Ελλαδα

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στην Εύβοια - Ολονύχτια μάχη για τους πυροσβέστες

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα στην Εύβοια

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Φωτιά Εύβοια: Χωρίς ενεργό μέτωπο, ολονύχτια μάχη για τους πυροσβέστες - Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα στην Εύβοια

Ολονύχτια μάχη έδωσαν οι πυροσβέστες για την κατάσβεση της φωτιάς στην Εύβοια. Αυτήν την ώρα δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, με τις αρχές να επιχειρούν για τις διάσπαρτες μικρές εστίες εντός της περιμέτρου της φωτιάς και υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι επίγειες δυνάμεις μαζί με τη δασική υπηρεσία εστίασαν ανατολικά του οικισμού Αφράτι, δημιουργώντας με μηχανήματα έργου αντιπυρικές ζώνες ώστε να ανακόψουν την πορεία της μεγάλης φωτιάς στην Εύβοια που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης (31.7).

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, βρίσκεται από εχθές στην Εύβοια. Σε δηλώσεις του έκανε λόγο «για μία νύχτα μάχης» και συμπλήρωσε ότι «η δουλειά που κάνουμε μαζί με όλους τους φορείς είναι οι ζώνες. Η δουλειά που μπορεί να γίνει μέσα στη νύχτα. Πρώτα απ' όλα με ασφάλεια, έτσι ώστε να βρούμε μια καλύτερη κατάσταση με το πρώτο φως που θα επιχειρήσουν τα εναέρια. Κανείς δεν θα φύγει από εδώ πέρα όλο το βράδυ, μέχρι να κάνουμε τη δουλειά μας».

Φωτιά Εύβοια: Οι άνεμοι έφτασαν τα 7 μποφόρ - Δημιουργούνταν διαρκώς νέες εστίες

Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 45 νέες πυρκαγιές και οι 37 από αυτές αντιμετωπίστηκαν σε πρώτο χρόνο, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική. Η δυσκολότερη, από αυτές, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος, Βασίλης Βαθρακογιάννης, ήταν η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Πισσώνας Ευβοίας, «λόγω της γεωμορφολογίας του εδάφους και των ισχυρών ανέμων». Όπως είπε, «οι ριπές των ανέμων έφταναν τα 7 μποφόρ, ενώ τα πολύ χαμηλά ποσοστά υγρασίας δημιουργούσαν διαρκώς κηλιδώσεις και νέες εστίες νοτιότερα της πυρκαγιάς».

Φωτιά Εύβοια: Χωρίς ενεργό μέτωπο, ολονύχτια μάχη για τους πυροσβέστες © ΘΟΔΩΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ / EUROKINISSI

Συνολικά εκδόθηκαν τρία μηνύματα από το 112, το πρώτο για την ενημέρωση, το δεύτερο για την απομάκρυνση των κατοίκων από τον οικισμό Αφράτι και το τρίτο εκδόθηκε για την απομάκρυνση τους μικρούς οικισμούς Καμάρι, Καλύβια και Άγιο Γεώργιο Αρμά με κατεύθυνση προς Χαλκίδα.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα (1.8) στην Εύβοια 

Πολύ υψηλός αναμένεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα Πέμπτη (1.8) στην Αττική, την Αργολίδα, την Εύβοια και άλλες περιοχές της Ελλάδας. 

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για σήμερα Πέμπτη 01 Αυγούστου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199. Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.