Ελλαδα

ΕΛ.ΑΣ για φωτιά στην Αττική: Πολίτες αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους

Στην ΓΑΔΑ ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Γιώργος Σόμπολος
Γιώργος Σόμπολος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτιά στην Αττική: Εκκενώνονται Ντράφι, Διώνη και Δασαμάρι
Φωτιά στην Αττική © Νick Paleologos / SOOC

ΕΛ.ΑΣ για φωτιά στην Αττική: Πολίτες αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους

Σοβαρά προβλήματα από τις αντιδράσεις των πολιτών που αρνούνται πεισματικά να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Βορειοανατολική Αττική, αντιμετωπίζουν τις τελευταίες ώρες οι αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες οικιών οι οποίοι αρνούνται να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους, πιστεύοντας πως θα καταφέρουν να τα σώσουν από τα μέτωπα που απειλητικά κινούνται στην περιοχή τους. Εάν και χθες, Κυριακή οι απομακρύνσεις γίνονταν με μεγαλύτερη ευκολία, σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. «Οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται την επικινδυνότητα της κατάστασης. Η φωτιά δεν είναι διαχειρίσιμη. Δεν ελέγχεται από τους τόνους νερού που ρίχνουν τα δεκάδες εναέρια μέσα, αλλά κάποιοι πιστεύουν πως με ένα λάστιχο θα μπορέσουν να την τιθασεύσουν», αναφέρει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που συμμετέχει στον συντονισμό των αστυνομικών επιχειρήσεων στην Athens Voice.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη και σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για την πλέον σοβαρή πυρκαγιά στην Αττική την τελευταία 50ετία. Ακόμη και η πυρκαγιά του 1994 δεν είχε τέτοια καταστροφική μανία.

Λόγω της σοβαρότητας, πριν από λίγη ώρα, κατέφτασε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης μαζί με την ηγεσία ΕΛ.ΑΣ. και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προκειμένου να έχουν πλήρη εικόνα των εν εξελίξει επιχειρήσεων αλλά και την πορεία της πυρκαγιάς.

Υπενθυμίζεται πως στο Κέντρο Επιχειρήσεων μεταφέρεται εικόνα σε πραγματικό χρόνο από τα εναέρια μέσα της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής (drone και ελικόπτερα) καθώς και από τις κάμερες σώματος (body cams) των αστυνομικών που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διαχείρισης της κυκλοφορίας αλλά και της απομάκρυνσης/απεγκλωβισμού πολιτών στις πληγείσες περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής.

Η ηγεσία του υπουργείου εμφανίζεται πλήρως ικανοποιημένη από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες σε όλη αυτή την διάρκεια της καταστροφικής μανίας της πυρκαγιάς που έχει πλήξει την βορειοανατολική Αττική. Τόσο οι αστυνομικοί, όσο κυρίως όμως οι πυροσβέστες που άγρυπνοι από 24 ώρες δίνουν μια άνιση μάχη με τα πύρινα μέτωπα σε Μαραθώνα, Σταμάτα, Πεντέλη, Νέα Μάκρη και τις υπόλοιπες περιοχές έχουν καταφέρει να σώσουν τους πολίτες αλλά και να γλυτώσουν από την ασυγκράτητη πυρκαγιά εκατοντάδες οικίες.

Είναι πραγματικότητα, επισημαίνεται από ανώτατους αξιωματούχους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη πως οι καταστροφές είναι πολλές, ωστόσο τα πράγματα θα ήταν απελπιστικά εάν δεν υπήρχε αυτή η κινητοποίηση και ο ηρωισμός των πυροσβεστών και των χειριστών των εναέριων μέσων. Δυστυχώς, καταλήγουν, αυτή η φωτιά με τις ριπές του ανέμου να ξεπερνούν ακόμη και τα 80 χλμ/ώρα στιγμιαία, δεν είναι διαχειρίσιμη, δεν σβήνει. Όλοι ελπίζουν να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για μείωση της έντασης των ανέμων από τις 16:00 και έπειτα, προκειμένου να στηθούν αντιπυρικές ζώνες που να έχουν αποτέλεσμα, αφού εως τώρα, όσες ζώνες έχουν οργανωθεί το πύρινο μέτωπο της προσπέρασε σαν να μην υπήρχαν.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.