Ελλαδα

Καύσωνας: Πότε πέφτει η θερμοκρασία

Αναλυτικές προγνώσεις μετεωρολόγων και ΕΜΥ

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυναίκα εν μέσω καύσωνα περπατά μπροστά από το σιντριβάνι της Ομόνοιας
Καύσωνας: Πότε πέφτει η θερμοκρασία © Alexandros Michailidis / SOOC

Καύσωνας: Πότε πέφτει η θερμοκρασία - Η εκτίμηση των μετεωρολόγων για το τέλος των πολύ υψηλών θερμοκρασιών

Ο καύσωνας και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες παραμένουν και αυτήν την εβδομάδα, με τον υδράργυρο να αναμένεται να φτάσει σήμερα Δευτέρα (15.7) τους 42 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές της χώρας. Την ίδια ώρα, μετεωρολόγοι και ειδικοί κρούουν «καμπανάκι» στις ευπαθείς ομάδες να αποφύγουν την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες, προκειμένου να μην πάθουν θερμική καταπόνηση. 

Μέγα ερώτημα παραμένει το πόσο τελικά θα διαρκέσει ο καύσωνας και πότε θα αρχίσει να πέφτει η θερμοκρασία. Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι οι πιο θερμές ημέρες του παρατεταμένου κύματος καύσωνα θα είναι η Τετάρτη (17.7) και η Πέμπτη (18.8), ενώ από την Παρασκευή (19.7) η θερμοκρασία θα αρχίσει κάπως να πέφτει. Βέβαια, μία δεύτερη εκτίμηση για τη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών θέλει τον καιρό να «δροσίζει» την επόμενη εβδομάδα. 

Γυναίκα με καπέλο μπροστά από τη Βουλή
Καύσωνας: Πότε πέφτει η θερμοκρασία © Alexandros Michailidis / SOOC

Καύσωνας: Πόσο θα συνεχιστούν οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες 

To έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε την Παρασκευή (12.7) η ΕΜΥ έχει επικαιροποιηθεί και καταγράφει τις προγνώσεις για τον καιρό μέχρι και την Πέμπτη (18.7). Σύμφωνα με αυτό, σήμερα Δευτέρα (15.7) η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει:
α. Στη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο τους 39 με 40 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.
β. Στη δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία και τη δυτική Πελοπόννησο τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.
δ. Στο Ιόνιο, τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.
ε. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 33 με 36 βαθμούς Κελσίου.
στ. Στην Αττική τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Αύριο Τρίτη (16.7) η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει:
α. Στη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο τους 40 με 41 και τοπικά 42 βαθμούς Κελσίου.
β. Στη δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία και τη δυτική Πελοπόννησο τους 41 με 42 και τοπικά τους 43 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 40 με 42
βαθμούς Κελσίου.
δ. Στο Ιόνιο, τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.
ε. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 34 με 37 βαθμούς Κελσίου.
στ. Στην Αττική τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Την Τετάρτη (17.7) και την Πέμπτη (18.7) η μέγιστη θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει:
α. Στο εσωτερικό της δυτικής, κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας του 42 με 43 βαθμούς Κελσίου.
β. Στο Ιόνιο, τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 38 βαθμούς Κελσίου.
δ. Στην Αττική τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Ο Γιάννης Καλλιάνος για το κύμα καύσωνα και την «ευνοημένη» Αττική

Στον λόγο που η Αττική δεν θα επηρεαστεί με ακραία υψηλές θερμοκρασίες αυτό το διάστημα αναφέρεται σε ανάρτησή του στο Facebook ο Γιάννης Καλλιάνος.  Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο και βουλευτή Γιάννη Καλλιάνο, οι βορειοανατολικοί άνεμοι που κατά διαστήματα θα πνέουν ακόμα και με εντάσεις της τάξεως των 4-6 και τοπικά 7 μποφόρ (στα Ανατολικά του Νομού) θα συνδράμουν ώστε η θερμοκρασία να μην ξεπεράσει τους 40°C.

Οι μέγιστες θερμοκρασίες της Αττικής για τις επόμενες ημέρες:
Δευτέρα 15/7 : 38°C
Τρίτη : 16/7 : 38°C
Τετάρτη 17/7 : 39°C
Πέμπτη 18/7 : 39-40°C
Παρασκευή 19/7 : 38-39°C
Ασφαλώς, τις νύχτες, η θερμοκρασία στις περισσότερες περιοχές της Αττικής δεν θα καταφέρνει να πέφτει κάτω από τους 27-28°C.

