Ελλαδα

Στον αστικό ιστό η φωτιά στην Ανατολική Αττική, τιτάνια η προσπάθεια πυρόσβεσης

Σπίτια στις φλόγες και αλλεπάλληλα μηνύματα εκκένωσης από το 112

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Ανατολική Αττική
Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Ανατολική Αττική ©Nick Paleologos / SOOC

Ανεξέλεγκτο μαίνεται το τεράστιο πύρινο μέτωπο στην ανατολική Αττική. Στις φλόγες σπίτια και επιχειρήσεις στο Πάτημα Χαλανδρίου και Βριλησσίων, «εφιάλτης» και σε Νέα και Παλαιά Πεντέλη

Πύρινος εφιάλτης για δεύτερο 24ωρο στην ανατολική Αττική. Η φωτιά μαίνεται σε Πάτημα Χαλανδρίου και Πάτημα Βριλησσίων, σε Νέα και Παλαιά Πεντέλη το απόγευμα της Δευτέρας (12/8). Οι φλόγες «γλύφουν» τα σπίτια και κάποιες επιχειρήσεις, ενώ συνεχίζονται οι εκκενώσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Τιτάνια είναι η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με την ανεξέλεγκτη φωτιά στην ανατολική Αττική που εκτείνεται σε μέτωπο 30 χιλιομέτρων. Η πυρκαγιά μαίνεται πλέον μέσα στον αστικό ιστό -η εστία στο Πάτημα Χαλανδρίου και τα Βριλησσίων βρίσκεται ένα χιλιόμετρο από την κεντρική πλατεία Πεντέλης- και η μάχη δίνεται από ισχυρές επίγειες δυνάμεις, καθώς και από ελικόπτερα Έρικσον που κάνουν ρίψεις ανάμεσα στα σπίτια. 

Στον αστικό ιστό η φωτιά στην Ανατολική Αττική, τιτάνια η προσπάθεια πυρόσβεσης

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πολιτική Προστασία, τα μέτωπα που απασχολούν περισσότερο και έχουν επικεντρωθεί επίγειες και εναέριες δυνάμεις είναι στο Νταού Πεντέλης, στην Παλαιά και τη Νέα Πεντέλη, στον Διόνυσο, στα Βριλήσσια - Χαλάνδρι. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το μέτωπο στις Αφίδνες πηγαίνει καλύτερα ενώ ελαφρώς καλύτερη είναι η εικόνα του μετώπου που κατευθυνόταν προς Μαραθώνα. O αντιδήμαρχος Πεντέλης δήλωσε ότι «κάηκε το προαύλιο του δημαρχείου Πεντέλης».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d3dz4hcesibd)

Νωρίτερα έγινε προλήπτική εκκένωση του Αμαλία Φλέμινγκ στα Μελίσσια. Στο νοσοκομείο βρίσκονται 33 ασθενείς που μεταφέρονται στην Παμμακάριστο και Σπηλιοπούλειο. Επίσης, απομακρύνθηκαν από τη δομή της Πεντέλης 29 ασυνόδευτοι ανήλικοι που φιλοξενούνται από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μέσω του Κοινωνικού ΕΚΑΒ. Οι ανήλικοι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο Κολυμβητήριο Μελισσίων και θα παραμείνουν εκεί μέχρι να κριθεί ότι είναι απολύτως ασφαλές να επιστρέψουν στη δομή.

Νωρίς το απόγευμα στον Διόνυσο ήχησε το 112, ζητώντας από όσους βρίσκονται στην περιοχή, να εκκενώσουν προς Κηφισιά. Nωρίτερα το μήνυμα του 112 για την φωτιά στην Αττική καλούσε τους κατοίκους της περιοχής Κρασά στα Άνω Βριλήσσια να απομακρυνθούν προς κεντρικά Βριλήσσια ή προς Χαλάνδρι.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d3e0301pogvl)

Την ίδια ώρα, στον λόφο Κουφού, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, έχει φτάσει εστία της πυρκαγιάς.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d3dzz1e5aawp)

Λόγω της φωτιάς στην Αττική, εκκενώθηκαν περίπου στις 5 το πρωί οι οικισμοί της Νέας και της Παλιάς Πεντέλης και λίγο αργότερα δόθηκε εντολή εκκένωσης των οικισμών Ντράφι, Διώνη, Δαμάρασι Ραφήνας, Νταού Πεντέλης, Αγίου Σπυρίδωνα και Ανατολής Νέας Μάκρης. Παράλληλα εκκενώθηκαν τα νοσοκομεία Παίδων Πεντέλης και το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, καθώς και η μονή του Αγίου Εφραίμ στην περιοχή της Ανατολής και η μονή Πεντέλης.

Τιτάνια η μάχη για την πυρόσβεση

Οι πολύ ισχυροί άνεμοι οι ριπές των οποίων φτάνουν τα 7 μποφόρ δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων στο πεδίο. Μαζί τη μάχη δίνουν και οι ένοπλες δυνάμεις, αστυνομικοί που εκκενώνουν κατοικίες και εθελοντές που δεν εγκαταλείπουν τις δοκιμαζόμενες περιοχές.

