Ελλαδα

Πότε ανακοινώνονται οι Βάσεις 2024 - Δείτε τις τελευταίες εκτιμήσεις

Τέλος αγωνίας για τους υποψηφίους

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Βάσεις 2024: Πότε ανακοινώνονται, οι τελευταίες εκτιμήσεις - Τέλος αγωνίας για τους υποψηφίους

Οι Βάσεις 2024 θα ανακοινωθούν σε λίγες ημέρες, δίνοντας τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων των Πανελληνίων Εξετάσεων. Οι υποψήφιοι έχουν υποβάλλει ήδη τα Μηχανογραφικά τους και αναμένουν πλέον να δουν το τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο οποίο εισάγονται για να φοιτήσουν από τον ερχόμενο Οκτώβριο. 

Οι Βάσεις 2024 αναμένεται να ανακοινωθούν τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου, με επικρατέστερες ημερομηνίες την 29ή ή 30ή Ιουλίου 2024. Οι υποψήφιοι θα λάβουν στα κινητά τους τηλέφωνα τα αποτελέσματα, ενώ θα μπορούν να ενημερωθούν και από τη σχετική πλατφόρμα του Υπουργείου Παιδείας. 

Βάσεις 2024: Οι τελευταίες εκτιμήσεις Φλωρόπουλου ανά επιστημονικό πεδίο

Τις τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2024 κάνει στην ATHENS VOICE ο Αντώνης Φλωρόπουλος, εκπαιδευτικός αναλυτής και διευθυντής των φροντιστηρίων «Ομόκεντρο». Ο κ. Φλωρόπουλος εκτιμά ότι οι φετινές βάσεις θα κινηθούν στα επίπεδα του 2022, με σημαντική μείωση, έως και 500 μόρια, να αναμένεται στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, ενώ μικρότερες να είναι οι προσαυξήσεις στο 1ο και το 4ο Επιστημονικό Πεδίο. 

Ο Αντώνης Φλωρόπουλος ανέλυσε και φέτος - όπως κάνει τα τελευταία τουλάχιστον 30 χρόνια - τις βαθμολογίες των υποψηφίων στις Πανελλήνιες και τα στατιστικά που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Παιδείας για τις επιδόσεις των μαθητών, δίνοντας μας αναλυτικές τελευταίες εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων ανά Επιστημονικό Πεδίο. Έτσι, σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό αναλυτή, στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο Ανθρωπιστικών Σπουδών δεν αναμένεται ιδιαίτερη άνοδος ή πτώση των βάσεων, παρά μικρές αυξομειώσεις, χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις. Οι σημαντικές διαφοροποιήσεις αναμένονται στο 2ο και το 3ο Επιστημονικό Πεδίο, όπου οι υποψήφιοι αντιμετώπισαν δυσκολίες με τα θέματα που «έπεσαν» σε Μαθηματικά και Φυσική. 

«Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, όπου συναντούμε τις θετικές επιστήμες, η Φυσική έκανε τη ζημιά. Τα θέματα της Φυσικής ήταν ιδιαίτερα δύσκολα φέτος και αναμένεται να έχουμε διακυμάνσεις με πτωτικό πρόσημο. Πτώση των βάσεων θα δούμε στις υψηλόβαθμες σχολές και όχι στις χαμηλόβαθμες, όπου δεν αναμένονται ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις», σημειώνει ο κ. Φλωρόπουλος, εξηγώντας ότι τα δύσκολα θέματα απευθύνονταν στους υποψηφίους που κατευθύνονται σε σχολές με υψηλά μόρια. Κατά τις εκτιμήσεις, στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, τόσο λόγω της Φυσικής, όσο και των Μαθηματικών, αναμένεται η μεγαλύτερη πτώση στις Βάσεις περί τα 400 - 500 μόρια

Σε ό,τι αφορά το 3ο Επιστημονικό Πεδίο, όπου ανήκουν οι Ιατρικές Σχολές, ο εκπαιδευτικός αναλυτής σημειώνει ότι οι υποψήφιοι που επιλέγουν αυτό το πεδίο είναι «παντός καιρού». «Σε αυτό το πεδίο συγκεντρώνονται οι Αριστούχοι, όμως, παρότι πολλοί μιλάνε για αύξηση των βάσεων, εγώ εκτιμώ ότι θα κυμανθούν στα επίπεδα του 2022, με μία απόκλιση + / - 100 μόρια. Μία πτώση αυτής της τάξεως αναμένουμε στα υψηλά κλιμάκια, ενώ στα μεσαία και χαμηλά δεν θα δούμε διαφοροποιήσεις». 

Ελαφρά πτώση εκτιμάται ότι θα καταγραφεί στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, όπου έχουμε πληθώρα υποψηφίων που στοχεύουν στις δημοφιλείς σχολές των Οικονομικών και της Πληροφορικής. «Εκείνο που θα επηρεάσει περισσότερο τις βάσεις είναι τα Μαθηματικά, των οποίων τα θέματα στα οποία εξετάστηκαν είναι κοινά με τους υποψηφίους του 2ου Επιστημονικού Πεδίου», σημειώνει ο κ. Φλωρόπουλος και επισημαίνει ότι σε σχολές που είναι εφικτή η εισαγωγή υποψηφίων και από τα δύο πεδία (το 2ο και το 4ο) θα ευνοηθούν οι υποψήφιοι του 4ου Επιστημονικού Πεδίου. Η πτώση των βάσεων στο συγκεκριμένο πεδίο θα είναι μικρότερη, ενώ αναμένονται μικρής κλίμακας αυξομειώσεις. 

Μαθητές έξω από το σχολείο τους όπου έχουν αναρτηθεί οι βάσεις εισαγωγής © EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Μπορεί οι σχολές Νομικής και Ιατρικής να βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων των υποψηφίων των Πανελληνίων Εξετάσεων διαχρονικά, όμως, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία στροφή των μαθητών προς την Πληροφορική, τα Οικονομικά και το Μάρκετινγκ. Παράλληλα, η ζήτηση για τα Παιδαγωγικά φαίνεται να υποχωρεί. «Από τα δημοφιλή τμήματα είναι εκείνα της Ψυχολογίας, αλλά και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Το πλήθος των υποψηφίων έχει στραφεί στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο όπου είναι οι σχολές Πληροφορικής και οι σχολές Οικονομικών. Μπορεί να πετύχει κάποιος υποψήφιος την εισαγωγή του σε σχολή Πληροφορικής και από το 2ο Πεδίο, όμως, είναι πιο εύκολη η εισαγωγή από το 4ο, όπου τα μαθήματα είναι ευκολότερα, δεν εξετάζονται σε Φυσική και Χημεία όπου δύσκολα θα πετύχουν υψηλές βαθμολογίες». 

Διαβάστε επίσης → Αντίστροφη μέτρηση για τις Βάσεις 2024 - Σε ποιες σχολές αναμένεται πτώση έως και 500 μόρια