- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Γιατί επιμένουμε να το λέμε «καλοκαίρι»;
«Στον καιρό της εποχής που ξεκινάει τον Ιούνιο και καταλήγει στον Αύγουστο δεν υπάρχει τίποτα το καλό»
Ο Μάνος Βουλαρίνος γράφει για το οξύμωρο της λέξης «καλοκαίρι» και τις άλλες πλευρές της εποχής.
Η λέξη «Καλοκαίρι» είναι σύνθετη και είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού των λέξεων «καλός» και «καιρός». Ένας συνδυασμός ιδιαιτέρως περίεργος για να περιγράψει μια εποχή του χρόνου που ο καιρός είναι τόσο ανυπόφορος που ο αέρας των σπιτιών μας χρειάζεται μηχανική υποστήριξη για να έρθει σε θερμοκρασία στην οποία να μπορεί κανείς να επιβιώσει.
Στον καιρό της εποχής που ξεκινάει τον Ιούνιο και καταλήγει στον Αύγουστο δεν υπάρχει τίποτα το καλό. Υπάρχει αφόρητη ζέστη που αντέχεται μόνο σε συνδυασμό με βουτιές στη θάλασσα και που προκαλεί ποτάμια ιδρώτα στην καλύτερη και θερμοπληξίες στη χειρότερη. Αν κανείς σκεφτεί τον καιρό της εποχής η μόνη λέξη που έρχεται στο νου είναι η λέξη «Κ@λοκαίρι» (με το @ στη θέση ενός «ω» για λόγους ευπρέπειας). Αυτή η εποχή, από μετεωρολογικής απόψεως, μπορεί να είναι «Καλοκαίρι» για τους Σουηδούς ή τους Καναδούς. Για τους Έλληνες είναι κακή, στραβή, ανάποδη και μούσκεμα στον ιδρώτα. Και όλα δείχνουν πως κάθε χρόνο θα είναι και χειρότερη.
Σκεπτόμενος όλα τα παραπάνω έσπαγα το κεφάλι μου να καταλάβω γιατί χρησιμοποιούμε ακόμα τη λέξη «καλοκαίρι» χωρίς να συνειδητοποιούμε το οξύμωρο του πράγματος. Στην αρχή σκέφτηκα ότι η δύναμη της συνήθειας είναι τόσο μεγάλη που σε κάνει να μην παρατηρείς ακόμα και τις πιο ακραίες αντιφάσεις. Μετά αναρωτήθηκα μήπως είμαστε λίγοι αυτοί που δεν αντέχουμε τα 38άρια, τα 39άρια, τα 40άρια κ.ο.κ. αλλά απάντησα αρνητικά αφού δεν βλέπω κανέναν να ανοίγει τα παράθυρα του σπιτιού του να απολαύσει την άνοδο της θερμοκρασίας. Και στο τέλος κατάλαβα: ο «καιρός» στο Καλοκαίρι καθόλου δεν αφορά τη μετεωρολογία. Δεν είναι αυτό που στα αγγλικά λέμε «weather» αλλά αυτό που λέμε «time».
Βλέπετε το «καλοκαίρι» είναι η εποχή των αδειών. Είναι μια εποχή που μπορεί να είναι φρικτή και αβίωτη από μετεωρολογικής απόψεως αλλά είναι υπέροχη από εργασιακής. Είναι η εποχή που για τους περισσότερους από εμάς ένα όνειρο ζωής γίνεται πραγματικότητα έστω και για λίγες μέρες: πληρωνόμαστε χωρίς να δουλεύουμε. Πληρωνόμαστε και μάλιστα, χάρη στο δώρο, παραπάνω από το κανονικό για να πάμε εκδρομές, να ταξιδέψουμε, να κάνουμε μπάνια ή (πιθανότατα ακόμα καλύτερα) να μην κάνουμε απολύτως τίποτα.
Φίλες, φίλοι και οι υπόλοιποι αυτή η φρικτή μετεωρολογικώς εποχή ονομάζεται «Καλοκαίρι» εξαιτίας της δυσφορίας που μας προκαλεί η ανάγκη για μισθωτή εργασία. Και ο καιρός που μπορούμε να απαλλαγούμε, έστω και προσωρινά, από αυτό την απεχθή ανάγκη δεν μπορεί παρά να είναι καλός. Κι ας είναι φρικαλέα ζεστός. Και μπράβο του.