Ελλαδα

Τα «παζάρια» της υπαλλήλου του ΕΦΚΑ που κατηγορείται για δωροληψία

Τι έδειξε η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου της υπαλλήλου του ΕΦΚΑ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΕΦΚΑ: Τα παζάρια της υπαλλήλου που συνελήφθη για δωροληψία - Τι έδειξε η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου της υπαλλήλου του ΕΦΚΑ

Υπάλληλος του ΕΦΚΑ συνελήφθη από την Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, για δωροληψία και παράβαση καθήκοντος, ενώ στη δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνεται και ο σύζυγός της κατηγορούμενος για συνέργεια σε δωροληψία.

Στις συνομιλίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η 49χρονη κατηγορούμενη και υπάλληλος του ΕΦΚΑ στέλνει μήνυμα στο θύμα με την έγκριση του αιτήματος για καταβολή του αναπηρικού επιδόματος και ζητά την πρώτη δόση των χρημάτων.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται ότι ήταν ιδιαίτερα πιεστική με τους συναδέλφους της για να επιταχύνουν της διαδικασίες έγκρισης του αιτήματος για το αναπηρικό επίδομα. Τους ανέφερε χαρακτηριστικά: «Άντε ρε παιδιά, ενδιαφέρομαι για αυτήν την υπόθεση, προχωρήστε την ακόμα δεν έχει εγκριθεί».

Τι έδειξε η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου της υπαλλήλου του ΕΦΚΑ

Από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου διαπιστώθηκε πως η 49χρονη υπάλληλος του ΕΦΚΑ είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με άλλους υπαλλήλους του οργανισμού, προκειμένου να ενημερώνεται για την εξέλιξη της αίτησης και να παρεμβαίνει για την επιτάχυνση της διαδικασίας. Στη συνέχεια ενημέρωνε την 56χρονη, επικοινωνώντας μαζί της τηλεφωνικά.

Μάλιστα, διαπιστώθηκε πως η 49χρονη είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες που χαρακτηρίζονται ύποπτες με ακόμα μία υπάλληλο του ΕΦΚΑ, με την οποία συνεννοούνταν προκειμένου να τοποθετούν στις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές γιατρούς της επιλογής τους, ώστε να τις εξυπηρετούν.

Η 49χρονη συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου, με την κατηγορία της «Δωροληψίας Υπαλλήλου και Παράβαση καθήκοντος», ενώ κατηγορούμενος είναι και ο 53χρονος σύζυγός της, ο οποίος όμως δεν συνελήφθη, καθώς δεν υπήρχε αυτόφωρο.

Η έρευνα της Αστυνομίας

Προηγήθηκε καταγγελία, σύμφωνα με την οποία υπάλληλος του ΕΦΚΑ απαίτησε 4.000 ευρώ, προκειμένου να διεκπεραιωθεί υπόθεση καταβολής επιδόματος αναπηρίας, γεγονός που γνώριζε και ο σύζυγός της, ο οποίος επενέβαινε για την τελική διευθέτηση του ζητήματος.

Ακολούθησε αστυνομική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας εφαρμόστηκαν και ειδικές ανακριτικές τεχνικές και προέκυψε η εμπλοκή της υπαλλήλουτου Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία για την παρέμβασή της και τη θετική έκβαση του αιτήματος, ζήτησε την καταβολή του χρηματικού ποσού σε δύο ισόποσες δόσεις.

Σε αστυνομική επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε απογευματινές ώρες της Τετάρτης, 7 Αυγούστου 2024, η κατηγορούμενη συνελήφθη σε περιοχή της Αθήνας, μετά την παραλαβή προσημειωμένου χρηματικού ποσού.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 61.850 ευρώ, το προσημειωμένο χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ, κινητό τηλέφωνο, usb stick και ιδιόχειρες σημειώσεις.

Η συλληφθείσα οδηγήθηκε ενώπιον του αρμόδιου Εισαγγελέα.