Ελλαδα

Η Χαρίτα Μάντολες με πλακάτ των αγνοουμένων στο Προεδρικό Μέγαρο

Mε αφορμή την γιορτή της αποκατάστασης της Δημοκρατίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Χαρίτα Μάντολες με πλακάτ των αγνοουμένων στο Προεδρικό Μέγαρο
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Προεδρικό Μέγαρο: Η Χαρίτα Μάντολες με πλακάτ των αγνοουμένων

Με την καθιερωμένη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο, κορυφώνονται απόψε, Τετάρτη (24/7), οι εορτασμοί για την 50ή επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Η σημερινή δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο έχει ξεχωριστό χαρακτήρα λόγω της συμπλήρωσης μισού αιώνα από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και για τον λόγο αυτό, εκτός από τους καθιερωμένους επίσημους προσκεκλημένους, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου έχει καλέσει δημάρχους ακριτικών και μαρτυρικών περιοχών, εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών, διακεκριμένους αθλητές και αρχηγούς ομάδων που κατέκτησαν ευρωπαϊκά τρόπαια, πλημμυροπαθείς από τη Θεσσαλία, ανθρώπους από τον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών, Έλληνες που έχουν διακριθεί στο εξωτερικό για την επιστημονική τους έρευνα, αλλά και απλούς πολίτες που διακρίθηκαν για την προσφορά τους προς τον συνάνθρωπο και συγκίνησαν με τις πράξεις.

Ανάμεσα τους και η Χαρίτα Μάντολες  γυναίκα - σύμβολο στην ιστορία της κυπριακής τραγωδίας του 1974, η οποία κατά την εισβολή είδε να σκοτώνουν μπροστά της τον σύζυγό της. Η ίδια σώθηκε μαζί με τα δύο παιδιά της, με την ιστορία της, η οποία έγινε ευρύτερα γνωστή και μέσα από τη σειρά του MEGA, «Famagusta», να συγκλονίζει.

Η Χαρίτα Μάντολες που έχασε 18 μέλη της οικογένειας της στην τουρκική εισβολή στην Κερύνεια και πρωτοστάτησε στον αγώνα για τους αγνοούμενους, έχει αναφερθεί στις οδυνηρές μνήμες της.  «Αγωνιζόμαστε όλες οι γυναίκες να κρατήσουμε τη μνήμη ζωντανή και να την παραδώσουμε στα παιδιά μας, στους νέους. Εμείς φεύγουμε από τη ζωή. Πρέπει να ξέρουν τα παιδιά μας  τι έγινε το 1974. Εκείνο το πρωινό της 20ης Ιουλίου ξυπνήσαμε από τις εκρήξεις. Άρχισα να φωνάζω στον άντρα μου: «Αντρέα τι γίνεται;». Και μου απάντησε πως ήρθαν οι Τούρκοι. Τον πυροβόλησαν και εκείνον και το παιδί μας. Πληγώθηκε αλλά συνέχισε να κρατά το κεφάλι του πατέρα του και δεν με αφήναν να πάω να πιάσω το μωρό μου. Αυτά δεν μπορούν να φύγουν από τη μνήμη μας, κι ας λένε ότι πέρασαν πενήντα χρόνια» αφηγήθηκε πρόσφατα η Χαρίτα Μάντολες.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ξένοι Tik Tokers
Ξένοι TikTokers, πώς τα περνάτε στη χώρα μας, τι σας θυμώνει και τι σας συγκινεί;

Ο Απόλλων Τσεν, ο Ιερεμίας Εγκαρέιμπα, η Γιέβα Μπονταρένκο, ο Ντέιβ, η Βλάντα Ζασκλάβσκα, η Ουλιάνα Τσουπρίνα και η Παυλίνα Λη μιλούν στην Athens Voice για την ελληνική εμπειρία στο FYP

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.