Ελλαδα

Ρεπορτάζ: Πόσο πάει, τελικά, αυτή η ξαπλώστρα;

Δείτε τι ισχύει για τις τιμές στην Αττική, τις καταγγελίες και τις εφαρμογές Plazz και MyCoast

Μαριάννα Μανωλοπούλου
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Οι τιμές ξαπλώστρας στην Αττική το καλοκαίρι 2024, μια εξίσωση με όσα αποτελέσματα μπορείτε να φανταστείτε

Το σετ αυτό είναι ρεζερβέ, δεν βλέπετε έχει πετσέτα στρωμένη», «η ελάχιστη κατανάλωση για να καθίσετε στις ξαπλώστρες μας είναι χ ποσό» (συνήθως αρκετά υψηλό αφού το σετ μπορεί να κοστίσει 50, 60, 70 ευρώ κ.λπ. ), «περίπου πόση ώρα θα καθίσετε γιατί έχουμε deadline;» και «παρακαλούμε να προσέλθετε 9 το πρωί για να μην ακυρωθεί η κράτησή σας» (ποιος σηκώνεται από τις 8 όταν έχει ρεπό ή καλοκαιρινή άδεια;), αυτές είναι μερικές μόνο από τις φράσεις που ακούει το τελευταίο διάστημα όποιος θέλει να κάνει μια βουτιά μόνος ή με την παρέα του στην πιο κοντινή παραλία.

Το να βρει κανείς ελεύθερη ξαπλώστρα με ομπρέλα στην Αττική τέλη Ιουλίου, τόσο τις καθημερινές όσο και τα Σαββατοκύριακα, σε «προσιτή τιμή» μοιάζει με αρκετά επίπονη έως αδύνατη διαδικασία, ενώ το πιο σύνηθες είναι ότι θα πετύχει και μποτιλιάρισμα στον δρόμο αφού όσοι πιστοί έχουν παραμείνει στην πρωτεύουσα, θα καταφύγουν σε μια σύντομη εξόρμηση. Οι παραπάνω λόγοι βέβαια είναι μερικοί μόνο από όσους έχουν οδηγήσει σήμερα Αθηναίους και μη στην πρακτική της ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής κράτησης ξαπλώστρας. 

Τι ισχύει στην εφαρμογή Plazz τέλη Ιουλίου για τις παραλίες της ανατολικής Αττικής 

Υπάρχουν εκείνοι, λοιπόν, που κατεβάζουν την εφαρμογή Plazz για να κάνουν online κράτηση ενός σετ ξαπλώστρας με ομπρέλα απευθείας από τον υπολογιστή ή το κινητό τους ώστε να μην έρθουν αντιμέτωποι με πολύωρες αναμονές και να προλάβουν τις «προσφορές» με περισσότερα προνόμια.  

Πώς λειτουργεί όμως αυτή η διαδικασία; Μπήκαμε την εφαρμογή για να συγκρίνουμε τις τιμές. Aνοίγουμε το app, κάνουμε ένα γρήγορο σκρολ στην αρχική για να δούμε τι «παίζει» και αναζητούμε τις επιλογές για την ανατολική Αττική. Αποτέλεσμα επιλογών: 14.

Ξεκινάμε με την παραλία του Σχοινιά και το beach bar Coconut. Aπό 30/7 μέχρι 29/9 η ξαπλώστρα (camo) κοστίζει 12 ευρώ τις καθημερινές και 20 τα Σαββατοκύριακα. Οι παροχές που προσφέρονται είναι δύο ξαπλώστρες, 2 εμφιαλωμένα νερά και 2 καφέδες της επιλογής (εξαίρεση στις 15/8 που η τιμή είναι 20 ευρώ). Αν κάποιος θέλει ομπρέλα στις τρεις πρώτες σειρές, το κόστος παραμένει το ίδιο τις καθημερινές, αλλά το ΣΚ είναι στα 30 ευρώ, με την τιμή τον Δεκαπενταύγουστο να είναι επίσης στα 30 ευρώ. Στις επόμενες σειρές το κόστος είναι τις καθημερινές 12 ευρώ και τα Σαββατοκύριακα 25, ενώ τον Δεκαπενταύγουστο 25 εξίσου. Τα πουφ τις καθημερινές είναι στα 12 ευρώ, το ΣΚ 20 ευρώ, όπως και τον Δεκαπενταύγουστο.