Οι συνθήκες ισχυρού καύσωνα (για τα Δυτικά, Βόρεια και τοπικά το Ανατολικό Αιγαίο) και κάπως πιο ήπιου αντίστοιχα καύσωνα για τις υπόλοιπες περιοχές, θα διατηρηθούν τουλάχιστον έως και τις 22-23 Ιουλίου. Για τουλάχιστον 10 ημέρες δηλαδή ακόμα. Στα Δυτικά, Κεντρικά και Βόρεια πεδινά ηπειρωτικά τμήματα θα σημειωθούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες και ειδικά από τη νέα εβδομάδα. Στον χάρτη που ακολουθεί σημειώνονται οι μέγιστες θερμοκρασίες που καθημερινά θα σημειώνονται στις αντίστοιχες περιοχές (και ειδικά από την ερχόμενη Τρίτη και έπειτα).

Η ΑΤΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΝΟΗΜΕΝΗ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ Όσο και αν φαίνεται περίεργο, μιας και αρκετές ημέρες τώρα η θερμοκρασία...

Posted by Γιάννης Καλλιάνος - Giannis Kallianos on Saturday, July 13, 2024

Μαρουσάκης για καύσωνα: Κορύφωση της έντονης ζέστης στα μέσα της νέας εβδομάδας

Ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης, σημειώνει σε ανάρτησή του ότι «επιμένουν και τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία για κορύφωση της έντονης ζέστης στα μέσα της νέας εβδομάδας με τα δυτικά και βόρεια τμήματα της χώρας μας να προσεγγίζουν τους 42° με 43°, ανατολικότερα και νοτιότερα τους 38° με 40° με τα κεντρικά τμήματα του Αιγαίου μας να απολαμβάνουν τη δροσιά του φυσικού κλιματιστικού που λέγεται μελτέμι». 

Επιμένουν και τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία για κορύφωση της έντονης ζέστης στα μέσα της νέας εβδομάδας με τα δυτικά...

Posted by Klearhos Marousakis on Sunday, July 14, 2024

«Επίμονο καύσωνα» βλέπει ο Γιώργος Τσατραφύλλιας

Επίμονο καύσωνα με «με επιθετικές τάσεις στους 44 βαθμούς...», «βλέπει» ο μετεωρολόγος του Alpha, Γιώργος Τσατραφύλλιας. Μάλιστα, σε ανάρτησή του στο Facebook σημειώνει ότι «ο επίμονος καύσωνας που επηρεάζει και τη χώρα μας ενδέχεται να διατηρηθεί μέχρι της 24-25 Ιουλίου. Στο διάστημα αυτό οι επικρατέστερες θερμοκρασίες θα είναι λίγο πάνω ή λίγο κάτω από τους 40 βαθμούς στις συνήθεις ηπειρωτικές περιοχές που βρίσκονται μακριά από τη Θάλασσα.

» Ωστόσο, το καυσωνικό επεισόδιο που ζούμε εκτός από τη μεγάλη διάρκεια θα παρουσιάσει και ακραίες εξάρσεις.Μία από αυτές φαίνεται να πραγματοποιείται το διήμερο Τετάρτη - Πέμπτη 17-18/7 με τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 42-43 βαθμούς.Σε ποιες περιοχές; Αιτωλοακαρνανία και Πελοπόννησο.

Επίσης, δεν αποκλείεται λίγο πριν αποκλιμακωθεί ο καύσωνας να έχουμε και νέα ακραία έξαρση.
Υ.Γ : Σε καμία περίπτωση μην υποτιμήσετε το φαινόμενο.Θα περάσει και αυτό».

"Επίμονος καύσωνας με επιθετικές τάσεις στους 44 βαθμούς..." Ο επίμονος καύσωνας που επηρεάζει και τη χώρα μας...

Posted by Γιώργος Τσατραφύλλιας on Saturday, July 13, 2024

Καύσωνας: 5 πρακτικές συμβουλές για τις ευπαθείς ομάδες 

Ο καύσωνας που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας και η πρόβλεψη για ένα παρατεταμένο και θερμό καλοκαίρι, προκαλούν αυξημένο άγχος για την υγεία των πολιτών, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων όπως οι καρδιοπαθείς.

Ο παρατεταμένος καύσωνας μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, με αύξηση των καρδιαγγειακών επεισοδίων (έμφραγμα μυοκαρδίου και ισχαιμικής αιτιολογίας καρδιακή ανεπάρκεια, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο) και αύξηση των καρδιαγγειακών θανάτων, αναφέρει ο Γεράσιμος Σιάσος, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και Καθηγητής Καρδιολογίας στην Γ' Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Η ΣΩΤΗΡΙΑ».

