«Όλη η Ελλάδα διψάει»: Τι λέει ο καθηγητής Ζεληνίδης για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας
Τα συστήματα αφαλάτωσης και τα βήματα που πρέπει να γίνουν
Λειψυδρία: Ο καθηγητής Ζεληνίδης για την αντιμετώπισή της - Τι δηλώνει για τα συστήματα αφαλάτωσης και τα βήματα που πρέπει να γίνουν
Το ζήτημα της λειψυδρίας είναι ορατό και σοβαρό κυρίως στα νησιά. Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Αβραάμ Ζεληνίδης, εξηγεί ότι όλη η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα λειψυδρίας.
Ο κ. Ζεληνίδης σχολίασε τις πληροφορίες για τα μέτρα που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση: «καλά είναι να δοθούν αυτά τα 150.000 ευρώ σε κάθε δήμο αλλά το 90% των δήμων δεν έχουν υποδομές για να τις βελτιώσουν. Χρειάζεται εξ αρχής να γίνουν οι έρευνες, οι μελέτες. Τα χρήματα αυτά είναι ψίχουλα. Όλη η Ελλάδα έχει πρόβλημα λειψυδρίας, όλη η χώρα αυτή τη στιγμή διψάει. Το γνωρίζαμε πως έρχεται κλιματική αλλαγή αλλά καμία κυβέρνηση δεν πήρε μέτρα, να κάνει μελέτες για να είναι προετοιμασμένοι. Πόσα χρόνια λέμε πως μειώνεται η χιονόπτωση. Άρα, λοιπόν, η καθίζηση του νερού στους υδροφόρους μειώνεται δραματικά και πρέπει να προστατέψουμε τον υδροφόρο. Εδώ και 15 χρόνια έχουμε κάνει προτάσεις να γίνουν μικρά φράγματα εμπλουτισμού υδροφόρων. Ένα νησί που έχει ανάγκες 10-20.000 κατοίκους ξαφνικά το καλοκαίρι θέλει για 100-150.000 τουρίστες, οι ποσότητες δεν επαρκούν».
Ο καθηγητής αναφέρθηκε ακόμη στα συστήματα αφαλάτωσης, σημειώνοντας ότι «και αυτά πάνε να γίνουν σε θέσεις, σε χώρους όπου το νερό που θα αντλήσουμε, δέχεται τον ρύπο από τους βόθρους. Γιατί όλοι οι βόθροι στην Ελλάδα είναι απορροφητικοί. Άρα υπάρχει ένας συνδυασμός πραγμάτων και γεγονότων που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Να κάνουμε μια γεώτρηση για αφαλάτωση ή να κάνω μια γεώτρηση για να υδρεύσουμε μια περιοχή, αν σε αυτή τη λεκάνη που πάω να ψάξω τρέχουν όλα τα λύματα από τους βόθρους των οικισμών, είναι ανώφελο. Άρα, θεωρώ, αφού οι χιονοπτώσεις μειώνονται και θα δείτε πολλές πηγές να εξαντλούνται στο μέλλον, αυτό το καμπανάκι είναι μεγάλο. Πρέπει να ξεκινήσουν οι έρευνες, να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το θέμα».
Λειψυδρία: Τα τρία βήματα που πρέπει να γίνουν
Ο καθηγητής επισημαίνει επίσης ότι τα έργα δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά θα διαρκέσουν 3-4 χρόνια και τονίζει πως 1-2% των περιοχών έχει υποδομές που μπορεί να τις αναβαθμίσει.
Σχετικά με το ποια βήματα πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, ο κ. Ζεληνίδης υπογραμμίζει: «Πρώτα να γίνουν οι μελέτες που θα δείξουν τι πρέπει να γίνει, πού και πώς. Στο δεύτερο στάδιο, όλες αυτές οι μελέτες να πάνε σε στάδιο εφαρμογής και να γίνουν τα απαραίτητα έργα. Για να κάνουμε μια λιμνοδεξαμενή, για άρδευση και ύδρευση, μπορεί να άρει και 6 χρόνια. Επίσης, πρέπει να βοηθήσουμε τον υδροφόρο, από τη στιγμή που δεν έχουμε βροχοπτώσεις. Η Ελλάδα οδηγείται σταδιακά στην ερημοποίηση και αυτό σημαίνει πως δεν θα επαρκούν οι υδάτινοι πόροι και η γη μας σταδιακά θα ερημοποιείται. Πρέπει να προλάβουμε αυτή την κατάσταση».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε μία προσπάθεια επανανοηματοδότησης των πολιτιστικών εκδηλώσεων με αφορμή τα 100 χρόνια του δήμου Ιλίου
Αν απαγορευόταν ένας οδηγός λεωφορείου να κάνει κι άλλα πράγματα ταυτόχρονια, θα το έκαναν τόσοι πολλοί;
Ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζει
Ο 55χρονος αστυνομικός προσφεύγει στη Δικαιοσύνη, δίνοντας μάχη για τη ζωή του
Πού οφείλεται η θερμοκρασιακή διαφορά
«Δεν κρατήσαμε κρυφή την αρρώστια του»
Η πρόγνωση των μετεωρολόγων για το θερμοκρασιακό «ασανσέρ»
Πού εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα στο οδικό δίκτυο του λεκανοπεδίου
Διοργανώνοντας το συνέδριό μας
Θα στολιστεί από τα συνεργεία του δήμου Αθηναίων για τα Χριστούγεννα
Αναλυτική πρόγνωση από την EMY
Στο δημοσίευμα για «καταβρόμικο σιντριβάνι» είχε απαντήσει νωρίτερα και το Υπουργείο Πολιτισμού «δείχνοντας» τον Δήμο
Το σκεπτικό της απόφασης
Τα χιουμοριστικά του βίντεο και οι τεχνολογικές αναλύσεις τον ανέδειξαν
Ο γνωστός βιομήχανος ήταν 95 ετών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.