Ελλαδα

Φωτιά στην Ύδρα: Ο καπετάνιος της θαλαμηγού ανέλαβε την ευθύνη για τη ρίψη βεγγαλικών

Στόχευσε τα πυροτεχνήματα προς το νερό, αλλά ένα από αυτά κατέληξε στο δάσος

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Φωτιά στην Ύδρα: Ο καπετάνιος της θαλαμηγού ανέλαβε την ευθύνη για ρίψη βεγγαλικών

Την πλήρη ευθύνη για τη ρίψη βεγγαλικών που προκάλεσαν εκτεταμένη φωτιά στο πευκοδάσος της Ύδρας στις 20 Ιουνίου, ανέλαβε ο καπετάνιος της θαλαμηγού «Περσεφόνη», όπως ομολόγησε στις Αρχές.

Το πλήρωμα της θαλαμηγού, αντιμετωπίζει διώξεις σε βαθμό κακουργήματος

Ο καπετάνιος υποστήριξε πως μόνο εκείνος άναψε τα βεγγαλικά εν αγνοία των επιβατών οι οποίοι ουδέποτε συνελήφθησαν για την υπόθεση ούτε εξετάστηκαν ως μάρτυρες. Ο ναυτικός, που παραμένει προφυλακισμένος για την υπόθεση, παρουσίασε τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα, λέγοντας πως στόχευσε τα πυροτεχνήματα προς τη θάλασσα, αλλά ένα από αυτά κατέληξε στο δάσος.

Η εισαγγελία Πειραιά έχει ασκήσει ποινική δίωξη σε βάρος και κατά αγνώστων, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει προσωποποιήσει τις κατηγορίες κατά των ναυλωτών του σκάφους. Υπενθυμίζεται ότι μετά τον κατάπλου του υπερπολυτελούς γιοτ στη Βουλιαγμένη στον απόηχο του συμβάντος, και ενώ στην έρευνα είχαν εμπλακεί Πυροσβεστική και Λιμενικό, τους επετράπη να αποχωρήσουν.

Μετέβησαν στο αεροδρόμιο και εξήλθαν της χώρας με τις αρχές να συλλαμβάνουν τα μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού, 13 Έλληνες, που αντιμετωπίζουν διώξεις σε βαθμό κακουργήματος.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», αρμόδιοι αξιωματούχοι που είδαν τη λίστα επιβατών του σκάφους, αναφέρουν ότι ανάμεσά τους βρίσκονταν ισχυροί επιχειρηματίες από το περιβάλλον του πρώην προέδρου του Καζακστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, που το 2022 είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει το Καζακστάν μαζί με την οικογένειά του.

Προσωρινά κρατούμενοι έχουν κριθεί μόνο ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος της θαλαμηγού. Τα υπόλοιπα 11 μέλη του πληρώματος έχουν αφεθεί ελεύθερα με περιοριστικούς όρους: καταβολή εγγύησης, απαγόρευση εξόδου από την Ελλάδα και υποχρεωτική εμφάνιση κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους.

Σύμφωνα με δικηγόρους, για 7 μέλη του πληρώματος αποφασίστηκε εγγύηση ύψους 10.000 ευρώ και για άλλα τέσσερα 20.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Ιούνιο, ο καπετάνιος φέρεται να είχε υποστηρίξει πως δεν είχαν εκτοξευτεί βεγγαλικά από τη θαλαμηγό, και πως όλες οι ναυτικές φωτοβολίδες ήταν άθικτες στη θέση τους.