Ελλαδα

Μαίνεται η μεγάλη φωτιά στο Ρέθυμνο - Μπαράζ μηνυμάτων από το 112

Έχουν εκκενωθεί 6 οικισμοί

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Φωτιά στο Ρέθυμνο: Εκκενώνεται και τέταρτος οικισμός

Μάχη με τις φλόγες δίνουν για δεύτερη ημέρα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο νότιο Ρέθυμνο. Οι φλόγες από τη φωτιά έχουν μπει εντός του οικισμού της Αγίας Παρασκευής, λίγα μέτρα μόλις από τα σπίτια. Το χωριό έχει εκκενωθεί. Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και εθελοντών είναι έντονη για να μην περάσουν οι φλόγες εντός οικισμού. Αλεπάλληλα μηνύματα 112 για εκκένωση οικισμών.

Η φωτιά αναζωπυρώθηκε λίγο μετά τις 12.30 με τις φλόγες να γίνονται απειλητικές για οικισμούς με αποτέλεσμα οι Αρχές να προχωρούν σε εκκενώσεις.

Σημειώνεται ότι ο αέρας που φυσάει στην περιοχή δυσκολεύει το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, το οποίο όμως ενισχύεται από τις συνεχής ρίψεις νερού από αέρος.

Εκτός από τις υψηλές θερμοκρασίες που έχουν αναπτυχθεί και λόγω της ζέστης αλλά και λόγω του τεράστιου πύρινου μετώπου, η ατμόσφαιρα είναι τόσο αποπνικτική που δεν μπορούν να αναπνεύσουν, «σε πιάνει ζάλη» όπως χαρακτηριστικά περιέγραφαν άνθρωποι που μάχονται στο μέτωπο, σύμφωνα με το Cretalive.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνθήκες ήταν δύσκολες και κατά την διάρκεια της νύχτας, ακόμη και για τους πολύ έμπειρους πυροσβέστες που έπρεπε να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς και να προστατεύσουν τους εαυτούς τους από το "φαινόμενο της καμινάδας"

Μπαράζ μηνυμάτων από το 112

Λίγο μετά τις 15.30 ενεργοποιήθηκε εκ νέου το 112, στέλνοντας μήνυμα για εκκένωση της περιοχής Πλάτανος, ενώ λίγο νωρίτερα είχε ηχήσει για εκκένωση της περιοχής Βαθιακό. Ενώ στις 16.00 μήνυμα εστάλη και για την περιοχή Σάτα και Ρίζικας.

Νωρίτερα μήνυμα εστάλη από το "112" στους κατοίκους των χωριών Αποδούλου, Αγίου Ιωάννη και Νίθαυρης καλώντας τους να παραμείνουν σε ετοιμότητα, ενώ κατόπιν δεύτερο και τρίτο μήνυμα καλούσαν τους κατοίκους του Αποδούλου να μετακινηθούν προς τον Φουρφουρά και τους κατοίκους της Αγίας Παρασκευής προς Μάνδρες.

Μάλιστα, από τον Δήμο Αμαρίου έγινε γνωστό, ότι το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου στο Φουρφουρά είναι ανοικτό για όσους ειδοποιήθηκαν ή ειδοποιηθούν να απομακρυνθούν από τις οικίες τους.

⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣

📍#Ρέθυμνο

🔥 Δασική πυρκαγιά στην περιοχή #Ρίζικας

🆘 Αν βρίσκεστε στην περιοχή #Ρίζικας απομακρυνθείτε προς #Μάνδρες

‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών

ℹ️ https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki@hellenicpolice

Πηγή: cretalive