Ελλαδα

«Εξαιρετικά δύσκολη η σημερινή μέρα»: Η ενημέρωση της πυροσβεστικής για τις φωτιές που μαίνονται

Στην Εύβοια η πιο δύσκολη και επικίνδυνη φωτιά

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Φωτιές: Η ενημέρωση της πυροσβεστικής - Στην Εύβοια η πιο δύσκολη και επικίνδυνη φωτιά

«Εξαιρετικά δύσκολη» χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος καθότι οι δυνάμεις έχουν αντιμετωπίσει και συνεχίζουν να δίνουν μάχη με δεκάδες φωτιές σε όλη την επικράτεια.

Την ίδια στιγμή μαίνεται η φωτιά στην Εύβοια ενώ έχουν εκκενωθεί τρεις οικισμοί με τους κατοίκους να λαμβάνουν μηνύματα από το 112.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πυροσβεστικού Σώματος «Η σημερινή ημέρα είναι εξαιρετικά δύσκολη για το Πυροσβεστικό Σώμα, καθώς οι δυνάμεις μας έχουν αντιμετωπίσει και συνεχίζουν να δίνουν μάχη με δεκάδες πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια.

Στο Πευκόδασος Κιλκίς, στο Αχλαδοχώρι Σερρών, στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, στο Μελιγαλά Μεσσηνίας, στη Νοτομάτα Κεφαλονιάς, στην Κυπαρισσία Μεγαλόπολης, στο Γεράκι Ηλείας και σε άλλες περιοχές οι επίγειες δυνάμεις πολιτικής προστασίας με τη συνδρομή εναέριων μέσων αντιμετώπισαν πολύ επικίνδυνες πυρκαγιές».

Δύσκολο το πύρινο μέτωπο στην Εύβοια

Η δυσκολότερη εξ αυτών, λόγω της γεωμορφολογίας του εδάφους και των ισχυρών ανέμων εξελίσσεται στην Εύβοια, ανέφερε.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι στην περιοχή Πισσώνας.

Πνέουν άνεμοι 7 μποφόρ

Οι ριπές των ανέμων φτάνουν τα 7 bf, ενώ τα πολύ χαμηλά ποσοστά υγρασίας δημιουργούν διαρκώς κηλιδώσεις και νέες εστίες νοτιότερα της πυρκαγιάς.

Γι’ αυτό εκδόθηκαν τρία μηνύματα από το 112, το πρώτο για την ενημέρωση, το δεύτερο για την απομάκρυνση των κατοίκων από τον οικισμό Αφράτι και το τρίτο εκδόθηκε για την απομάκρυνση τους μικρούς οικισμούς Καμάρι, Καλύβια και Άγιο Γεώργιο Αρμά με κατεύθυνση προς Χαλκίδα.

Από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς επιχειρούν πολύ ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Αυτή τη στιγμή μάχη με τις φλόγες δίνουν 145 πυροσβέστες με 7 ομάδες δασοκομάντος και 43 οχήματα και μεγάλος αριθμός Εθελοντών.

Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 19 εναέρια μέσα, 11 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα και 2 ελικόπτερα ακόμη για το συντονισμό τους.

Επιπλέουν, συνδράμουν η τοπική αυτοδιοίκηση και οι Ένοπλες Δυνάμεις με μηχανήματα έργου και υδροφόρες.

Δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για την διευκόλυνση της μετακίνησης των κατοίκων.

Ο συντονισμός όλων των δυνάμεων πολιτικής προστασίας γίνεται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Αυτή τη στιγμή, είναι σε εξέλιξη η επιχείρηση δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών, με τη συνδρομή της Δασικής Υπηρεσίας και τη βοήθεια μηχανημάτων έργου κυρίως βόρεια του οικισμού Αφράτι, εκεί όπου το μέτωπο έχει και τη μεγαλύτερη δυναμική.

Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 45 νέες πυρκαγιές και οι 37 από αυτές αντιμετωπίστηκαν σε πρώτο χρόνο.

Ο κίνδυνος πυρκαγιάς αναμένεται πολύ υψηλός και για αύριο Πέμπτη, με το δείκτη επικινδυνότητας να είναι στο επίπεδο 4 σε πολλές περιοχές της χώρας.

«Τονίζουμε ότι σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες, για τη δική τους ασφάλεια, θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών».