Ελλαδα

Αλώβητο από την πυρκαγιά στο Κιλκίς το δάσος των Μουριών με τα αιωνόβια δέντρα

Έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο της φύσης - Με υδροχαρή δέντρα ηλικίας άνω των 500 ετών

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η πυρκαγιά στο Κιλκίς δεν πείραξε το δάσος των Μουριών που έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο της φύσης - Απειλήθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων. 

Αλώβητο έμεινε το δάσος των Μουριών ή «Χίλια Δέντρα» από την πυρκαγιά που ξέσπασε στο Κιλκίς.

Το δάσος των Μουριών με τα αιωνόβια δέντρα έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο της φύσης και είναι περιφραγμένο εδώ και χρόνια, για να διασωθεί από την επέλαση των επισκεπτών.

Το δάσος των Μουριών ή «Χίλια Δέντρα» στο Κιλκίς © ΑΠΕ/ΜΠΕ/Αχιλλέας Χήρας

Χάρη στις προσπάθειες της Πυροσβεστικής και του Δασαρχείου Κιλκίς, η φωτιά δεν πέρασε μέσα στο δάσος και δεν πειράχθηκε κανένα από τα υδροχαρή δέντρα, που στέκουν περήφανα εδώ και αιώνες.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δασοφύλακας Παντελής Κιτσονίδης, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά, οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν για να προστατευθεί το δάσος, έκτασης 155 στρεμμάτων, που ιδιοκτησιακά ανήκει στο Δασαρχείο Κιλκίς.

«Απειλήθηκε λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων αλλά με τις έγκαιρες επεμβάσεις, δεν πειράχθηκε καθόλου», λέει ο κ. Κιτσονίδης. «Προληπτικά», προσθέτει, «ξηλώθηκαν οι ξύλινες αψίδες των εισόδων, στη βόρεια και νοτιο-ανατολική πλευρά προκειμένου, αν χρειαζόταν, να υπήρχε πρόσβαση στα πυροσβεστικά οχήματα».

Η φωτιά, σύμφωνα με τον ίδιο, έκαψε μόνο μικρή έκταση με καλαμιές και χόρτα στο αναψυκτήριο που βρίσκεται σε ιδιωτική έκταση, εκτός του δάσους, δίπλα στη λίμνη Δοϊράνη.

Δάσος των Μουριών: Μνημείο της φύσης από το 1971

Το δάσος κηρύχθηκε μνημείο της φύσης το 1971 και μάλλον είχε 1.000 δέντρα, όταν το ονόμασαν, γιατί πλέον τα μεγάλα δέντρα δεν είναι τόσα. Ο υφιστάμενος αριθμός των αιωνόβιων δέντρων ανέρχεται περίπου σε 100 άτομα. Το δάσος αποτελείται από δέντρα ηλικίας άνω των 500 ετών, των ειδών: Χνοώδους ποδισκοφόρου Δρυός (Quercus pentunculiflora), Φράξου (Fraxinus oxysporus) Φτελιάς (Ulmus minor), Πλατάνου (Platanus orientalis) και Λευκής Ιτιάς (Salix alba).

Σε μελέτη για την προστασία και ανάδειξη του δάσους που υλοποίησε το Δασαρχείο Κιλκίς και η προϊσταμένη του Τμήματος Διοίκησης & Διαχείρισης Δασών Δασαρχείου Κιλκίς, Δρ Αγγελική Ουρούζη, προτείνονται σειρά παρεμβάσεων, με σκοπό να γίνει επισκέψιμο και προσβάσιμο όλο τον χρόνο.

Η μελέτη έχει κατατεθεί από το Δασαρχείο και θα υλοποιηθεί με χρηματοδότηση 400.000 ευρώ από πρόγραμμα LEADER ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται η προκήρυξη διαγωνισμού για να δοθούν ανάλογες προσφορές από ενδιαφερόμενους αναδόχους του έργου.