- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Δώδεκα πανέμορφα φλαμίνγκο χάρισαν μοναδικό θέαμα στο Ναύπλιο
Τα εξωτικά φοινικόπτερα την περίοδο αυτή βρίσκονται στη φθινοπωρινή μετανάστευση και μετακινούνται από τη μία ήπειρο στην άλλη
Φλαμίνγκo: Χάρισαν μοναδικές εικόνες στο Ναύπλιο - Τα εξωτικά φοινικόπτερα την περίοδο αυτή βρίσκονται στη φθινοπωρινή μετανάστευση και μετακινούνται από τη μία ήπειρο στην άλλη
Μια βόλτα χαμηλών πτήσεων πραγματοποίησαν 12 φλαμίνγκο στον υδροβιότοπο μεταξύ Ναυπλίου και Νέας Κίου στην Αργολίδα.
Τα φλαμίνγκο που αυτή την περίοδο αυτή βρίσκονται στην Φθινοπωρινή μετανάστευση των πτηνών και μετακινούνται από την μία Ήπειρο στην άλλη ,διανύοντας πολλά χιλιόμετρα πετώντας πολλές φορές με σύντομες στάσεις για ξεκούραση, χάρισαν ένα μοναδικό θέαμα με τον φακό να καταγράφει τις συγχρονισμένες πτήσεις τους.
Ο μακρύς κυρτός τους λαιμός, τα μακριά τους πόδια και το ροζ τους χρώμα κάνει τα πουλιά αυτά ένα πραγματικό αξιοθέατο! Είναι όντως εντυπωσιακά πουλιά, είτε τα δει κάποιος στα ρηχά νερά να τρέφονται, είτε τα δει εν πτήση.
Φωτογραφίες: Argolikeseidhseis Studio B&G/Mπουγιώτης-Ρασσιάς
5 ενδιαφέροντα στοιχεία για τα φλαμίνγκο
1. Είναι κοινωνικά πουλιά
Τα φλαμίνγκο προτιμούν να είναι σε σμήνη. Ένα τυπικό σμήνος αποτελείται από αρκετές δεκάδες πτηνά, έχουν όμως καταγραφεί σμήνη έως και ενός εκατομμυρίου. Με το να μαζεύονται σε σμήνη, τα φλαμίνγκο προστατεύονται από τα αρπακτικά, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν τις πιθανότητες επιτυχούς αναπαραγωγής.
2. Είναι μονογαμικά
Τα φλαμίνγκο είναι μονογαμικά πουλιά και ‘κτίζουν την οικογένειά τους’ στα σταθερά θεμέλια της συνεργασίας. Οι δύο μελλοντικοί γονείς ετοιμάζουν μαζί τη φωλιά τους και γενούν μόνο ένα αυγό κάθε χρόνο. Οι γονείς επωάζουν το αυγό με τη σειρά μέχρι να εκκολαφθεί και μετά ταΐζουν τον νεοσσό με ένα υγρό σαν γάλα που εκκρίνουν και οι δύο από το λαιμό τους. Το ‘γάλα’ αυτό είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και λίπη. Ο νεοσσός τρέφεται από τους γονείς μέχρι να είναι αρκετά μεγάλος για να φάει από μόνος του.
3. Είναι αυτό που τρώνε
Τα φτερά των φλαμίνγκο αποκτούν το χαρακτηριστικό τους ροζ χρώμα χάρη στις τροφές που καταναλώνουν, οι οποίες περιέχουν καροτενοειδείς χρωστικές. Τρέφονται κυρίως με γαρίδες, άλγες, και υδρόβια φυτά. Κατά τη μετανάστευση χάνουν το ροζ τους χρώμα καθώς τα πουλιά μένουν χωρίς τροφή για μεγάλο διάστημα. Το χρώμα όμως επανέρχεται όταν φτάσουν στον προορισμό τους και ξεκινήσουν να τρέφονται κανονικά. Οι νεοσσοί γεννιούνται με λευκά φτερά και αποκτούν το ροζ χρώμα όταν ξεκινήσουν να τρέφονται όπως και τα ενήλικα πουλιά.
4. Τα γόνατά τους δεν λυγίζουν ανάποδα!
Τα πόδια των φλαμίνγκο λυγίζουν ακριβώς όπως και των ανθρώπων. Αυτό που μοιάζει με γόνατο είναι στην πραγματικότητα η κλείδωση του αστραγάλου. Τα γόνατα των φλαμίνγκο βρίσκονται πιο ψηλά στα πόδια τους και κρύβονται από το κορμί και τα φτερά τους. Μην συγχίζεστε… Σκεφτείτε ότι το φλαμίνγκο στέκεται στις μύτες των ποδιών του. Όταν το πόδι λυγίζει, αυτό που βλέπετε να λυγίζει είναι ο αστράγαλος!
5. Μπορούν να κοιμηθούν ενώ στέκονται στο ένα πόδι
Τα φλαμίνγκο μπορούν να σταθούν στο ένα πόδι για πολύ ώρα… Αρκετή ώρα ώστε να κοιμηθούν. Γιατί όμως κάνουν αυτά τα ακροβατικά; Μία θεωρία είναι ότι με το να στέκονται στο ένα πόδι εξοικονομούν περισσότερη σωματική θερμότητα, δεδομένου ότι ξοδεύουν αρκετό χρόνο μέσα στο κρύο νερό. Μία εναλλακτική θεωρία είναι ότι τα φλαμίνγκο χρειάζονται περισσότερη μυϊκή δύναμη για να σταθούν στα δύο πόδια, ενώ το στήσιμο στο ένα πόδι είναι λιγότερο κουραστικό.
Πηγή: Argolikeseidhseis
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για την υπόθεση των Αμπελοκήπων
Γνωστός από την «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς»
Τι ανέφερε ο Γιώργος Τσαγκαράκης
Φωτιά σε φορτηγό φαίνεται να συνδέεται με το περιστατικό - Τι εκτιμούν οι αρχές
Το επιχειρησιακό πλάνο που εκπονήθηκε για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών τις γιορτές
Σε μία προσπάθεια επανανοηματοδότησης των πολιτιστικών εκδηλώσεων με αφορμή τα 100 χρόνια του δήμου Ιλίου
Αν απαγορευόταν ένας οδηγός λεωφορείου να κάνει κι άλλα πράγματα ταυτόχρονια, θα το έκαναν τόσοι πολλοί;
Ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζει
Ο 55χρονος αστυνομικός προσφεύγει στη Δικαιοσύνη, δίνοντας μάχη για τη ζωή του
Πού οφείλεται η θερμοκρασιακή διαφορά
«Δεν κρατήσαμε κρυφή την αρρώστια του»
Η πρόγνωση των μετεωρολόγων για το θερμοκρασιακό «ασανσέρ»
Πού εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα στο οδικό δίκτυο του λεκανοπεδίου
Διοργανώνοντας το συνέδριό μας
Θα στολιστεί από τα συνεργεία του δήμου Αθηναίων για τα Χριστούγεννα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.