Ελλαδα

Καίει για 3η ημέρα η φωτιά στο Ρέθυμνο - Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Ολονύχτια μάχη για να τεθεί υπό έλεγχο

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καπνοί και πυροσβεστικό ελικόπτερο που επιχειρεί στη φωτιά στο Ρέθυμνο
Φωτιά στο Ρέθυμνο: Καίει για 3η ημέρα, ενισχύονται οι δυνάμεις © EUROKINISSI

Φωτιά στο Ρέθυμνο: Καίει για 3η ημέρα, ενισχύονται οι δυνάμεις - Ολονύχτια μάχη των πυροσβεστών για να τεθεί υπό έλεγχο

Μάχη με τις φλόγες δίνουν για τρίτη ημέρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο Ρέθυμνο, μετά τις συνεχείς αναζωπυρώσεις που οδήγησαν στην εκκένωση εννέα (9) οικισμών. Οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα συνεχίζονται με το πρώτο φως της ημέρας. 

Σήμερα Παρασκευή (9.8) η εικόνα της φωτιάς που καίει στο Ρέθυμνο είναι βελτιωμένη, ενώ ενισχύονται οι δυνάμεις προκειμένου το μέτωπο να περιοριστεί και να σβήσει. Εκείνο που ανησυχεί τις αρχές για ακόμη μία ημέρα, είναι οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d3b23wa6uc2h)

Φωτιά τώρα στο Ρέθυμνο: Μεγάλες καταστροφές σε υποδομές και καλλιέργειες

Οι καταστροφές σε υποδομές, όπως δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, καθώς και σε καλλιέργειες, ελαιώνες, αμπελώνες, χορτολιβαδικές και δασικές εκτάσεις είναι μεγάλες. Τα τοπικά μέσα αναφέρουν ότι το μέγεθος της φωτιάς ήταν τέτοιο που τα σύννεφα καπνού έφθασαν μέχρι και τον νομό Ηρακλείου. Στην περιοχή, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, χθες επιχειρούσαν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και συγκεκριμένα 290 πυροσβέστες με 20 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 54 οχήματα, ενώ συνδρομή παρέχουν επίσης υδροφόρες και μηχανήματα έργου. Από αέρος επιχείρησαν 13 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο για συντονισμό. Στην περιοχή επρόκειτο να μεταβεί χθες το βράδυ ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.

Σύμφωνα με το neakriti.gr, οι καταστροφές είναι μεγάλες στις Δημοτικές Κοινότητες Αγίας Παρασκευής, Αγίου Ιωάννη, Άνω Μέρους και Αποδούλου.

Μπαράζ μηνυμάτων από το 112 για τη φωτιά στο Ρέθυμνο

Από το 112 εστάλη μπαράζ μηνυμάτων για τη φωτιά στο Ρέθυμνο: 

  • Στις 12:10 εκδόθηκε ενημερωτικό μήνυμα από το 112 για ετοιμότητα στις περιοχές Αποδούλου, Άγιος Ιωάννης και Νίθαυρη για ετοιμότητα
  • Στις 12:39 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Αποδούλου προς Φουφουρά
  • Στις 12:50 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Αγία Παρασκευή προς Μάνδρες
  • Στις 15:06 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Βαθιακό προς Πλάτανο
  • Στις 15:30 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Πλάτανος προς Λοχριά
  • Στις 15:45 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Αποδούλου προς Νίθαυρη
  • Στις 15:55 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Σάτα προς Κλίμα
  • Στις 15:55 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Ρίζικας προς Μάνδρες
  • Στις 16:25 απομάκρυνση από τις περιοχές Άρδακτος και Λοχριά προς Καμάρες

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος Αμαρίου, Παντελής Μουρτζανός, ζήτησε την άμεση κήρυξη των πυρόπληκτων περιοχών του Δήμου Αμαρίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.Στο έγγραφο, το οποίο κοινοποιείται επίσης στον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη και την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης κα Μαίρη Λιονή, ο δήμαρχος Αμαρίου ενημερώνει ότι «από τις μεσημεριανές ώρες της 7ης Αυγούστου 2024, ο Δήμος δοκιμάζεται από ανεξέλεγκτες πυρκαγιές πολλών εστιών και μεγάλου μήκους μετώπων.

Οι πυρκαγιές έχουν καταστρέψει τεράστιες εκτάσεις στις Δημοτικές Κοινότητες Αγίας Παρασκευής, Αγίου Ιωάννη, Άνω Μέρους και Αποδούλου, αφήνοντας πίσω τους εκτεταμένες ζημιές σε δημόσιες υποδομές, όπως δίκτυα κοινής ωφελείας, σημεία υδροληψίας, καθώς και στην αγροτική γη, με ελαιώνες, αμπελώνες και χορτολιβαδικές εκτάσεις να έχουν καεί ολοσχερώς. Για το λόγο αυτό, όπως υποστηρίζει ο κ. Μουρτζανός, καθίσταται αναγκαία η άμεση κήρυξη των εν λόγω περιοχών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης Πολιτικής Προστασίας».

Σε δηλώσεις του ο κ. Κικίλιας, μετά την άφιξη του στο Ρέθυμνο, στην περιοχή της φωτιάς και την ενημέρωση που είχε στο πεδίο, τόνισε: «Εδώ και δύο μέρες οι άντρες και οι γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος, οι εθελοντές, αλλά και οι δύο βαθμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, δήμαρχοι, πρόεδροι των κοινοτήτων και των χωριών μαζί με τον απλό κόσμο, την αστυνομία και το στρατό δίνουν πολύ μεγάλη μάχη. Σήμερα ήρθα στην περιοχή με άλλους 50 δασοκομάντος, πλέον ξεπερνάμε τα 250 άτομα, τα 50 οχήματα και τα 23 εναέρια μέσα, μαζί με δύο συντονιστικά. Με ικανοποίηση βλέπω ότι για δεύτερη φορά δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, αλλά πρέπει όλοι μαζί, κι αυτό θα οργανώσουμε τώρα, να δουλέψουμε έτσι ώστε να μη βρεθούμε σε δύσκολη θέση αύριο αν ξανανέβουν οι άνεμοι και τα μποφόρ. Πρέπει να δουλέψουμε πολύ σκληρά σήμερα το βράδυ και αύριο, επειδή θα παραμείνουν όλα τα εναέρια μέσα και θα έχουμε τις ρίψεις, διαβροχές, τους κύκλους, ευελπιστούμε σε ένα καλό αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση κανένας δεν πρόκειται να φύγει από δω εάν δεν κάνουμε πρώτα τη δουλειά μας».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.