Ελλαδα

Βάσεις 2024: Οι τελευταίες εκτιμήσεις για 100 δημοφιλείς σχολές

Πού θα κυμανθούν οι Ιατρικές

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Βάσεις 2024: Οι εκτιμήσεις για 100 δημοφιλείς σχολές - Πού θα κυμανθούν οι Ιατρικές

Οι Βάσεις 2024 αναμένεται να ανακοινωθούν στα τέλη Ιουλίου και οι υποψήφιοι των Πανελληνίων 2024 έχουν στη διάθεσή τους μόλις λίγες ημέρες για τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού τους. 

Η εφημερίδα «Απογευματινή» παρουσίασε τις τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2024 σε 100 δημοφιλή τμήματα, σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό αναλυτής Κ. Παπαγιαννούλη του PIXIDAedu.

Βάσεις 2024: Εκτιμήσεις σε 100 δημοφιλείς σχολές

Βάσεις 2024: Πού θα κυμανθούν οι Ιατρικές Σχολές

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», οι Ιατρικές Σχολές θα αποτελέσουν τη φετινή μεγάλη έκπληξη. «Η ανοδική τάση εκδηλώνεται με έως και 230 μόρια σε υψηλόβαθμα τμήματα έως 10 μόλις μόρια σε τμήματα με μόρια που τείνουν στις 10.000. Παρατηρούμε ότι στις φετινές πανελλήνιες η χαμηλότερη επίδοση στη Φυσική (κατά μέσο όρο 1,3 μονάδες στα 20) αντισταθμίστηκε πλήρως από την υψηλότερη επίδοση στη Βιολογία (κατά μέσο όρο 1,1 μονάδες στα 20) και με το παραπάνω από την υψηλότερη επίδοση στη Χημεία (κατά μέσο όρο 1,5 μονάδες στα 20)», σημειώνει ο κ. Παπαγιαννούλης.

Η τελευταία (σε σειρά βάσης εισαγωγής) Ιατρική εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 18.430 μόρια. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, δημοφιλείς σχολές είναι η Κτηνιατρική, η Φαρμακευτική και η Οδοντιατρική που θα αυξηθούν ακόμη και 230 μόρια.  Μικρότερες αυξήσεις - των 40 με 70 μορίων - αναμένονται στα τμήματα με παραϊατρικά επαγγέλματα, οι βάσεις των οποίων κινούνται μεταξύ 11.000 και 15.000 μορίων.

Βάσεις 2024: Πέντε τμήματα με επαγγελματικές ευκαιρίες

Ο σύμβουλος Σταδιοδρομίας, Σπύρος Μιχαλούδης, μίλησε στο MEGA για τις επαγγελματικές ευκαιρίες των χαμηλόβαθμων σχολών. «Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες σε χαμηλόβαθμα τμήματα για παιδιά που δεν κατάφεραν να πιάσουν υψηλή βάση. Το θέμα είναι να ανακαλύψουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν στις χαμηλόβαθμες σχολές και να δώσουμε εναλλακτικές στα παιδιά που βρίσκονται πιο χαμηλά σε βαθμολογία». Ο κ. Μιχαλούδης αναφέρθηκε στις επαγγελματικές προοπτικές στο τμήμα Μεσογειακών Σπουδών στη Ρόδο, η βάση του οποίου ήταν πέρυσι στα 9.040 μόρια και έχει κατεύθυνση Αρχαιολογίας. Ένα ακόμη τμήμα με προοπτικές είναι και το Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας στη Μυτιλήνη, αλλά και το τμήμα Γεωγραφίας στο ίδιο νησί. Επαγγελματική απορρόφηση φαίνεται ότι έχει και το τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκηση, αλλά και τα τμήματα Εργοθεραπείας

«Αν ψάξει ένα παιδί και η οικογένεια, μπορεί να βρει ευκαιρίες. Στα 17 δεν επιλέγεις επάγγελμα, επιλέγεις σπουδές. Η λάθος ερώτηση που κάνουμε στα παιδιά ειναι8 "τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις". Η απάντηση είναι "δεν ξέρω". Τα επαγγέλματα που κάνουν τα παιδιά μας δεν τα ξέρουμε, δεν καταλαβαίνουμε τι επαγγέλματα είναι κάποια από αυτά που κάνουμε», συμπλήρωσε ο σύμβουλος σταδιοδρομίας και συνέχισε: «Όλοι κάνουν λόγο για την επαγγελματική ευτυχία. Υπάρχουν δουλειές που βγάζεις χρήματα αλλά υπάρχουν άνθρωποι που λένε "δεν θέλω να πάω". Πολλοί άνθρωποι το νιώθουν αυτό».