© Getty Images/Unsplash

Στη συνέχεια κοιτάμε τιμές στην Α' πλαζ Βούλας και το DOT Beach Vibes Bar Restaurant που έχει είσοδο τις καθημερινές 7 ευρώ ανά άτομο, ενώ το ΣΚ και τις αργίες 8,5. Για τα παιδιά έως 6 ετών η είσοδος είναι δωρεάν, ενώ από 6-12 ετών είναι 3,5 ευρώ. Πρώτη και δεύτερη σειρά το σετ με ομπρέλα κοστίζει τις καθημερινές 60 ευρώ και τα ΣΚ 70, ενώ το Δεκαπενταύγουστο 70 επίσης. Στις επόμενες σειρές το κόστος είναι τις καθημερινές 50 ευρώ και τα Σαββατοκύριακα 60, ενώ τον Δεκαπενταύγουστο 60 εξίσου. Το κόστος της καμπάνας αγγίζει τις καθημερινές 120 ευρώ και το ΣΚ 170. Συγκεκριμένα, οι παροχές που προσφέρονται ανά καμπάνα είναι μονάχα το κρεβάτι που μπορούν να μοιραστούν έως 6 άτομα. Όλα αυτά ισχύουν από 30/7-30/10.

Στο Καβούρι και στο Divani Apollon Beach ενδεικτικά, ομπρέλα πρώτη και δεύτερη σειρά κοστίζει τις καθημερινές 60 ευρώ και τα Σαββατοκύριακα 80 από τις 30/7-18/9. Οι παροχές ανά ομπρέλα είναι 2 ξαπλώστρες, χρήση κουτιού ασφαλείας στην ομπρέλα, waiter button και εμφιαλωμένο νερό. Τον Δεκαπενταύγουστο το κόστος αυξάνεται στα 80 ευρώ, ενώ από την τρίτη σειρά και μετά το κόστος είναι 55 ευρώ καθημερινά, 65 το ΣΚ, ενώ τον Δεκαπενταύγουστο φτάνει εξίσου τα 65.

Αν κάποιος βρει την κατάλληλη επιλογή, τότε διαλέγει τη σειρά της ξαπλώστρας του, την ώρα προσέλευσής του, αλλά και τον τρόπο πληρωμής.

Καλοκαίρι 2024: Οι τιμές ξαπλώστρας στην Αττική τέλη Ιουλίου

Ας ρίξουμε όμως μια ματιά... τι ισχύει τέλη Ιουλίου και στις πιο γνωστές οργανωμένες παραλίες της Αττικής εκτός εφαρμογής για να κάνεις το κουμάντο σου.

Στην πιο κοντινή παραλία από το κέντρο της Αθήνας, προσβάσιμη και με το τραμ, στην Ακτή του Ήλιου στον Άλιμο, που λειτουργεί καθημερινά έως τον Οκτώβριο 08.00 με 20.00, οι τιμές έχουν ως εξής: Τις καθημερινές η γενική είσοδος είναι 8 ευρώ συν 3 ευρώ η ξαπλώστρα. Σαββατοκύριακα και αργίες, γενική είσοδος 10 ευρώ συν 5 ευρώ η ξαπλώστρα. Μειωμένες τιμές αφορούν ανθρώπους άνω των 65, ανέργους και παιδιά 5 έως 12 ετών: Είσοδος 4 ευρώ και 3 η ξαπλώστρα τις καθημερινές και είσοδος 5 ευρώ και 5 η ξαπλώστρα τα Σαββατοκύριακα. Η είσοδος για ΑΜΕΑ με αναπηρία άνω του 67% είναι δωρεάν, με τον συνοδό τους να πληρώνει 4 τις καθημερινές και 5 ευρώ τα Σαββατοκύριακα. Τα παιδιά κάτω των 5 ετών έχουν δωρεάν πρόσβαση.

