Ελλαδα

Υπό εξαφάνιση το αιγοπρόβειο κρέας από την αγορά λόγω πανώλης

Φόβοι ότι θα υπάρξουν ανατιμήσεις στα υπόλοιπα είδη κρέατος

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Υπό εξαφάνιση το αιγοπρόβειο κρέας από την αγορά λόγω πανώλης - Φόβοι για ανατιμήσεις στα υπόλοιπα είδη κρέατος

Η πανώλη των αιγοπροβάτων επέφερε πολλαπλά κτυπήματα. Εκτός από την απώλεια στο ζωικό κεφάλαιο και στο εισόδημα των κτηνοτρόφων, εμφανίζονται και ελλείψεις στην αγορά του συγκεκριμένου κρέατος.

Πάνω από 18.000 ζώα έχουν θανατωθεί εξαιτίας της πανώλης

Ο Ευάγγελος Ρίζος, πρόεδρος κρεοπωλών Λάρισας, υπενθυμίζει ότι απαγορεύεται η μετακίνηση ζώων από τις κτηνοτροφικές μονάδες προς τα σφαγεία, με αποτέλεσμα το έλλειμμα να μεταφέρεται και στα κρεοπωλεία, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά τις απώλειες από την καταιγίδα Daniel και την πανώλη ο αριθμός των αιγοπροβάτων έχει μειωθεί δραματικά στην Θεσσαλία, καθώς έχουν θανατωθεί περίπου 18.000 ζώα.

«Μόνο εισαγόμενο κρέας μπορεί να φτάσει στην αγορά και αυτό σε μικρές ποσότητες. Παρά την επιφυλακτικότητα εκ μέρους των καταναλωτών, εάν υπήρχαν αιγοπρόβεια κρέατα  θα είχαμε μια μικρή σχετικά ζήτηση», παρατηρεί ο κ. Ρίζος.

Μόνο χοιρινό και μοσχάρι διατίθεται στην αγορά και σε αυτά θα αρκεστούν οι καταναλωτές εν’ όψει 15Αύγουστου. Ωστόσο, αισιοδοξεί ότι μετά την απαγόρευση των μετακινήσεων ζώων, που ήταν ένα επιβεβλημένο μέτρο και το μόνο που είχε αποτέλεσμα, η κατάσταση σύντομα θα αποκατασταθεί.

Εκείνο που παραμένει ως θέμα είναι ο υπεύθυνος εισαγωγέας των πασχόντων από πανώλη ζώα, που είναι βέβαιο πως έχει εντοπιστεί, να αναλάβει το βάρος των επιλογών του και να επωμιστεί τις συνέπειες, για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων.

Ο κόσμος έχει φοβηθεί από την τρομολαγνεία των ημερών λόγω πανώλης

«Στα ράφια των κρεοπωλείων στη Θεσσαλονίκη ο κόσμος θα βρει αποκλειστικά και μόνο εισαγόμενο αιγοπρόβειο κρέας. Πουθενά δεν θα βρει ελληνικό», ξεκαθαρίζει μιλώντας στο TheOpinion o πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης, Νίκος Μπαλαμπανίδης, αλλά και οι κρεοπώλες που δραστηριοποιούνται στο Καπάνι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κόσμος έχει φοβηθεί από αυτή την τρομολαγνεία των ημερών λόγω της πανώλης και δεν ζητά πλέον αιγοπρόβειο.

Ο κ. Μπαλαμπανίδης διαβεβαιώνει, ωστόσο, ότι παρά τους φόβους ότι θα ανατιμηθούν τα υπόλοιπα είδη κρεάτων, δεν έχει προς το παρόν καταγραφεί κάτι τέτοιο. «Οι τιμές σε χοιρινό, βόειο και κοτόπουλο παραμένουν οι ίδιες», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Αυτές τις μέρες, άλλωστε, και μέχρι την Κυριακή 9 Αυγούστου ελληνικά αιγοπρόβατα δεν υπάρχουν στο χονδρεμπόριο, λόγω των περιοριστικών μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ από τα τέλη Ιουλίου με απαγόρευση της μετακίνησης και σφαγής εγχώριων ζώων.

Από τις 11 Ιουλίου όταν καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στη Θεσσαλία έως σήμερα, η εικόνα της διασποράς του ιού, με εστίες από την Κομοτηνή έως την Κρήτη, δεν είναι η καλύτερη δυνατή για την πορεία της νόσου. Ήδη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι και τις 7 Αυγούστου 2024, έχουν θανατωθεί ή έχει προγραμματισθεί να θανατωθούν στις αμέσως επόμενες ημέρες σε όλη την Ελλάδα, 18.335 αιγοπρόβατα.