Ελλαδα

Οι εκτιμήσεις Στρατηγάκη για τις Βάσεις 2024 μία «ανάσα» πριν την ανακοίνωσή τους

«Η αγορά εργασίας επηρεάζει και την άνοδο των Βάσεων»

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Βάσεις 2024: Οι τελευταίες εκτιμήσεις του Στράτου Στρατηγάκη - Πώς η αγορά εργασίας επηρεάζει την άνοδο των Βάσεων

Τις τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2024 κάνει ο Στράτος Στρατηγάκης, λίγες ημέρες πριν την ανακοίνωση των Βάσεων από το Υπουργείο Παιδείας. 

«Οι εκτιμήσεις δεν είναι οι βάσεις 2024», ξεκαθαρίζει ο κ. Στρατηγάκης στην ΕΡΤ και συνεχίζει: «Να μην πάει κανείς να νοικιάσει σπίτι αν δεν τις δει» τόνισε ο κ. Στρατηγάκης ζητώντας από τους υποψηφίους των Πανελλαδικών εξετάσεων να περιμένουν λίγα εικοσιτετράωρα ακόμη.

Βάσεις 2024: Οι εκτιμήσεις Στρατηγάκη ανά επιστημονικό πεδίο

Για το 1ο πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών, ο κ. Στρατηγάκης είπε ότι «αναμένουμε πτώση από 40 έως 130 μόρια, λόγω κακών επιδόσεων στην Ιστορία και μειωμένων αριστούχων στα Αρχαία».

Παρόμοια κατάσταση παρατηρείται και στο 2ο πεδίο των Θετικών Επιστημών, όπου οι δυσκολίες στη Φυσική και τα Μαθηματικά θα οδηγήσουν σε πτώση των βάσεων έως και 500-600 μόρια. «Είχαμε τη μεγαλύτερη πτώση στο 2ο πεδίο λόγω της Φυσικής και των Μαθηματικών» επισήμανε ο κ. Στρατηγάκης.

Στο 3ο πεδίο των Επιστημών Υγείας, αναμένεται μικρή άνοδος, παρά τις δυσκολίες στη Φυσική. «Στη Χημεία και τη Βιολογία οι υποψήφιοι είχαν εξαιρετικές επιδόσεις, οπότε αντέστρεψαν την κακή πορεία στη Φυσική», σημείωσε ο εκπαιδευτικός αναλυτής προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι η Ιατρική Αθήνας θα ανέβει κατά περίπου 50 μόρια.

Στο 4ο πεδίο των Οικονομικών και Διοικητικών Σπουδών, η άνοδος αναμένεται να φτάσει τα 250 μόρια λόγω καλύτερων επιδόσεων στην Οικονομία. «Σε κάποια τμήματα μπορεί η άνοδος να φτάσει ακόμη και τα 300 μόρια ανάλογα με τη ζήτηση», δήλωσε ο μαθηματικός και εκπαιδευτικός αναλυτής.

Βάσεις 2024: Η αγορά εργασίας επηρεάζει την άνοδο τους

Ο Στράτος Στρατηγάκης δήλωσε στην ΕΡΤ ότι οι σχολές με τις μεγαλύτερες πτώσεις και αυξήσεις βάσεων επηρεάζονται από τις επιδόσεις των φοιτητών και τη ζήτηση: «Υπάρχουν σχολές που γίνονται δημοφιλείς ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς εργασίας» σχολίασε υπογραμμίζοντας τη σημασία των επαγγελμάτων του μέλλοντος, όπως η νοσηλευτική και η πληροφορική. «Η νοσηλευτική ανήκει στα επαγγέλματα του μέλλοντος λόγω της γήρανσης του πληθυσμού στον δυτικό κόσμο» δήλωσε ενώ για τους μηχανολόγους μηχανικούς τόνισε ότι έχουν πολλές ευκαιρίες απασχόλησης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με τη δυνατότητα τηλεργασίας να αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα». 

Διαβάστε επίσης → Αντίστροφη μέτρηση για τις Βάσεις 2024 - Σε ποιες σχολές αναμένεται πτώση έως και 500 μόρια