Ελλαδα

Υπεγράφη και απεστάλη προς την αμερικανική πλευρά η επιστολή αποδοχής για τα F-35

Ποιες είναι οι επιχειρησιακές δυνατότητές τους και πότε θα γίνει η παραλαβή τους

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Υπεγράφη και απεστάλη προς την αμερικανική πλευρά η επιστολή αποδοχής για τα F-35
© Unsplash

F-35: Υπεγράφη και απεστάλη προς την αμερικανική πλευρά η επιστολή αποδοχής - Ποιες είναι οι επιχειρησιακές δυνατότητές τους και πότε θα γίνει η παραλαβή τους 

Ένα βήμα πιο κοντά στην απόκτηση των υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών F-35 πέμπτης γενιάς βρίσκεται η Ελλάδα μετά την υπογραφή της επιστολής αποδοχής των αμερικανικών αεροσκαφών από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια.

Με την απόκτηση των F-35, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία αποκτά το πρώτο αεροσκάφος 5ης γενιάς και περνάει σε μια καινούργια εποχή.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d2yjtqwbz6mh)

Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, σε δήλωσή του για την αποστολή της υπογεγραμμένης Επιστολής Αποδοχής (LοA) από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μετά από την έγκριση του ΚΥΣΕΑ, για την έναρξη του προγράμματος προμήθειας 20 F-35 A Lighting ΙΙ και συναφούς εξοπλισμού, με δικαίωμα παραγγελίας επιπλέον αριθμού 20 μαχητικών αεροσκαφών.

Χαρακτήρισε την εξέλιξη ένα πολύ σημαντικό βήμα στην «Ατζέντα 2030» ενώ πρόσθεσε ότι «συνδυαστικά με όλα τα άλλα τα οποία συμβαίνουν», οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας «θα πραγματοποιήσουν αυτό που όλοι πιστεύουμε: Την πιο ισχυρή παρουσία αποτροπής στην περιοχή μας, στην ιστορία του ελληνικού έθνους».

Η παραλαβή των πρώτων μαχητικών 5ης γενιάς υπολογίζεται ότι θα γίνει το 2028.

«Σήμερα είναι μια καλή ημέρα για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, μια καλή ημέρα για της ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας» πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.

«Υπεγράφη και απεστάλη προς την αμερικανική πλευρά η επιστολή αποδοχής -το Letter of Acceptance- για τα F-35, για την απόκτηση των πιο σύγχρονων αεροσκαφών στον πλανήτη σήμερα» συμπλήρωσε.

«Έχει προηγηθεί η απόφαση του ΚΥΣΕΑ, η ενημέρωση της Βουλής των Ελλήνων, της αρμόδιας Επιτροπής. Μετά από αυτό προχωρήσαμε στην αποστολή αυτής της επιστολής η οποία σηματοδοτεί την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη σύμβαση, η οποία ελπίζω ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα» κατέληξε ο κ. Δένδιας.

Ποια είναι τα υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη F-35

Το F-35 είναι ένα πολεμικό αεροσκάφος 5ης γενιάς, αόρατο, τύπου stealth με προηγμένα συστήματα πλοήγησης. Το σύγχρονο μαχητικό αεροσκάφος της Lockheed Martin μπορεί να φέρει πυραύλους αέρος, αέρος και αέρος εδάφους και κατευθυνόμενες βόμβες λέιζερ, ενώ έχει και τη δυνατότητα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης.

Επίσης μπορεί να συμμετέχει στη συλλογή πληροφοριών και στην επιτήρηση τεράστιων περιοχών ενώ μπορεί να κάνει αναγνωριστικές αποστολές.

Πρόκειται για μονοθέσιο αεροσκάφος με ένα κινητήρα πολλαπλών ρόλων. Ο πιλότος του έχει οπτική θέαση 360 μοιρών, ενώ έχει πολλαπλούς αισθητήρες και ραντάρ για τη σάρωση του πεδίου επιχειρήσεων και μάχης. Αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 1,6 ΜΑΧ και μπορεί να δράσει σε ύψος έως και 50.000 πόδια, ενώ έχει προηγμένες μηχανές για ελάχιστη κατανάλωση καυσίμων. Επίσης, μπορεί να θεωρηθεί ως “πυραμίδα” του ενοποιημένου πλέον διακλαδικού πεδίου μάχης και στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι η αγορά των 40 συνολικά αεροσκαφών ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ το «πράσινο φως» για την απόκτηση των μαχητικών F-35 έδωσε στις 16/7 το ΚΥΣΕΑ. Πρόκειται για αρχικά 20 «αόρατα» μαχητικά 5ης γενιάς, τα οποία θα φορέσουν τα ελληνικά χρώματα το 2028, ενώ δυο χρόνια αργότερα θα προσγειωθούν στην Ανδραβίδα.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.