Ελλαδα

Πανώλη σε αιγοπρόβατα στη Θεσσαλία: Έχουν θανατωθεί περισσότερα από 2.400 ζώα

Μεγάλη κινητοποίηση κτηνιάτρων

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πανώλη σε αιγοπρόβατα στη Θεσσαλία: Μεγάλη κινητοποίηση κτηνιάτρων - Τι ισχύει για τη μετάδοσή της

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση των κτηνιάτρων για τα κρούσματα πανώλης που καταγράφονται στη Θεσσαλία. Το πρωί κλιμάκια με δεκάδες κτηνιάτρους έφτασαν στη Λάρισα από ολόκληρη τη χώρα, με τον συντονισμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με στόχο την επιδημιολογική επιτήρηση των κτηνοτροφικών μονάδων της περιοχής.

«Είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση που έχει γίνει ποτέ» δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος μαζί με Γενικό Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ Δρ. Γιώργο Στρατάκο καλωσόρισαν τους κτηνιάτρους, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι όλα θα πάνε καλά μετά τον εντοπισμό των κρουσμάτων πανώλης

Η Ματίνα Παγώνη για τα κρούσματα πανώλης στη Θεσσαλία

«Δεν έχει καμία σχέση με τον άνθρωπο η πανώλη, δεν μεταδίδεται», δήλωσε σήμερα (22.7) στo Mega, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. «Όμως με τα ζώα είναι ένα πρόβλημα, γιατί πολλά ζώα εκεί στην περιοχή της Θεσσαλίας είχαν προβλήματα, χρειάζεται μεγάλη προσοχή».

Σύμφωνα με ενημέρωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας εστίες πανώλης εμφανίστηκαν σε αιγοπρόβατα στα Τρίκαλα, ενώ, όπως ανακοινώθηκε, έχουν εντοπιστεί οκτώ κρούσματα στην περιοχή της Καλαμπάκας κι ένα στην Ελασσόνα, ενώ μέχρι στιγμής έχουν θανατωθεί πάνω από 2.400 ζώα. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η αρμόδια υπηρεσία, «πρόκειται για μεταδοτικό ιογενές νόσημα Υποχρεωτικής Δήλωσης που προσβάλλει μόνο τα πρόβατα και τις αίγες και απαιτεί τη λήψη άμεσων έκτακτων μέτρων».