Ελλαδα

Σχέδιο δράσης και προστασίας από τον Δ. Αθηναίων για 8.000 μουριές της πόλης

Το έντομο Xylotrechus chinensis τις απειλεί

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μουριές στην Αθήνα: Σχέδιο δράσης και προστασίας από τον Δ. Αθηναίων
Μουριές στην Αθήνα: Σχέδιο δράσης και προστασίας από τον Δ. Αθηναίων © ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI

Μουριές στην Αθήνα: Σχέδιο δράσης και προστασίας από τον Δ. Αθηναίων - Το έντομο Xylotrechus chinensis τις απειλεί

Σχέδιο προστασίας για 8.000 μουριές της Αθήνας έθεσε σε εφαρμογή ο Δήμος Αθηναίων σε συντονισμό με τη Διεύθυνση Πρασίνου, προκειμένου οι μουριές να προστατευτούν από το έντομο Xylotrechus chinensis.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο δήμος Αθηναίων, το πρόγραμμα - αποτέλεσμα μίας ευρύτερης συνεργασίας με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων - περιλαμβάνει εγχύσεις φυτοπροστατευτικού σκευάσματος στους κορμούς των μουριών. Μέχρι στιγμής, έχουν ολοκληρωθεί εγχύσεις σε 5.100 δέντρα, με στόχο να φτάσουν τις 8.000 έως το τέλος Αυγούστου. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα ακολουθήσει η καταγραφή των αποτελεσμάτων και η δημοσιοποίηση των συμπερασμάτων.

Εγχυμώσεις για την προστασία των μουριών της Αθήνας
Μουριές στην Αθήνα: Σχέδιο δράσης και προστασίας από τον Δ. Αθηναίων © ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI

Το έντομο Xylotrechus Chinensis απειλεί τις μουριές της Αθήνας

Το έντομο, το οποίο εισήχθη από την Κίνα λόγω ανεπαρκών ελέγχων, εξολοθρεύει τα τελευταία χρόνια το «δέντρο του μεταξοσκώληκα». Η εμφάνιση του Xylotrechus chinensis παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στην πόλη το 2019-2020, προκαλώντας σοβαρές ζημιές και απώλειες 5.000 δέντρων μέχρι σήμερα. Δεδομένου ότι οι μουριές αποτελούν ένα από τα βασικότερα είδη δέντρων στους δρόμους και στα πάρκα, με πολλαπλά περιβαλλοντικά οφέλη, η ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία τους είναι επιτακτική.

Το σχέδιο δράσης, με τη χρήση καινοτόμου εξοπλισμού και επιστημονικών μεθόδων, πραγματοποιείται με πρωταρχικό κριτήριο την προστασία του φυσικού κεφαλαίου και τη διατήρηση του αστικού πρασίνου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.