Ελλαδα

Φωτιά στην Αττική: Εκκενώνονται Νέα και Παλαιά Πεντέλη, Πάτημα Χαλανδρίου και Βριλησσίων

Ανεξέλεγκτα συνεχίζει να καίει η πυρκαγιά

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτιά στην Αττική: Εκκενώνονται Πάτημα Χαλανδρίου και Βριλησσίων
Φωτιά στην Αττική: Εκκενώνονται Πάτημα Χαλανδρίου και Βριλησσίων © ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Φωτιά στην Αττική: Εκκενώνονται Νέα και Παλαιά Πεντέλη, Πάτημα Χαλανδρίου και Βριλησσίων - Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά

Με έκτακτο μήνυμά του το 112 εκκενώνει Νέα Πεντέλη, Πάτημα Βριλησσίων και Πάτημα Χαλανδρίου ενώ η η εικόνα από τις φωτιές στην Αττική συνεχίζει να είναι δραματική.

«Αν βρίσκεστε στις περιοχές αυτές, απομακρυνθείτε προς Χαλάνδρι και Βριλήσσια. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρει χαρακτηριστικά στο μήνυμά του το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 05:00 τα ξημερώματα είχε σταλεί μήνυμα με την οδηγία στους κατοίκους να απομακρυνθούν προς Βριλήσσια.

Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και στην Πεντέλη καίγονται ήδη σπίτια με την δήμαρχο της περιοχής να κάνει έκκληση για εναέρια μέσα.

Γιατί εξαπλώθηκε αστραπιαία η φωτιά στην Αττική

Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, ειδικός επί των φυσικών καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξήγησε τους λόγους που εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα η φωτιά επισημαίνοντας την έλλειψη υγρασίας, τους ισχυρούς ανέμους αλλά και το ανάγλυφο της περιοχής.

«Τα παρατεταμένα χρονικά διαστήματα ανομβρίας οδήγησαν σε φοβερή ξηρασία στο έδαφος αλλά και στα φυτά και σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες ελάχιστες και μέγιστες και τους ισχυρούς ανέμους είχαμε αυτό το αποτέλεσμα. Επίσης, το ανάγλυφο της περιοχής είναι πολυδαίδαλο ευνοεί την ταχεία ανάπτυξη της πυρκαγιάς η οποία βρήκε στο δάσος και πλούσια καύσιμη ύλη. Το έδαφος εκεί αλλάζει απότομα, υπάρχουν μικροί γκρεμοί, και έτσι ούτε τα πεζοπόρα τμήματα μπορούν να προσεγγίσουν εύκολα ούτε τα εναέρια μέσα να κάνουν χαμηλές ρίψεις καθώς υπάρχει τρομερός κίνδυνος σε συνδυασμό με τον αέρα» εξήγησε ο κ.Λέκκας μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στη δημόσια τηλεόραση.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d3dqnztkemqh)

Φωτιά στην Αττική: Οι άνεμοι αλλάζουν συνεχώς φορά

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, το έργο της κατάσβεσης είναι πάρα πολύ δύσκολο, καθώς οι άνεμοι αλλάζουν συνεχώς φορά, ενώ τα τρία κύρια μέτωπα που απασχολούν είναι στις περιοχές του Γραμματικού, της Πεντέλης και στον οικισμό της Ανατολής στη Νέα Μάκρη.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d3dprou55xc1)

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν αυτή την ώρα 560 πυροσβέστες και 16 ομάδες δασοκομάντος με 177 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού 32 εναέρια μέσα, και συγκεκριμένα 17 αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα.

Λόγω της πυρκαγιάς, εκκενώθηκαν περίπου στις 5 το πρωί οι οικισμοί της Νέας και της Παλιάς Πεντέλης και λίγο αργότερα δόθηκε εντολή εκκένωσης των οικισμών Ντράφι, Διώνη, Δαμάρασι Ραφήνας, Νταού Πεντέλης, Αγίου Σπυρίδωνα και Ανατολής Νέας Μάκρης. Παράλληλα εκκενώθηκαν τα νοσοκομεία Παίδων Πεντέλης και το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, καθώς και η μονή του Αγίου Εφραίμ στην περιοχή της Ανατολής και η μονή Πεντέλης.

