- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Κορωνοϊός: Η Ματίνα Παγώνη για την αύξηση κρουσμάτων και η συμβουλή για τεστ πριν τις διακοπές
Αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφεται το τελευταίο χρονικό διάστημα και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, κρούει το «καμπανάκι», συμβουλεύοντας τους πολίτες που ετοιμάζονται για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, να κάνουν τεστ για τον κορωνοϊό πριν ετοιμάσουν τις βαλίτσες τους.
Η κ. Παγώνη αναφέρθηκε στη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού η οποία επικρατεί και είναι αρκετά μεταδοτική. «Καλό θα ήταν τώρα πριν πάνε διακοπές, να κάνουν ένα τεστ, γιατί εκεί που θα πάνε, αν έχουν και απλά συμπτώματα, μεταδίδουν. Και όταν μεταδίδεις, σημαίνει ότι αρρωσταίνει κόσμος. Για αυτό, όταν υπάρχει μία αδιαθεσία, ένα τεστ πρέπει να γίνεται». Επιπλέον, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ σημείωσε ότι οι ομάδες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, «ειδικά οι άνθρωποι άνω των 64 ετών με υποκείμενα νοσήματα που αν νοσήσουν θα πρέπει να πάρουν αντιικά φάρμακα».
Κορωνοϊός: Κάθε σπίτι έχει τουλάχιστον έναν νοσούντα
Σημειώνεται ότι μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η παθολόγος-λοιμωξιολόγος, καθηγήτρια ΕΚΠΑ στην Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου «Η Σωτηρία» και επιστημονικά υπεύθυνη του Post Covid Ιατρείου, Γαρυφαλλιά Πουλάκου ανέφερε ότι τις τελευταίες 20 ημέρες διαπιστώνεται αύξηση των κρουσμάτων στην κοινότητα, καθώς σχεδόν κάθε σπίτι έχει τουλάχιστον ένα νοσούντα με κορωνοϊό.
«Δεν ξέρουμε αν είναι η κορύφωση ακόμα. Η αίσθηση μου είναι ότι περίπου η ίδια ένταση θα διατηρηθεί και τον επόμενο μήνα. Ευτυχώς, στην πλειονότητα των περιστατικών, η νόσηση είναι ελαφρά. Και στο νοσοκομείο μας έχουν αυξηθεί πλέον οι εισαγωγές μας. Οι κλίνες covid, που τους τελευταίους μήνες είχαν μειωθεί στο ελάχιστο, (υπήρχαν μόνο δύο κλινικές για κρεβάτια covid) τώρα είναι σχεδόν πλήρεις και από ό,τι φαίνεται δεν επαρκούν. Οπότε σιγά σιγά όλες οι κλινικές αρχίζουν και νοσηλεύουν και περιστατικά covid σε κάποιους θαλάμους τους, προκειμένου να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση. Υπάρχουν στο νοσοκομείο και σοβαρές περιπτώσεις και φυσικά, και κάποιες διασωληνώσεις με νοσηλεία στη ΜΕΘ», είπε.
Κορωνοϊός: Πώς οι εκδρομείς μεταφέρουν τα κρούσματα από την Αττική στην περιφέρεια
Η επιδημιολογική πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας διαμορφώνεται από το κύμα των εκδρομέων και των παραθεριστών της εποχής.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία, σύμφωνα με το ygeiamou.gr, ο κορωνοϊός καταγράφει μεγάλη κυκλοφορία σε όλη την επικράτεια και τα κρούσματα έχουν αυξητική τάση. Η φθίνουσα ανοσία των πολιτών και ο έντονος συγχρωτισμός λόγω των ταξιδιών και των εκδηλώσεων αποτελούν το καύσιμο για τον ιό, που κινείται με ταχύτητα αφήνοντας πίσω του ασθενείς, νοσηλευόμενους και μη.
Σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων, ο κορωνοϊός αρχίζει να υποχωρεί στην Αττική και να ανεβαίνει σε άλλες περιοχές της χώρας. Από την Κρήτη (στο Ηράκλειο παρατηρήθηκε αύξηση στο ιικό φορτίο στα λύματα 101%) μέχρι την Ήπειρο (στα Ιωάννινα η αύξηση του φορτίου ήταν 65%), και από την Πάτρα (όπου σημειώθηκε αύξηση 40%) μέχρι τη Θράκη (όπου σε Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη τα επίπεδα του φορτίου αυξήθηκαν 62% και 17% αντίστοιχα), τα δεδομένα μαρτυρούν την κινητικότητα του πληθυσμού και του κορωνοϊού.
Την ίδια κινητικότητα πιστοποιούν και οι «σκληροί δείκτες». Οι εισαγωγές και οι νοσηλείες στα νοσοκομεία της περιφέρειας και ιδίως στα μεγάλα νοσοκομεία τουριστικών περιοχών είναι σε αυξητική τάση, ενώ στην Αττική μειώνονται σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.
Είναι ενδεικτικό ότι χθες το 55% των νέων εισαγωγών έγιναν σε νοσοκομεία της περιφέρειας, με τα νοσοκομεία του Βόλου, της Άρτας, της Τρίπολης, της Θεσσαλονίκης να δέχονται ασθενείς με βαριά λοίμωξη covid. Από τους 136 ασθενείς που χρειάστηκε να νοσηλευτούν, οι 72 εισήχθησαν σε νοσοκομεία πλην Αττικής.
Συνολικά 600 ασθενείς βρίσκονταν χθες σε νοσοκομεία. Οι περισσότεροι νοσηλεύονται στο λεκανοπέδιο, ωστόσο έντονα ανοδική τάση καταγράφεται στους νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία της Κρήτης, της Πάτρας, της Καλαμάτας, των Ιωαννίνων.
Το γεγονός ότι από την Αττική ξεκίνησε η έξαρση του κορωνοϊού πριν από τέσσερις – πέντε εβδομάδες ενδεχομένως εξηγεί γιατί πλέον τα κρούσματα αρχίζουν να μειώνονται, ωστόσο παίζει ρόλο και η μετακίνηση πληθυσμού εκτός Αττικής. Είτε πρόκειται για επιστροφή σε πατρικά εδάφη και εξοχικά σπίτια είτε για διακοπές σε άλλα μέρη, πάντως οι πολίτες εγκαταλείπουν το λεκανοπέδιο με ή χωρίς κορωνοϊό.
Με δεδομένο ότι τα συμπτώματα της τωρινής λοίμωξης είναι πολύ ήπια σε πολλές περιπτώσεις, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο εύκολα μπορεί να γίνει η μετάδοση αν κάποιος έχει μολυνθεί.
Για τον λόγο αυτό οι ειδικοί υπενθυμίζουν τον έλεγχο (αρνητικό τεστ) πριν από την επίσκεψη σε ηλικιωμένους ή ευάλωτους όπως και τη χρήση μάσκας σε περίπτωση που η επαφή δεν μπορεί να αποκλειστεί. Η ήπια ή και ασυμπτωματική λοίμωξη ενός ατόμου δεν σημαίνει ότι θα την περάσει με τον ίδιο τρόπο και κάποιος άλλος που μολυνθεί.