Ελλαδα

Αντίστροφη μέτρηση για τις Βάσεις 2024 - Σε ποιες σχολές αναμένεται πτώση έως και 500 μόρια

Οι τελευταίες εκτιμήσεις του Αντώνη Φλωρόπουλου στην ATHENS VOICE

Τόνια Ζαραβέλα
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Βάσεις 2024: Τελευταίες εκτιμήσεις Φλωρόπουλου ανά επιστημονικό πεδίο - Οι συμβουλές για την επιλογή σπουδών και η προτροπή οι υποψήφιοι να παλέψουν για μία δεύτερη ευκαιρία

Οι Βάσεις 2024 αναμένεται να ανακοινωθούν από το Υπουργείο Παιδείας περί τα τέλη Ιουλίου, δίνοντας τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων. Μετά την προσεκτική συμπλήρωση του Μηχανογραφικού τους - μία διαδικασία που ολοκληρώνεται αύριο Πέμπτη (18.7) - οι μαθητές θα τηρήσουν για περίπου 10 ημέρες στάση αναμονής, έως ότου λάβουν στο κινητό τους τηλέφωνο τα αποτελέσματα για τη σχολή επιτυχίας τους. Την ίδια ώρα, δεν θα είναι λίγοι οι υποψήφιοι που εκτιμάται ότι δεν θα καταφέρουν εφέτος να πάρουν το εισιτήριο για την είσοδό τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. 

Τις τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2024 κάνει στην ATHENS VOICE ο Αντώνης Φλωρόπουλος, εκπαιδευτικός αναλυτής και διευθυντής των φροντιστηρίων «Ομόκεντρο». Ο κ. Φλωρόπουλος εκτιμά ότι οι φετινές βάσεις θα κινηθούν στα επίπεδα του 2022, με σημαντική μείωση, έως και 500 μόρια, να αναμένεται στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, ενώ μικρότερες να είναι οι προσαυξήσεις στο 1ο και το 4ο Επιστημονικό Πεδίο. 

Βάσεις 2024: Πού αναμένεται πτώση έως και 500 μόρια

Ο Αντώνης Φλωρόπουλος ανέλυσε και φέτος - όπως κάνει τα τελευταία τουλάχιστον 30 χρόνια - τις βαθμολογίες των υποψηφίων στις Πανελλήνιες και τα στατιστικά που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Παιδείας για τις επιδόσεις των μαθητών, δίνοντας μας αναλυτικές τελευταίες εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων ανά Επιστημονικό Πεδίο. Έτσι, σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό αναλυτή, στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο Ανθρωπιστικών Σπουδών δεν αναμένεται ιδιαίτερη άνοδος ή πτώση των βάσεων, παρά μικρές αυξομειώσεις, χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις. Οι σημαντικές διαφοροποιήσεις αναμένονται στο 2ο και το 3ο Επιστημονικό Πεδίο, όπου οι υποψήφιοι αντιμετώπισαν δυσκολίες με τα θέματα που «έπεσαν» σε Μαθηματικά και Φυσική. 

«Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, όπου συναντούμε τις θετικές επιστήμες, η Φυσική έκανε τη ζημιά. Τα θέματα της Φυσικής ήταν ιδιαίτερα δύσκολα φέτος και αναμένεται να έχουμε διακυμάνσεις με πτωτικό πρόσημο. Πτώση των βάσεων θα δούμε στις υψηλόβαθμες σχολές και όχι στις χαμηλόβαθμες, όπου δεν αναμένονται ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις», σημειώνει ο κ. Φλωρόπουλος, εξηγώντας ότι τα δύσκολα θέματα απευθύνονταν στους υποψηφίους που κατευθύνονται σε σχολές με υψηλά μόρια. Κατά τις εκτιμήσεις, στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, τόσο λόγω της Φυσικής, όσο και των Μαθηματικών, αναμένεται η μεγαλύτερη πτώση στις Βάσεις περί τα 400 - 500 μόρια

Σε ό,τι αφορά το 3ο Επιστημονικό Πεδίο, όπου ανήκουν οι Ιατρικές Σχολές, ο εκπαιδευτικός αναλυτής σημειώνει ότι οι υποψήφιοι που επιλέγουν αυτό το πεδίο είναι «παντός καιρού». «Σε αυτό το πεδίο συγκεντρώνονται οι Αριστούχοι, όμως, παρότι πολλοί μιλάνε για αύξηση των βάσεων, εγώ εκτιμώ ότι θα κυμανθούν στα επίπεδα του 2022, με μία απόκλιση + / - 100 μόρια. Μία πτώση αυτής της τάξεως αναμένουμε στα υψηλά κλιμάκια, ενώ στα μεσαία και χαμηλά δεν θα δούμε διαφοροποιήσεις». 

Ελαφρά πτώση εκτιμάται ότι θα καταγραφεί στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, όπου έχουμε πληθώρα υποψηφίων που στοχεύουν στις δημοφιλείς σχολές των Οικονομικών και της Πληροφορικής. «Εκείνο που θα επηρεάσει περισσότερο τις βάσεις είναι τα Μαθηματικά, των οποίων τα θέματα στα οποία εξετάστηκαν είναι κοινά με τους υποψηφίους του 2ου Επιστημονικού Πεδίου», σημειώνει ο κ. Φλωρόπουλος και επισημαίνει ότι σε σχολές που είναι εφικτή η εισαγωγή υποψηφίων και από τα δύο πεδία (το 2ο και το 4ο) θα ευνοηθούν οι υποψήφιοι του 4ου Επιστημονικού Πεδίου. Η πτώση των βάσεων στο συγκεκριμένο πεδίο θα είναι μικρότερη, ενώ αναμένονται μικρής κλίμακας αυξομειώσεις. 

