Ελλαδα

Φωτιά στην Αττική: Οι Ένοπλες Δυνάμεις στην αντιμετώπιση του πύρινου μετώπου

Υπό οδηγίες του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Φωτιά στην Αττική: Οι Ένοπλες Δυνάμεις στην αντιμετώπιση του πύρινου μετώπου

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν στην αντιμετώπιση των πολλών εστιών φωτιάς στην Αττική με τη διάθεση προσωπικού και μέσων και την δραστηριοποίησή τους όπου τους ζητηθεί, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν με δύο ομάδες «Δευκαλίων» και έξι ομάδες «Ξενοκράτη»         

Στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας βρίσκονται από το πρωί, για τον συντονισμό της διάθεσης προσωπικού και μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας και ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, όπως επίσης βρίσκονται στα αντίστοιχα Γενικά Επιτελεία, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης.          

Πέραν της διάθεσης του εναέριου πυροσβεστικού στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας (πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου CL -215/415 CANADAIR  και ελικόπτερα CH – 47D CHINOOK), στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Αττική συνδράμει η Διοίκηση Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΙΚΑΦΚΑ) –  η οποία συστάθηκε πρόσφατα στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030» – υπό τις οδηγίες του  Διοικητή της,  Αντιστράτηγου Μιχαήλ Κλούβα.

Ο Διοικητής της ΔΙΚΑΦΚΑ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία από το πεδίο με το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μέσω του Αξιωματικού – Συνδέσμου.

Η ΔΙΚΑΦΚΑ, με βαρέα οχήματα (τύπου «grader»), δημιούργησε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, τη νύχτα της Κυριακής 11/8/2024 και τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 12/8/2024, αντιπυρικές ζώνες στην Αττική, όπως αυτή που δημιουργήθηκε περί τις 2 π.μ. σήμερα στον Διόνυσο και συνετέλεσε στην αποτροπή της επέκτασης της πυρκαγιάς στην κατοικημένη περιοχή.

Επισημαίνεται ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν επίσης στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Αττική με δύο (2) Ομάδες «Δευκαλίων» και έξι (6) Ομάδες «Ξενοκράτη».

Από σήμερα η ΔΙΚΑΦΚΑ συνδράμει επίσης, με αριθμό λεωφορείων και δικύκλων στις εκκενώσεις κατοικημένων περιοχών, ενώ ενισχύει τις περιπολίες της σε περιοχές υψηλού κινδύνου, για την αποτροπή και τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν νέων πυρκαγιών. 

Ακόμη, οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν στην επιτήρηση για τον εντοπισμό πυρκαγιών σε όλη την ελληνική επικράτεια, με  εποχούμενες περιπόλους που διέρχονται από ορεινούς όγκους και την επάνδρωση πυροφυλακίων.