Νωρίτερα, σύμφωνα με την ενημέρωση από το αρχηγείο της Πυροσβεστικής, οι γραμμές άμυνας έχουν μετατοπιστεί κυρίως προς τα μέτωπα που έχουν δημιουργηθεί ανάμεσα στις περιοχές, από Γραμματικό προς Μαραθώνα καθώς και μετά τη λίμνη του Μαραθώνα, αλλά και στην νοτιοανατολική πλευρά της πυρκαγιάς από Πεντέλη προς το Στρατιωτικό Νοσοκομείο 414, όπου η πυρκαγιά παρουσιάζει μεγάλη δυναμική.

Επιχειρούν 685 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 190 οχήματα και Εθελοντές με τη συνδρομή όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας. Προωθητές γαιών έχουν διατεθεί από την Περιφέρεια Αττικής και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών όπου αυτό είναι εφικτό, καθώς η μορφολογία του εδάφους πολλές φορές δεν το επιτρέπει.

Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 33 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 17 ελικόπτερα και 16 αεροσκάφη, που θα συνεχίσουν την προσπάθεια έως τη δύση του ηλίου.

Ενεργοποιήθηκε και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός για την αντιμετώπιση του πύρινου εφιάλτη και ενισχύσεις αναμένονται από Γαλλία, Ιταλία, Τσεχία.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d3dyso9vlwjt)

Σε επιφυλακή ο Δήμος Αθηναίων για τις παιδικές κατασκηνώσεις

Ο Δήμος Αθηναίων συνεχίζει να συνδράμει ενεργά στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών στη Βορειοανατολική Αττική, καθώς η φωτιά μαίνεται στην περιοχή.

Δύο υδροφόρες από τις Διευθύνσεις Πρασίνου και Καθαριότητας έχουν αποσταλεί για την υποστήριξη των πυροσβεστικών δυνάμεων. Παράλληλα, η Λέσχη Φιλίας στον Άγιο Ελευθέριο (Αχαρνών 372) θα παραμείνει ανοιχτή για όσο χρειαστεί, φιλοξενώντας όσους εκκενώνουν τα σπίτια τους και επιθυμούν να καταφύγουν εκεί. Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι το 210 2012334.

Στις Παιδικές Κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων στον Άγιο Ανδρέα Αττικής, είναι σε επιφυλακή 90 άτομα - μόνιμο και εποχικό προσωπικό - παρακολουθώντας στενά την εξέλιξη της πυρκαγιάς. Στο σημείο βρίσκονται τρεις υδροφόρες και τρεις μηχανές της Δημοτικής Αστυνομίας ενώ οι εγκαταστάσεις θα παραμείνουν ανοιχτές για να προσφέρουν στέγη και φαγητό στους εθελοντές που δίνουν τη μάχη στα πύρινα μέτωπα. Τα 46 παιδιά και οι 6 συνοδοί τους που είχαν ήδη φτάσει από τη Γεωργία για να φιλοξενηθούν στις κατασκηνώσεις, έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές μέρος.

Κτηνίατρος της Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων βρέθηκε στον σταθμό πυρόπληκτων ζώων στο κλειστό Γαλατσίου, όπου παρείχε φροντίδα στα ζώα που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά. Ο χώρος αυτός λειτουργεί ως υποδοχή για ζώα που βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω της φωτιάς.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d3dy2skd2qyx)

Σε ετοιμότητα το ΕΚΑΒ

Από χθες ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ είναι σε διασπορά στην περίμετρο της πυρκαγιάς. Έχουν τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα, το Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «Σισμανόγλειο», το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς» και το Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Η Σωτηρία».

Μέχρι στιγμής οι διασώστες και ιατροί του ΕΚΑΒ, από χθες, παρείχαν προνοσοκομιακή φροντίδα σε 15 περιστατικά εκ των οποίων τα 13 αφορούσαν ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα πολιτών και τα άλλα 2 περιστατικά σε πυροσβέστες όπου ο ένας υπέστη ελαφρά εγκαύματα στα χέρια και ο άλλος αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενεργοποιήσει ειδική πλατφόρμα, για την προσωρινή διαμονή των πληγέντων από την χθεσινή πυρκαγιά στο Βαρνάβα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν απ’ ευθείας με το τηλέφωνο 213 – 204 78 93, καθώς επίσης μπορούν να υποβάλουν σχετική ηλεκτρική αίτηση που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Επίσης, σχετικό αίτημα του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων προς το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος για εκτροπή των προγραμματισμένων δρομολογίων, από και προς το Λιμένα της Ραφήνας ώστε να εκτρέπονται στο λιμένα του Λαυρίου για σήμερα, έγινε δεκτό, τόσο για την διευκόλυνση των οδηγών όσο και για να μην τεθούν σε κίνδυνο οι επιβάτες των πλοίων.

Επιπλέον, συγκεντρώνονται ήδη πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.