Ελλαδα

Απαγορεύεται η μετακίνηση αιγοπροβάτων σε όλη την επικράτεια λόγω των κρουσμάτων πανώλης

Εντοπίστηκε κρούσμα στην Κορινθία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αιγοπρόβατα
Κρούσματα πανώλης: Απαγορεύεται η μετακίνηση αιγοπροβάτων © ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Κρούσματα πανώλης: Απαγορεύεται η μετακίνηση αιγοπροβάτων - Η απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου

Στην απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση και σφαγή σε ολόκληρη την Επικράτεια προχωρά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αφορμή τον εντοπισμό κρουσμάτων πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και σε άλλες περιοχές της χώρας, εκτός Θεσσαλίας. 

Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες συνεχίζουν την επιδημιολογική έρευνα σχετικά με την προέλευση των κρουσμάτων πανώλης, αλλά και με τη διαδρομή πιθανόν υπόπτων εισαγωγών.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d31vzm75zq0x)

Εντοπίστηκαν κρούσματα πανώλης και εκτός Θεσσαλίας

Ο εντοπισμός του κρούσματος σε κτηνοτροφική μονάδα στο Μεσινό του Δήμου Συκιώνος στην Κορινθία, καθώς και του κρούσματος στη Φαλάνη στη Λάρισα, επετεύχθησαν μέσα από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης και τα κρούσματα εντοπίσθηκαν πριν ακόμα εκδηλωθούν τα συμπτώματα, ύστερα από προληπτική έρευνα των κτηνιατρικών υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών, με βάση τη διαδρομή που ακολούθησαν ζώα που εισήχθησαν από συγκεκριμένη χώρα.

Στην περιοχή του Μεσινού έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα πρωτόκολλα που προβλέπουν οι κανονισμοί της ΕΕ. Ήδη, κλιμάκια κτηνιάτρων διεξάγουν ελέγχους στη ζώνη προστασίας των 3 χλμ και στη ζώνη επιτήρησης των 10 χλμ.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d31cuji2a7v5)

Ενήμεροι κτηνοτρόφοι, τυροκόμοι και ιδιοκτήτες σφαγείων για τα κρούσματα πανώλης

Το Σάββατο έγινε σύσκεψη υπό τον ΓΓ του ΥΠΑΑΤ, Γιώργο Στρατάκο στην Κόρινθο και την Κυριακή στην Πάτρα, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και των αντιπεριφερειών Δυτικής Ελλάδας, μιας και η ζώνη επιτήρησης των 10 χλμ εισέρχεται και στην Αχαΐα, αλλά και των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΑΑΤ και των δύο Περιφερειών. Έχουν ενημερωθεί οι κτηνοτρόφοι της περιοχής για τα μέτρα που έχουν ληφθεί καθώς και οι τυροκόμοι, οι ιδιοκτήτες σφαγείων και οι προμηθευτές ζωοτροφών.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.