Ελλαδα

Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ: Στη Μεταπολίτευση πάψαμε να είμαστε Βαλκάνια και γίναμε Ευρώπη

«Από τη στιγμή που λέμε μεταπολίτευση λέμε Δημοκρατία» τόνισε η ιστορικός

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ για τα 50 χρόνια από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας και τη συμφιλίωση στη Μεταπολίτευση

Η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ μίλησε σήμερα (24.7) στην ΕΡΤ με αφορμή τα 50 χρόνια από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας και υπογράμμισε ότι «το μοντέλο της Μεταπολίτευσης είναι επιτυχημένο, ελπίζω να γίνει καλύτερο». 

«Εμείς οι Έλληνες θεωρούμε τη μεταπολίτευση περίοδο ιστορική, όχι μόνο όρο πολιτειακό. Είναι η εποχή που μπήκαμε στην Ευρώπη και πάψαμε να είμαστε Βαλκάνια», είπε η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ και πρόσθεσε: «Τη χούντα την κάναμε ιστορική περίοδο. Ξέρουμε πότε άρχισε, αλλά δεν ξέρω αν ποτέ τελειώνει. Γιατί αν η Μεταπολίτευση που την έχουμε κάνει και χρονική περίοδο μπορούσε να είναι μια σταθερή περίοδος, θα ήταν πάντοτε μια περίοδος προόδου. Αν το τέλος της Μεταπολίτευσης είναι να κάνουμε πάντοτε κάτι καλύτερο, ελπίζω να μην τελειώνει ποτέ».

Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ: Στη Μεταπολίτευση υπάρχει μία αυθόρμητη συμφιλίωση

«Εκείνο το οποίο εμένα μου έχει κάνει εντύπωση στη Μεταπολίτευση είναι ότι υπάρχει μια αυθόρμητη συμφιλίωση, γίναμε όλοι φίλοι ξαφνικά, χωρίς καν να το ζητήσουμε, χωρίς καν να μας τα δώσουν.Το πήραμε μόνοι μας αυθόρμητα και αυτό είναι το τέλος της χούντας. Ελπίζω ότι Μεταπολίτευση είναι πάντοτε κάτι το καλύτερο, μια προσπάθεια για το καλύτερο. Από τη στιγμή που λέμε μεταπολίτευση λέμε Δημοκρατία», δήλωσε σε άλλο σημείο η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ και συνέχισε 

«Το ότι ο Καραμανλής κατάφερε, ως και το Κομμουνιστικό Κόμμα να το κάνει νόμιμο, δείχνει ότι γίναμε ένα μοντέρνο κράτος, ευρωπαϊκό και όχι πια τα παλιά Βαλκάνια που ήταν κινηματίες και δικτατορίες. Πρώτος βέβαια ο Καραμανλής και μετά αμέσως ο Αβέρωφ. Το ότι ήρθε ο Παπανδρέου κι έγινε και το δεύτερο μεγάλο κόμμα δείχνει ακριβώς ότι γίναμε πια ένα τελείως μοντέρνο κράτος. Το κλίμα όταν ήρθε και ο Παπανδρέου, έγινε ακριβώς το ελληνικό κλίμα, αλλά σε ευρωπαϊκό περιβάλλον, πράγμα το οποίο είναι ένα κατόρθωμα της συμπολίτευσης».