Ελλαδα

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στον Βαρνάβα

Άνεμοι άνω των 7 μποφόρ στη περιοχή - Τεράστια μάχη της Πυροσβεστικής με επίγειες και εναέριες δυνάμεις

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στον Βαρνάβα - Μήνυμα μέσω του 112 

Εκτός ελέγχου η φωτιά στον Βαρνάβα. Μέχρι στιγμής υπάρχουν τρία μέτωπα. Ένα προς Καλέτζι, ένα που γυρνάει πίσω προς Βαρνάβα και το τρίτο προς Γραμματικό. Η φωτιά πέρασε ξυστά από τη Λίμνη Μαραθώνα και κινείται τώρα προς τα ανατολικά της Σταμάτας μέσα από χαράδρες.

Η πυροσβεστική δίνει τεράστια μάχη με επίγειες και εναέριες δυνάμεις στις χαράδρες όπου μαίνεται η φωτιά για να μην πάει προς τον οικισμό της Σταμάτας.

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη σε όσους βρίσκονται στην περιοχή της Σταμάτας προκειμένου να απομακρυνθούν μέσω Δροσιάς και Κηφισιά προς την Εθνική Οδό λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή. Σύμφωνα με την ΠΥ, το 112 εστάλη γιατί η φωτιά κατευθύνεται ανεξέλεγκτη προς Σταμάτα.

Μέχρι αυτή την ώρα έχουμε έναν άντρα και μία γυναίκα οι οποίοι πήγαν για προληπτικούς λόγους στο Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου και έναν άντρας 67 χρόνων, με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ο οποίος προσήλθε στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης, διότι λόγω διακοπής ρεύματος στην περιοχή, δεν λειτουργούσε το υποστηρικτικό του μηχάνημα. Επίσης στο Σισμανόγλειο προσήλθαν ένας άντρας 83 χρόνων διότι εισέπνευσε καπνό και μπήκε σε οξυγόνο και ένας ακόμη άνδρας 67 χρόνων με ΧΑΠ. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους.

Η Άμεση Δράση έχει κάνει περισσότερους από 40 απεγκλωβισμούς, ενώ αυτή τη στιγμή η ΟΠΚΕ απομακρύνει περίπου 25 άτομα που έχουν εγκλωβιστεί σε κονβόι οχημάτων.

Επιχειρούν 250 πυροσβέστες με 10 ομάδες δασοκομάντος και 67 οχήματα καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών. Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 19 εναέρια μέσα, 12 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα εκ των οποίων το 1 για το συντονισμό τους.

Στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν συνδρομή μηχανήματα έργου και υδροφόρες της Περιφέρειας Αττικής και των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Όλες οι δυνάμεις συντονίζονται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ».

Κατά την έναρξή της οι ριπές των ανέμων έφταναν τα 8 μποφόρ με αποτέλεσμα σε ελάχιστα λεπτά να λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις.

Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική και σε αρκετές περιοχές του λεκανοπεδίου με τους καπνούς και το πύρινο μέτωπο να είναι ορατό από αρκετά σημεία της Αττικής.

Σοβαρό ρόλο στην επέκταση της φωτιάς έπαιξε δυστυχώς το γεγονός πως σήμερα πνέουν ισχυροί άνεμοι και στην περιοχή υπάρχουν ακαθάριστα οικόπεδα τα οποία μετέδωσαν πάρα πολύ γρήγορα τις φλόγες από το ένα σπίτι στο άλλο.

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε διυπουργική συντονιστική σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας,  με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων φορέων για τον βέλτιστο συντονισμό τους, αναφορικά με τις πυρκαγιές που είναι σε εξέλιξη.

Κινητοποίηση του Δήμου Αθηναίων για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στον Βαρνάβα Αττικής

Δυο υδροφόρες από τις Διευθύνσεις Πρασίνου και Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στον Βαρνάβα Αττικής.

Επιπλέον, η Λέσχη Φιλίας στον Άγιο Ελευθέριο (Αχαρνών 372) θα παραμείνει ανοιχτή όλο το βράδυ, για να φιλοξενήσει όσους εκκενώνουν τα σπίτια τους και επιθυμούν να καταφύγουν εκεί.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 2012334

Kυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση απο την Αστυνομία οι εκτροπές κυκλοφορίες που είναι σε ισχύ στην περιοχή του Βαρνάβα λόγω της πυρκαγιάς είναι οι εξής:

  • Επαρχιακή οδός Καπανδριτίου - Βαρνάβα
  • Επαρχιακή οδός Γραμματικού - Βαρνάβα                                                                 
  • Επαρχιακή οδός παραλίας Βαρνάβα - Βαρνάβας
  • Από τον οικισμό Καλέντζι, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Γραμματικό
  • Λεωφόρος λίμνη Μαραθώνος και Αναπαύσεως
  • Λεωφόρος Μαραθώνος από την οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου
  • Λεωφόρος Γραμματικού, από το ύψος του Μαραθώνα