείο Εργασίας: Παύση χειρωνακτικών εργασιών σε εξωτερικό χώρο εξαιτίας των πυρκαγιών

Εξαιτίας των πολλαπλών εστιών φωτιάς που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή της Βορειανατολικής Αττικής, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με εγκύκλιο που εξέδωσε σήμερα καθιστά υποχρεωτική την άμεση παύση χειρωνακτικών εργασιών σε εξωτερικό χώρο μέχρι και αύριο Τρίτη 13/8.

Ταυτόχρονα, καλεί τους εργοδότες επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, στο πλαίσιο της θεσμικά προβλεπόμενης υποχρέωσής τους, να προστατεύουν την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Μέτρα της Τροχαίας και εκτροπές κυκλοφορίας λόγω των πυρκαγιών στην Αττική

Παραμένουν σε ισχύ οι εκτροπές κυκλοφορίας από τις περιοχές Μαραθώνα, Νέας Μάκρης, Διονύσου, Πεντέλης

Ειδικότερα:

1) ΕΙΣΟΔΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΒΑΡΝΑΒΑ

2) ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΔΟ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΛΙΜΝΗ ΜΑΡΑΘΩΝΑ.

3) ΜΑΝΤΑ ΚΑΙ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙΟΥ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΒΑΡΝΑΒΑ

4) EΞΟΔΟΣ ΧΩΡΙΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ

5) Λ. ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΘΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

6) Λ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ

7) Λ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ ΚΑΙ ΕΧΕΤΛΟΥ

8) Λ. ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ

9) ΚΟΜΒΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

10) Λ. ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

11) ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Β’ ΚΑΙ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ

12) ΚΛΕΙΣΘΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ

13) ΠΕΝΤΕΛΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ

14) ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΑΛΙΑΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

15) ΕΛΑΙΩΝΩΝ ΚΑΙ Λ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ

16) ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ Λ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ

17) EΛ. BENIZEΛOY KAI Λ. MAPAΘΩNOΣ

18) Λ. XP. AΔAMOΠOYΛOY KAI Λ. MAPAΘΩNOΣ

19) Λ. ΔIONYΣOY KAI Λ. MAPAΘΩNOΣ

20) ΞENIAΣ KAI AΓ. ΠANTEΛEHMONOΣ

21) Λ. ΔIONYΣOY YΨOΣ ΓHΠEΔOY ΔIONYΣOY ΣTO PEYMA KYKΛOΦOPIAΣ ΠPOΣ ΔIONYΣO (METAΦOPA AΠO Λ. ΔIONYΣOY KAI ΘHΣEΩΣ)

22) MIAOYΛH KAI KOΛOKOTPΩNH

23) ΣOYΛIOY KAI ΔHMOKPATIAΣ

24) ΣOYΛIOY KAI Λ. MAPAΘΩNOΣ

25) Λ. MAPAΘΩNOΣ KAI ΔHMOKPATIAΣ.