Ελλαδα

O εκπληκτικός «χορός» των δελφινιών στον Κορινθιακό - Ένα μαγευτικό βίντεο

Γιατί η μικτή κοινωνία των δελφινιών εκεί είναι μοναδική παγκοσμίως

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δελφίνια στον Κορινθιακό σε έναν πανέμορφο συλλογικό χορό κοπαδιού
Δελφίνια στον Κορινθιακό σε έναν πανέμορφο συλλογικό χορό κοπαδιού © Unsplash+/ Zdeněk Macháček

Δελφίνια στον Κορινθιακό σε έναν πανέμορφο συλλογικό χορό κοπαδιού - Δείτε το βίντεο με το φαινόμενο που είναι συχνό στο Λουτράκι 

Εντυπωσιακές είναι οι εικόνες από τα υπέροχα δελφίνια που καταγράφηκαν σε βίντεο στον κορινθιακό κόλπο σε έναν πανέμορφο συλλογικό χορό κοπαδιού. Το πανέμορφο θέαμα στα νερά του Κορινθιακού κόλπου και συγκεκριμένα κοντά στις Αλκυονίδες νήσους, τράβηξε τα βλέμματα κατοίκων και επισκεπτών.

Να σημειωθεί ότι ο κορινθιακός κόλπος θεωρείται μοναδικός παγκοσμίως λόγω του χαρακτηριστικού του ότι σε αυτόν απαντάται μικτή κοινωνία δελφινιών και συγκεκριμένα δελφίνια τεσσάρων ειδών.

Δείτε το βίντεο με τον μοναδικό συλλογικό χορό κοπαδιού δελφινιών:

Δεκάδες δελφίνια στο Λουτρακι!

Όπως αναφέρει ο δρ. Αλέξανδρος Φραντζής στο loutrakiblog.gr εκ μέρους της επιστημονικής ομάδας του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, από το 1995, πραγματοποιείται έρευνα στην περιοχή για τη μελέτη των δελφινιών η οποία οδήγησε τελευταία σε πολύ ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις.

Ποια είδη δελφινιών βρίσκονται στον Κορινθιακό Κόλπο

Τα τέσσερα είδη δελφινιών που απαντώνται περισσότερο στη Μεσόγειο ζουν στον Κορινθιακό Κόλπο: το ζωνοδέλφινο, το κοινό δελφίνι, το σταχτοδέλφινο και το ρινοδέλφινο.

Το ζωνοδέλφινο είναι το κυρίαρχο είδος, ένα καθαρά πελαγικό είδος, που δεν έχει παρατηρηθεί πουθενά αλλού στον κόσμο μέσα σε έναν κλειστό κόλπο, όπως συμβαίνει στον Κορινθιακό Κόλπο.

Μαζί με τα κοινά δελφίνια και τα σταχτοδέλφινα, σχηματίζουν ένα μόνιμο μικτό κοπάδι δελφινιών. Τέτοια μόνιμη συμβίωση δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ πουθενά αλλού στον κόσμο. Δεδομένων των γενετικών αποστάσεων μεταξύ των τριών ειδών, είναι σαν να ζούσαν οι άνθρωποι σε μικτή κοινωνία μαζί με χιμπατζήδες και γορίλες.

Όπως σημειώνει ο κ. Φραντζής, κατά τη διάρκεια πρόσφατης έρευνας το 2023 για την εκτίμηση της αφθονίας των δελφινιών, εντοπίστηκε από την ομάδα το ίδιο σταχτοδέλφινο 26 χρόνια μετά την πρώτη του παρατήρηση το 1997, κατεγράφη ένα μοναδικό ζωνοδέλφινο με αντίχειρες και στα δύο του πτερύγια. Επίσης, ένα θηλυκό κοινό δελφίνι είχε υιοθετήσει ένα νεογέννητο ζωνοδέλφινο και το θήλαζε.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.