Στη φημισμένη ακτή της Βουλιαγμένης έως τις 31/10 θα ισχύουν οι παρακάτω τιμές: Γενική είσοδος τις καθημερινές 10 ευρώ και 15 ευρώ τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Μειωμένη είσοδος, που αφορά μαθητές 6-18 ετών, ανθρώπους άνω των 65, φοιτητές, στρατιώτες και ανέργους, 5 ευρώ τις καθημερινές και 8 τα Σαββατοκύριακα. Η είσοδος είναι δωρεάν για ανθρώπους με αναπηρία άνω του 67% και τους συνοδούς τους, καθώς και για παιδιά έως 5 ετών. Όσον αφορά τους δημότες Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης η γενική είσοδος είναι 5 ευρώ. Για την Ακτή Gold, η κράτηση γίνεται μόνο ηλεκτρονικά και το κόστος είναι 50 ευρώ το σετ (δύο ξαπλώστρες, ομπρέλα) Δευτέρα έως Πέμπτη, 70 ευρώ Παρασκευή, Σαββατοκύριακο και αργίες (οι τιμές αφορούν τα δύο άτομα ή οικογένειες με 2 παιδιά έως 18 ετών).

Στη Λίμνη Βουλιαγμένης η γενική είσοδος είναι 17 ευρώ τις καθημερινές και 19 ευρώ τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Για τους δημότες 10 και 13 ευρώ αντίστοιχα, για τα μέλη 12 και 15 ευρώ, για τα παιδιά 6 έως 12 ετών και τους φοιτητές 14 και 17 ευρώ. Δωρεάν είναι για τα παιδιά έως 5 ετών. Υπάρχουν ωστόσο, και αναβαθμισμένες θέσεις όπως το sunbed set που τις καθημερινές το κόστος αγγίζει τα 70 ευρώ και τα ΣΚ τα 90, η επιλογή cabana έχει κόστος 80 και 100 κ.ά. Καλό θα ήταν να κάνεις κράτηση μέσω της εφαρμογής τους.

© Tobias Jetter/Unsplash

Σε ρεπορτάζ μας που διεξήχθη αρχές Ιουνίου, οι τιμές στον Αστέρα Βουλιαγμένης, την υπερλούξ παραλία της Αττικής, με ιστορία από το 1959, το σετ (ομπρέλα, δύο ξαπλώστρες) στοίχιζε 60 ευρώ τις καθημερινές και 100 ευρώ τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Τώρα το κόστος αγγίζει τα 70 ευρώ το σετ τις καθημερινές και 120 το ΣΚ. Σε περίπτωση που κάνει κάποιος online κράτηση για να μην περιμένει, είναι 80 ευρώ τις καθημερινές και 160 ευρώ τα ΣΚ.

Στο Λαγονήσι Grand Resort, την παραλία του ξενοδοχείου Grand Resort Lagonissi, το κόστος ενός σετ για δύο άτομα τις καθημερινές είναι 15 ευρώ, ενώ τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες 40 ευρώ. Παιδιά 0-8 ετών (χωρίς ξαπλώστρα) από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή έχουν πρόσβαση δωρεάν, ενώ παιδιά 8-14 ετών (χωρίς ξαπλώστρα) από Δευτέρα έως Παρασκευή πληρώνουν 4 ευρώ. Αν κάποιος θέλει να πάρει την πετσέτα του και να απολαύσει μια βουτιά μόνος του χωρίς παρέα, η τιμή για 1 άτομο (περιλαμβάνεται ομπρέλα, ξαπλώστρα και 1 μπουκαλάκι νερό) είναι 30 ευρώ Σαββατοκύριακα και αργίες. Το πάρκινγκ τις καθημερινές είναι δωρεάν και 10 ευρώ τα Σαββατοκύριακα. 

Στη δημοτική πλαζ στο Αυλάκι η τιμή εισόδου είναι στα 7 ευρώ, ενώ στα 4 ευρώ είναι για τα παιδιά. Η ξαπλώστρα είναι δωρεάν και το κόστος έχει να κάνει με την κατανάλωση του καθενός από το μπαρ. Δεν γίνονται κρατήσεις.

Υπάρχουν κι εκείνοι ωστόσο που έχουν αγοράσει τον απαραίτητο εξοπλισμό και αναζητούν μια κοντινή παραλία ώστε να απολαύσουν το μπάνιο τους. Οι τελευταίοι όμως, έχουν αναγκαστεί να κατεβάσουν το MyCoast app, εφαρμογή για κινητές συσκευές μέσω της οποίας μπορείς να ενημερωθείς για τις ενεργές παραχωρήσεις απλής χρήσης αιγιαλού ή παραλίας. Με λίγα λόγια, μέσω του «MyCoast» ελέγχεις αν στις παραλίες στις οποίες βρίσκεσαι, τηρείται η νομιμότητα των όρων παραχώρησης και μπορείς να υποβάλεις σχετική καταγγελία σε περιπτώσεις υπέρβασης των παραχωρήσεων ή αυθαίρετης κατάληψης.

