Ελλαδα

Καύσωνας: Πόσο ρεύμα «καίει» το κλιματιστικό ανά ώρα με τις τιμές που ισχύουν

Στους πόσους βαθμούς να βάζουμε το air condition για να κάνουμε οικονομία

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Καύσωνας: Πόσο ρεύμα καίει το κλιματιστικό με τις τιμές που ισχύουν - Στους πόσους βαθμούς να βάζουμε το air condition - Τι λένε οι ψυκτικοί

Με τον παρατεταμένο καύσωνα να ταλαιπωρεί για περισσότερα από μία εβδομάδα τους πολίτες της χώρας και ενώ τα τιμολόγια ρεύματος έχουν πάρει την ανιούσα, τα κλιματιστικά και η συνεχής χρήση τους είναι απαραίτητα. Το σίγουρο είναι ότι ο λογαριασμός ρεύματος του Ιουλίου θα έρθει πάντως αυξημένος τόσο εξαιτίας των αυξημένων τιμολογίων στο ρεύμα αλλά και από την αυξημένη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών.

Πόσο ρεύμα όμως «καίει»το κλιματιστικό ανά ώρα εν μέσω καύσωνα με βάση τις τιμές που ισχύουν;

Καύσωνας: Πόσο ρεύμα «καίει» το κλιματιστικό;

Παρακάτω αποτυπώνεται το κόστος από τη χρήση του κλιματιστικού από το εργαλείο υπολογισμού της ΡΑΕ. Οι υπολογισμοί έχουν γίνει βάσει μέσου όρου κατανάλωσης και τιμών Ιουλίου.

  • Κλιματιστικό 9.000Btu (καινούριο - με inverter) 0,50ΚWh - 0,07 / ώρα

  • Κλιματιστικό 9.000Btu (παλιό - χωρίς inverter) 1ΚWh - 0,14/ ώρα

  • Κλιματιστικό 12.000Btu (καινούριο - με  inverter) 0,65ΚWh - 0,09/ ώρα

  • Κλιματιστικό 12.000Btu (παλιό - χωρίς inverter) 1,50ΚWh - 0,21/ ώρα

  • Κλιματιστικό 18.000Btu (καινούριο - με inverter) 0,95 ΚWh - 0,13/ ώρα

  • Κλιματιστικό 18.000Btu (παλιό - χωρίς inverter) 2,30ΚWh - 0,32/ ώρα

  • Κλιματιστικό 24.000Btu (καινούριο - με inverter) 1,20ΚWh - 0,17/ ώρα

  • Κλιματιστικό 24.000Btu (παλιό - χωρίς inverter) 3ΚWh - 0,42/ ώρα

Σε ποια θερμοκρασία πρέπει να βάζουμε το κλιματιστικό για να «καίει» λιγότερο

Οι ειδικοί λένε ότι η διαφορά θερμοκρασίας που μπορούν να δώσουν στον χώρο μας, από την εξωτερική θερμοκρασία, τα κλιματιστικά μηχανήματα, (με οποιοδήποτε BTU) είναι στην καλύτερη περίπτωση από 12 έως 14 βαθμούς.

«Με αυτό το δεδομένο, όταν μιλάμε για καλοκαιρινές θερμοκρασίες 35 και 36 βαθμών Κελσίου, προσωπικά στο σπίτι μου δε βάζω το air condition ποτέ κάτω από τους 26 βαθμούς. Διαφορετικά το μόνο που θα κάνουμε είναι να πληρώνουμε ρεύμα και τίποτε άλλο, αφού τα μηχανήματα δεν μπορούν να κατεβάσουν θερμοκρασίες πιο χαμηλά. Άντε να το βάλουμε και στους 24 βαθμούς.

Το air condition από τη στιγμή που το έχουμε στους 26 βαθμούς Κελσίου μπορεί να κάνει συντήρηση στον χώρο και να δουλεύει πολύ οικονομικά. Αν το βάλουμε στους 20 βαθμούς, δε θα σταματήσει ποτέ να δουλεύει η εξωτερική μονάδα, με αποτέλεσμα να έχουμε τεράστια κατανάλωση ρεύματος», είπε ο κ. Κοντούσιας.

Η ιδανική θερμοκρασία στο κλιματιστικό που συστήνουν οι γιατροί

«Στον καύσωνα καλύτερα τα κλιματιστικά να είναι συνέχεια ανοιχτά». Όπως πρόσθεσε, είναι πιο οικονομικό αν τα κλιματιστικά μηχανήματα λειτουργούν συνεχόμενα.

«Αυτές οι μέρες του καύσωνα καλύτερα να είναι συνέχεια ανοιχτά, γιατί αν βάζουμε το air condition να δουλέψει μία ώρα και το κλείνουμε για λίγο, μετά καταναλώνει πολύ περισσότερο. Καλύτερα να είναι 8- 10 ώρες διαρκώς σε λειτουργία, ακόμη και για 24 ώρες συνεχόμενα, όπως ένα ψυγείο που δεν το βγάζουμε ποτέ από την πρίζα και σταθερά στους 26 βαθμούς Κελσίου. Τότε η κατανάλωση θα είναι πάρα πολύ χαμηλή και ο χώρος θα έχει ευχάριστη θερμοκρασία».