Ελλαδα

Φωτιά στην Αττική: Πάνω από 40 οι αναζωπυρώσεις - Στη «μάχη» 685 πυροσβέστες

Τα κύρια μέτωπα της πυρκαγιάς αυτή την ώρα

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Φωτιά στην Αττική: Πάνω από 40 οι αναζωπυρώσεις, επιχειρούν 685 πυροσβέστες - Τα κύρια μέτωπα της φωτιάς αυτή την ώρα 

Πάνω από 40 είναι οι αναζωπυρώσεις που έχουν καταγραφεί από τις πρώτες πρωινές ώρες στις φωτιές στην Αττική, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Η φωτιά στην Αττική βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ πνέουν ισχυροί άνεμοι οκτώ μποφόρ. Οι γραμμές άμυνας έχουν μετατοπιστεί στα μέτωπα που έχουν δημιουργηθεί. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν αναπτυχθεί κυρίως στα μέτωπα από το Γραμματικό προς Μαραθώνα καθώς και μετά τη λίμνη του Μαραθώνα, αλλά και στην νοτιοανατολική πλευρά της πυρκαγιάς από Πεντέλη προς το Στρατιωτικό Νοσοκομείο 414, όπου η πυρκαγιά παρουσιάζει μεγάλη δυναμική.

685 πυροσβέστες επιχειρούν στις φωτιές στην Αττική

Στο πύρινο μέτωπο επιχειρούν 685 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 190 οχήματα και Εθελοντές με τη συνδρομή όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας. Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 33 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 17 ελικόπτερα και 16 αεροσκάφη.

Δυνάμεις της Περιφέρειας Αττικής και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας έχουν σταλεί για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, κάτι, όμως που είναι πολύ δύσκολο καθώς η μορφολογία του εδάφους πολλές φορές δεν το επιτρέπει.

Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ είναι στην περίμετρο, ενώ στα νοσοκομεία έχουν μεταφερθεί 15 περιστατικά, εκ των οποίων τα 13 αφορούσαν ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα πολιτών και τα άλλα 2 περιστατικά σε πυροσβέστες όπου ο ένας υπέστη ελαφρά εγκαύματα στα χέρια και ο άλλος αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα.

Από την Κυριακή, ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ είναι σε διασπορά στην περίμετρο της πυρκαγιάς. Έχουν τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα, το Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «Σισμανόγλειο», το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς» και το Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Η Σωτηρία».

Οι Αρχές έχουν δώσει εντολή προς όλες τις δομές της Ανατολικής Αττικής να βρίσκονται σε ετοιμότητα για πιθανή εκκένωση.

Πού μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για διαμονή οι πληγέντες

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενεργοποιήσει ειδική πλατφόρμα, για την προσωρινή διαμονή των πληγέντων από την χθεσινή πυρκαγιά στο Βαρνάβα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν απ’ ευθείας με το τηλέφωνο 213 – 204 78 93, καθώς επίσης μπορούν να υποβάλουν σχετική ηλεκτρική αίτηση που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Δεκτό έγινε αίτημα του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων προς το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος για εκτροπή των προγραμματισμένων δρομολογίων, από και προς το Λιμένα της Ραφήνας ώστε να εκτρέπονται στο λιμένα του Λαυρίου για σήμερα, προκειμένου για τη ιευκόλυνση των οδηγών όσο και για να μην τεθούν σε κίνδυνο οι επιβάτες των πλοίων.

Εκδόθηκαν 26 μηνύματα από το 112

Έχουν εκδοθεί 26 μηνύματα από το 112, τα δύο τελευταία, στις 1 και 10 λεπτά, για την απομάκρυνση των κατοίκων από τον οικισμό της Νέας Πεντέλης προς Χαλάνδρι και πριν από λίγο για την απομάκρυνση των κατοίκων από τον οικισμό Πευκόφυτο προς Άγιο Στέφανο.

Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε γενική επιφυλακή.