Ελλαδα

Πότε παύει να ισχύει ο Δακτύλιος και πότε επιστρέφει

Οι μέρες, οι ώρες και τα πρόστιμα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δακτύλιος: Πότε παύει να ισχύει για καλοκαίρι και πότε επιστρέφει - Οι μέρες, οι ώρες και τα πρόστιμα

Ο Δακτύλιος θα πάψει σε λίγες ημέρες να ισχύει λόγω καλοκαιριού. Το μέτρο αναμένεται να επιστρέψει ξανά το Φθινόπωρο και συγκεκριμένα περί τα μέσα Οκτώβρη. 

Συγκεκριμένα, ο Δακτύλιος θα πάψει να ισχύει από την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024 και θα τεθεί ξανά σε ισχύ τον Οκτώβριο του 2024.

Δακτύλιος: Ποιες μέρες και ώρες ισχύει στο κέντρο της Αθήνας

Ο δακτύλιος ισχύει από Δευτέρα έως Πέμπτη, κατά τις ώρες 07:00 – 20:00, και την Παρασκευή από 07:00 – 15:00. Τα μέτρα του δακτυλίου δεν ισχύουν τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις επίσημες αργίες, καθώς και τις ημέρες που υπάρχει απεργία των εργαζομένων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ζυγές ημερομηνίες: Κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με αριθμό κυκλοφορίας που τελειώνει σε 0, 2, 4, 6, 8.
Μονές ημερομηνίες: Κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με αριθμό κυκλοφορίας που τελειώνει σε 1, 3, 5, 7, 9.

Ποια τα πρόστιμα για τον Δακτύλιο και ποιοι εξαιρούνται

Οι πολίτες που μπαίνουν με τα οχήματά τους στον Δακτύλιο ενώ δεν είναι η ημέρα τους, βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμο 100 ευρώ. 

Από τις παραπάνω διατάξεις για τον Δακτύλιο εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας, οι οποίοι καλούνται να έχουν προμηθευτεί την ειδική κάρτα που χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων. Την ίδια ώρα, ελεύθερα εισέρχονται και εξέρχονται του Δακτυλίου οχήματα ιατρών που φέρουν το ειδικό σήμα, φυσιοθεραπευτών, αναπήρων πολέμου, αυτοκίνητα που οδηγούνται από ή μεταφέρουν ΑμεΑ ή ασθενείς που χρήζουν συχνής θεραπείας.

Επιπλέον, στις εξαιρέσεις συμπεριλαμβάνονται και αυτοκίνητα κρατικών υπηρεσιών, ΟΤΑ, Οργανισμών ή επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας με ειδικούς αριθμούς κυκλοφορίας ή με εμφανή σήματα των υπηρεσιών αυτών, για τους επικεφαλής ξένων διπλωματικών αποστολών, εκπροσώπων του Τύπου με περιορισμό ανά ΜΜΕ.