Ελλαδα

Πέθανε ο πρίγκιπας Μιχαήλ, γνωστός και ως «Μισέλ Ντε Γκρες»

Απεβίωσε σε ηλικία 85 ετών και διακρίθηκε ως συγγραφέας και ιστορικός

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πέθανε ο πρίγκιπας Μιχαήλ, γνωστός και ως «Μισέλ Ντε Γκρες»
Πέθανε ο πρίγκιπας Μιχαήλ, γνωστός και ως «Μισέλ Ντε Γκρες» © Wikipedia

Πρίγκιπας Μιχαήλ: Πέθανε σε ηλικία 85 ετών - Απεβίωσε σε ηλικία 85 ετών και διακρίθηκε ως συγγραφέας και ιστορικός

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 85 ετών άφησε ο πρίγκιπας Μιχαήλ στο νοσοκομείο «Υγεία», ο οποίος ήταν ο τελευταίος εν ζωή εγγονός του βασιλιά Γεωργίου Α'. Η κηδεία του θα γίνει στο Α' νεκροταφείο σε στενό κυκλο και θα ταφεί στο Τατόι.

Ο πρίγκιπας Μιχαήλ, γεννήθηκε στις 7 Ιανουαρίου του 1939. Ο πατέρας του, ο πρίγκιπας Χριστόφορος της Ελλάδας και της Δανίας (1888-1940) ήταν ο πέμπτος γιος του Γεωργίου Α΄ και της βασίλισσας Όλγας, και κατά δυο δεκαετίες μικρότερος αδελφός του Κωνσταντίνου Α’.

Στις αρχές του 1940, μετά τον θάνατο του Πρίγκιπα Χριστόφορου, η Φραγκίσκη είχε σχεδιάσει την εγκατάστασή της, με τον υιό της Μιχαήλ, στη Ελλάδα. Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος είχε ξεσπάσει και στις αρχές του καλοκαιριού του 1940, ο Γεώργιος Β΄ της Ελλάδας την ειδοποίησε να εγκαταλείψει τάχιστα την Ιταλία. Έτσι ο Μιχαήλ πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο Λαράς του Ισπανικού Μαρόκου και στη Μάλαγα της Ισπανίας. Σπούδασε στο Παρίσι πολιτικές επιστήμες. Στο τέλος της δεκαετίας του 1950 επέστρεψε στην Ελλάδα και υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στην Θεσσαλονίκη ως αξιωματικός του Ιππικού/Τεθωρακισμένων.

Ο Μιχαήλ ήταν το μόνο μέλος της Ελληνικής Βασιλικής οικογένειας, που δεν έφυγε από την Ελλάδα μετά το αποτυχημένο Κίνημα της 13ης Δεκεμβρίου 1967, που επιχείρησε ο Κωνσταντίνος Β΄ για να ανατρέψει την Χούντα. Ήταν επίσης το μόνο μέλος της Ελληνικής Βασιλικής Οικογένειας, που είχε Ελληνική υπηκοότητα, καθώς ήταν εγγεγραμμένος στο δημοτολόγιο του Δήμου Αθηναίων, ως «Μιχαήλ Ντε Γκρες»

Ενδεικτικά κάποια από τα έργα του είναι: «Η Μαχαράνη», «Ο Βουρβώνος Μαχαραγιάς», «Ο Τελευταίος Σουλτάνος», «Το Μυστήριο των Κυθήρων», «Μπουμπουλίνα», «Το παλάτι των δακρύων», «Νύχτα στο Σαράι», «Ανδρόνικος Α. Κομνηνός», «Η Αυτοκράτειρα των Αποχαιρετισμών» κ.α.

Παντρεύτηκε την Μαρίνα Καρέλλα, κόρη του βιομήχανου Θεόδωρου Καρέλλα και μαζί απέκτησαν δύο κόρες, την πριγκίπισσσ Αλεξάνδρα και την πριγκίπισσα Όλγα.

Διαβάστε επίσης: Η Πάτμος του συγγραφέα Michel De Grèce

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.