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην Αττική λόγω της φωτιάς - Τι πρέπει να προσέξουμε 

Η ατμόσφαιρα που επικρατεί στο λεκανοπέδιο της Αττικής λόγω της φωτιάς που μαίνεται είναι αποπνικτική και οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να προστατευτούν. Η Σταματούλα Τσικρικά, πρόεδρος Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, μίλησε στην «Κοινωνία ώρα MEGA» για το τι πρέπει να κάνουν όλοι οι κάτοικοι της Αττικής λόγω της φωτιάς και της αποπνικτικής ατμόσφαιρας.

«Υπάρχει ένα μείγμα καπνού και αποκαίδια στάχτης τα οποία θα παραμείνουν στην ατομόσφαιρα όχι μόνο σήμερα και αύριο αλλά και για τις επόμενες ημέρες γι' αυτό θα πρεπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί», τόνισε αρχικά.

«Πρέπει να προσέχουν κυρίως τα άτομα που ανήκουν στις ευαίσθητες και ευάλωτες ομάδες, όπως τα πολύ μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες και οι θηλάζουσες αλλά και όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα. Αν εμφανίσουν κλινικά νοσήματα όπως είναι δυσκολία ή δυσφορία στην αναπνοή, έναν επίμονο βήχα, αλλά και ζάλη, αδυναμία, καταβολή, καλό θα ήταν να επικοινωνήσουν αμέσως με τον θεράποντα γιατρό τους ή να μεταβούν σε μια δομή υγείας για να πάρουν άμεση φροντίδα» σημείωσε.

«Να φορούν κυρίως μάσκες υψηλής προστασίας που θα αποτρέψουν την εισπνοή των αιωρούμενων σωματιδίων όταν βγαίνουν έξω. Καλό θα ήταν όμως να αποφεύγονται οι μετακινήσεις και μόνο όταν επιβάλεται να μετακινηθούμε με το αυτοκίνητο να έχουμε κλειστά τα παράθυρα. Προσοχή ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες ώρες. Πάντα με το κλιματιστικό, πάντα προσπαθούμε να απομακρυνθούμε από τις περιοχές με τη φωτιά και να ακολουθούμε τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας», είπε τέλος.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d3dnrfirzzi9)

Φωτιά στην Αττική: Διαμονή σε ξενοδοχεία για τους πληγέντες - Πού μπορούν να κάνουν αίτηση

Eιδική πλατφόρμα για την προσωρινή διαμονή πληγέντων από την φωτιά της 11ης Αυγούστου στη βορειοανατολική Αττική, την οποία δημιούργησε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, λειτουργεί στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, επικουρικά των παροχών από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Περιφέρεια και Δήμοι).

Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση: https://emergencypoint.azurewebsites.net/Application/NewAppl?evId=0170f75b-3f01-45ca-8e6e-727849dcdba4

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν, επίσης, με το 213 2047893.

Άνοιξαν οι χώροι του ΟΑΚΑ για τους κατοίκους των περιοχών που εκκενώθηκαν

Το σύνολο του προσωπικού και των μέσων του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής βρέθηκαν στο πεδίο από τα πρώτα λεπτά της πυρκαγιάς στον Βαρνάβα, αναφέρει η Περιφέρεια.

Με προσωπική εντολή του Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος βρίσκεται σε διαρκή και άμεση επικοινωνία με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια και τα επιχειρησιακά στελέχη του υπουργείου, διατέθηκαν άμεσα στο Πυροσβεστικό Σώμα όσες υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα ζητήθηκαν από το αρμόδιο υπουργείο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Το απόγευμα της Κυριακής, ο κ. Χαρδαλιάς επικοινώνησε με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση και με τη διοίκηση του ΟΑΚΑ, προκειμένου να ανοίξουν οι χώροι του σταδίου, ώστε να υποδεχτούν πολίτες των πυρόπληκτων περιοχών που εκκενώνονται από την Πυροσβεστική.

Μετά την πρωτοβουλία του περιφερειάρχη, οι χώροι του ΟΑΚΑ θα παραμείνουν ανοιχτοί και σε ετοιμότητα για όσο διαρκέσουν οι υψηλοί δείκτες επικινδυνότητας για φωτιά στην Αττική, προσφέροντας προστασία και ανακούφιση στους πληγέντες.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.