Τι ισχύει για την εφαρμογή MyCoast

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών μέσω της εφαρμογής έχουν υποβληθεί πάνω από 20.000 καταγγελίες πολιτών από τέλη Ιουνίου - αρχές Ιουλίου και έχει εξεταστεί ήδη μεγάλο μέρος από αυτές. Όπως γνωστοποίησε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του στις 24 Ιουλίου το Υπουργείο, έχουν γίνει περισσότεροι από 4.500 έλεγχοι καταγγελιών πολιτών που αφορούν παραλίες και αιγιαλούς σε όλη τη χώρα κατά τις προηγούμενες 3 εβδομάδες. Στο διάστημα αυτό, πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένοι έλεγχοι σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και τους κατά τόπους Δήμους σε περισσότερες από 150 παραλίες και περισσότερες από 750 επιχειρήσεις. Οι καταγγελίες που εξετάστηκαν προήλθαν κατά βάση μέσω της εφαρμογής, αλλά και μέσω τηλεφωνικών κλήσεων πολιτών στις κατά τόπους κτηματικές υπηρεσίες.

Για αρχή οι καταγγελίες ιεραρχούνται, προτεραιοποιούνται και κατόπιν εξετάζονται. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε καταγγελίες όπως η έλλειψη ναυαγοσώστη ή υποδομών για ΑΜΕΑ. Ακόμη, δίνεται έμφαση σε περιοχές με πολλές παραχωρήσεις και πολλές επιχειρήσεις όπου συνήθως και οι καταγγελίες είναι περισσότερες. Αρκετές καταγγελίες αφορούν και την απουσία σήμανσης, υπερβάσεις του υπό κατάληψη χώρου από επιπλέον ομπρελοκαθίσματα, άλλες κατασκευές, καθώς και περιπτώσεις που ήταν αυθαίρετη η κατάληψη χωρίς σύμβαση παραχώρησης. «Για τις δε απομακρυσμένες περιοχές επιστρατεύουμε και τη χρήση drones, όπως έγινε τις τελευταίες ημέρες σε περιοχές των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων» όπως μου αναφέρουν.

© Getty Images/Unsplash

Όσον αφορά την ανατολική Αττική εξετάστηκαν 570 καταγγελίες. Κατά τη διάρκεια των ελέγχων σε 17 παραλίες και 49 επιχειρήσεις της περιοχής διαπιστώθηκαν 8 παραβάσεις και επιβλήθηκε αντίστοιχος αριθμός διοικητικών μέτρων. Μάλιστα σε γνωστό beach bar της ανατολικής Αττικής που σφραγίστηκε ήδη δύο φορές εξαιτίας παράνομης κατάληψης χώρου, έχει επιβληθεί πρόστιμο άνω των 220.000 ευρώ. Πρωταθλήτρια, ωστόσο, των καταγγελιών είναι η Πρέβεζα με περίπου 1.300 καταγγελίες.

«Η γενική εικόνα από τους μέχρι τώρα ελέγχους είναι αρκετά πιο βελτιωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων έχει συμμορφωθεί με το νέο νομικό πλαίσιο. Επίσης, οι δήμοι σε γενικές γραμμές είναι συνεργάσιμοι με τις κτηματικές υπηρεσίες και συνδράμουν στο έργο του ΥΠΟΙΚ» επισημαίνουν. Σε όλες τις επιχειρήσεις που αποδείχθηκαν παραβάσεις, δρομολογήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα, ενώ στις περιπτώσεις που δεν υπήρχε σύμβαση διενεργήθηκαν περίπου 20 σφραγίσεις τμημάτων παραλίας που παράνομα είχαν καταληφθεί από ομπρελοκαθίσματα σε περιοχές όπως η Ρόδος, το Μεσολόγγι, ο Βόλος, η Κέρκυρα, η Πάργα, η Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο κ.λπ. Τα τμήματα αυτά επέστρεψαν για ελεύθερη χρήση στους πολίτες, ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ξεπερνούν συνολικά τις 800.000 ευρώ.