Μαθητές έξω από το σχολείο τους όπου έχουν αναρτηθεί οι βάσεις εισαγωγής © EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Πέφτει η ζήτηση για τα Παιδαγωγικά, όλο και ανεβαίνει η Πληροφορική

Μπορεί οι σχολές Νομικής και Ιατρικής να βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων των υποψηφίων των Πανελληνίων Εξετάσεων διαχρονικά, όμως, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία στροφή των μαθητών προς την Πληροφορική, τα Οικονομικά και το Μάρκετινγκ. Παράλληλα, η ζήτηση για τα Παιδαγωγικά φαίνεται να υποχωρεί. «Από τα δημοφιλή τμήματα είναι εκείνα της Ψυχολογίας, αλλά και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Το πλήθος των υποψηφίων έχει στραφεί στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο όπου είναι οι σχολές Πληροφορικής και οι σχολές Οικονομικών. Μπορεί να πετύχει κάποιος υποψήφιος την εισαγωγή του σε σχολή Πληροφορικής και από το 2ο Πεδίο, όμως, είναι πιο εύκολη η εισαγωγή από το 4ο, όπου τα μαθήματα είναι ευκολότερα, δεν εξετάζονται σε Φυσική και Χημεία όπου δύσκολα θα πετύχουν υψηλές βαθμολογίες». 

«Οκ, μπήκες σε μία σχολή, και μετά τι;»

Ο κ. Φλωρόπουλος και οι συνεργάτες του βοηθούν όλες αυτές τις ημέρες δεκάδες υποψηφίους να συμπληρώσουν σωστά και έξυπνα το Μηχανογραφικό Δελτίο, όπως λέει υπάρχουν υποψήφιοι που τον επισκέπτονται δύο, τρεις και τέσσερις φορές μέχρι να προχωρήσουν στην οριστική υποβολή του. «Το ερώτημα δεν είναι πάντα το αν πέρασαν κάπου... Είναι αν πέρασαν κάπου που τελικά αντιστοιχεί στις φιλοδοξίες που είχαν, αν θα ασχοληθούν με το πτυχίο τους. Ξέρετε, εγώ λέω ότι υπάρχουν σχολές που δίνουν ένα πτυχίο κορνίζα, που δεν τους δίνει τα εφόδια να ζήσουν, να δημιουργήσουν οικογένεια και να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες ανάγκες της εποχής μας. Είμαι υποχρεωμένος να αναλύσω σε κάθε παιδί τις προοπτικές που του δίνει κάθε σχολή και τι θα του προσφέρει στην αγορά εργασίας. Αύριο αυτό το παιδί θα κληθεί να παλέψει έξω. Αυτό που συμβουλεύω τα παιδιά είναι, αν περάσουν σε μία σχολή στην επαρχία που δεν τους ικανοποιεί, αντί να επωμιστούν οι γονείς τους το κόστος μία φοίτησης που τις περισσότερες φορές ξεπερνά τα 4 χρόνια, να δώσουν και πάλι Πανελλήνιες για να περάσουν στη σχολή προτίμησής τους. Παρατηρώ, όμως, ότι όσο περνούν τα χρόνια τα παιδιά αρκούνται σε αυτή τη σχολή που πέρασαν. Τα παιδιά, οι νέοι μας, πάντα είχαν φιλοδοξίες. Παλαιότερα κάποιοι έδιναν 2η και 3η φορά Πανελλήνιες. Ξέρω πόσο δύσκολη και ψυχοφθόρα διαδικασία είναι. Θα ήθελα να δω τα παιδιά μας να παλεύουν περισσότερο, μα μάχονται περισσότερο. Δεν χάθηκε ο κόσμος αν σημείωσαν μία αποτυχία στη ζωή τους. Η συμβουλή μου είναι να μην αρκούνται στα λίγα και πάντα να στοχεύουν ψηλά», καταλήγει ο Αντώνης Φλωρόπουλος. 

Πάνω από 20.000 δεν θα εισαχθούν στο Πανεπιστήμιο 

Ο εκπαιδευτικός αναλυτής εκτιμά ότι περίπου 20.000 δεν θα καταφέρουν να πάρουν το εισιτήριο για την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. «Εκτιμάται ότι πάνω από 20.000 υποψήφιοι δεν θα μπουν στο Πανεπιστήμιο, περίπου στα επίπεδα με πέρυσι. Δεν πρέπει να απογοητεύονται. Με την εμπειρία που έχουν αποκτήσει, με ανεβασμένη ψυχολογία και καλή προετοιμασία μπορούν να κάνουν μία ακόμη προσπάθεια. Να μην ξεχνούν οι υποψήφιοι ότι υπάρχει το Παράλληλο Μηχανογραφικό, ότι πάντα έχουν την επιλογή της Τεχνικής Εκπαίδευσης και των ΙΕΚ» λέει ο κ. Φλωρόπουλος και συμβουλεύει τα παιδιά που σε λίγες ημέρες δεν θα λάβουν το μήνυμα για τη σχολή επιτυχίας, να προσπαθήσουν ξανά. «Η ζωή τώρα αρχίζει και δικαιούνται μία ακόμη ευκαιρία...»

Μαθητής μελετά τις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ στον ηλεκτρονικό του υπολογιστή © EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Οι Βάσεις 2024 αναμένεται να ανακοινωθούν τη Δευτέρα 29 Ιουλίου. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να συμπληρώσουν και να οριστικοποιήσουν το Μηχανογραφικό τους μέχρι και τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (18.7). Λίγες ακόμη ημέρες και η αγωνία φτάνει στο τέλος της.