Οι υψηλές θερμοκρασίες επιβαρύνουν το καρδιαγγειακό σύστημα, αυξάνοντας την καρδιακή συχνότητα και προκαλώντας αγγειοδιαστολή και αυξημένη εφίδρωση, σημειώνει ο Καθηγητής. Προσθέτει ότι αυτές οι αλλαγές μπορεί να είναι επικίνδυνες για τους καρδιοπαθείς, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως θωρακική δυσφορία, δύσπνοια, αίσθημα παλμών, ζάλη και σε σοβαρές περιπτώσεις, θερμοπληξία.

Ο Γεράσιμος Σιάσος, παρέχει πέντε χρήσιμες συμβουλές για την προστασία των ευπαθών ομάδων, όπως οι καρδιοπαθείς, κατά τη διάρκεια του καύσωνα. Όπως επισημαίνει, το καλοκαίρι σημειώνεται αύξηση των καρδιαγγειακών συμβάντων, με τις νοσηλείες να αυξάνονται κατά 6-10% και τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου να διπλασιάζεται. Οι επιδράσεις των υψηλών θερμοκρασιών στο καρδιαγγειακό είναι δυσμενέστερες ιδιαίτερα όταν συνδυάζονται με υψηλή ή χαμηλή υγρασία στην ατμόσφαιρα και με αυξημένα επίπεδα ρύπων (όζοντος, οξειδίων του αζώτου και μικροσωματιδίων). Επίσης οι αυξημένες θερμοκρασίες όταν συνδυάζονται με περιορισμένη πρόσβαση σε χώρους πρασίνου φαίνεται να σχετίζεται με δυσμενέστερες επιδράσεις για το καρδιαγγειακό σύστημα.

1. Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και μετακινήσεων σε ώρες υψηλής ακτινοβολίας (12:00-16:00)

Είναι κρίσιμο να παραμένετε σε σκιερά και δροσερά μέρη κατά τις ώρες με τη μεγαλύτερη ηλιακή ακτινοβολία. Η παραμονή σε δροσερό χώρο, κατά προτίμηση με φυσικό αερισμό ή κλιματισμό, συμβάλλει στη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος και της καταπόνησης της καρδιακής λειτουργίας.

2. Διατήρηση ενυδάτωσης

Καταναλώστε άφθονα υγρά, έως 1,5-2 λίτρα ημερησίως. Είναι σημαντικό να αποφεύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά και την καφεΐνη, καθώς επιτείνουν την αφυδάτωση. Οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια πρέπει να ελέγχουν τακτικά το σωματικό τους βάρος για να αποφύγουν πιθανή συστηματική συμφόρηση από την αυξημένη χορήγηση υγρών.

3. Τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής σε συνεργασία με τον καρδιολόγο

Επικοινωνήστε με τον καρδιολόγο σας για την πιθανή τροποποίηση της δοσολογίας ή της συχνότητας χορήγησης των αντιυπερτασικών και διουρητικών φαρμάκων, ειδικά αν εμφανιστούν συμπτώματα όπως αδυναμία, ζάλη ή υπόταση. Μείωση δοσολογίας μετά από καρδιολογική συμβουλή. Η τακτική παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης και του σωματικού βάρους είναι απαραίτητη.

4. Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, υπερβολικής άσκησης και μεγάλων γευμάτων

Η βαριά σωματική εργασία, η υπερβολική άσκηση και τα μεγάλα γεύματα μπορούν να αυξήσουν την καταπόνηση της καρδιάς και να προκαλέσουν επιπλοκές. Προτιμήστε ελαφρές δραστηριότητες και αποφύγετε την έντονη άσκηση κατά τις θερμές ώρες της ημέρας. Κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών και αποφυγή μεγάλων και λιπαρών γευμάτων.

5. Κατάλληλος ρουχισμός και συχνά χλιαρά ντους

Φορέστε ελαφριά και ανοιχτόχρωμα ρούχα για να βοηθήσετε το σώμα να διατηρήσει τη δροσιά του. Τα συχνά χλιαρά ντους βοηθούν στη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος.

Αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια αν εμφανίσετε αδυναμία, εξάντληση, κράμπες, θωρακική δυσφορία ή πόνο στο στήθος, δύσπνοια, αίσθημα παλμών, ζάλη ή απώλεια συνείδησης.

Η προστασία των ευπαθών ομάδων, ιδιαίτερα των καρδιοπαθών, είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια του καύσωνα. Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές και παραμένοντας σε επικοινωνία με τον καρδιολόγο σας, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο επιπλοκών.

Διαβάστε ακόμη → Καύσωνας: Θερμική κάμερα κατέγραψε θερμοκρασίες 160 βαθμών Κελσίου στην Αθήνα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.