Ελλαδα

Τριήμερο δωρεάν δερματολογικού ελέγχου στην Αθήνα για τον καρκίνο του δέρματος

Πού και πότε θα πραγματοποιηθεί

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έλεγχος για τον καρκίνο του δέρματος
Καρκίνος του δέρματος: Δωρεάν δερματολογικός έλεγχος στην Αθήνα © Unsplash +

Καρκίνος του δέρματος: Δωρεάν δερματολογικός έλεγχος στην Αθήνα - Πού και πότε θα πραγματοποιηθεί

Τριήμερος δωρεάν δερματολογικός έλεγχος για τον καρκίνο του δέρματος θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα σε Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων. 

Ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί μια από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου παγκοσμίως, με την πρώιμη διάγνωσή του να σώζει ζωές. Έτσι, ο δήμος Αθηναίων αποφάσισε να προχωρήσει σε δωρεάν δερματολογικό έλεγχο στις 16, 17 και 18 Ιουλίου 2024, από τις 9:00 έως τις 14:00, στο 1ο, 2ο και 6ο Δημοτικό Ιατρείο, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση καρκινικών και προκαρκινικών παθήσεων στο δέρμα. Οι δερματολόγοι θα εξετάζουν τους ενδιαφερόμενους, παρέχοντας εξατομικευμένες συμβουλές.

Πληροφορίες για ραντεβού:

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024
2ο Πολυδύναμο Κέντρο - Δημοτικό Ιατρείο, Νέος Κόσμος
Διεύθυνση: Φανοσθένους και Φρειδερίκου Σμιθ
Τηλέφωνο για ραντεβού: 210-9239865

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
1o Πολυδύναμο Κέντρο - Δημοτικό Ιατρείο, Καλφοπούλειο Υγειονομικό Κέντρο
Διεύθυνση: Σόλωνος 78, Αθήνα
Τηλέφωνο για ραντεβού: 210-3626587

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
6ο Πολυδύναμο Κέντρο - Δημοτικό Ιατρείο - Κυψέλη
Διεύθυνση: Χανίων 4β
Τηλέφωνο: 210-8836200

Ο καρκίνος του δέρματος είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου

Ο καρκίνος του δέρματος είναι τύπος καρκίνου που αναπτύσσεται στο δέρμα. Οφείλεται στην ανάπτυξη των ανώμαλων κυττάρων, τα οποία έχουν την ικανότητα να εισβάλουν ή να εξαπλώνονται σε άλλα μέρη του σώματος. Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι: Καρκίνος βασικο-κυττάρων (BCC), καρκίνος πλακωδών κυττάρων (SCC) και το μελάνωμα. Τα πρώτα δύο, μαζί με έναν αριθμό από λιγότερο κοινούς καρκίνους του δέρματος είναι γνωστά ως καρκίνος του δέρματος χωρίς μελάνωμα (NMSC). Ο καρκίνος των βασικο-κυττάρων αναπτύσσεται αργά και μπορεί να βλάψει τον ιστό γύρω από αυτόν, αλλά είναι απίθανο να εξαπλωθεί σε απομακρυσμένες περιοχές ή να οδηγήσει σε θάνατο. Συχνά εμφανίζεται ως ανώδυνη ανυψωμένη περιοχή του δέρματος, που μπορεί να είναι λαμπερή με ένα μικρό αγγείο να τρέχει πάνω της ή μπορεί να παρουσιαστεί ως υπερυψωμένος χώρος με έλκος. Ο καρκίνος των πλακωδών κυττάρων είναι πιο πιθανό να εξαπλωθεί. Συνήθως παρουσιάζεται ως ένα σκληρό εξόγκωμα με μία φολιδωτή κορυφή, αλλά μπορεί επίσης να σχηματίσει ένα έλκος. Τα μελανώματα είναι οι πιο επιθετικοί καρκίνοι. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μια ελιά που έχει αλλάξει στο μέγεθος, στο σχήμα, στο χρώμα, έχει ακανόνιστα άκρα, έχει περισσότερα από ένα χρώματα, είναι ερεθισμένη ή αιμορραγεί.

Περισσότερο από 90% των περιπτώσεων προκαλούνται από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του Ηλίου. Αυτή η έκθεση αυξάνει τον κίνδυνο των τριών κύριων τύπων καρκίνου του δέρματος. Η έκθεση έχει αυξηθεί, εν μέρει λόγω του λεπτότερου στρώματος του όζοντος. Τα κρεβάτια μαυρίσματος γίνονται μια άλλη κοινή πηγή υπεριώδους ακτινοβολίας. Για τα μελανώματα και τους καρκίνους των βασικο-κυττάρων η έκθεση κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας είναι ιδιαίτερα επιβλαβής. Για τους καρκίνους των πλακωδών κυττάρων, η συνολική έκθεση -ανεξάρτητα από το πότε θα συμβεί αυτό- είναι πιο σημαντική. Μεταξύ του 20% και 30% των μελανωμάτων αναπτύσσονται από κρεατοελιές. Οι άνθρωποι με ανοιχτόχρωμο δέρμα είναι σε υψηλότερο κίνδυνο, όπως είναι εκείνοι με κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, για παράδειγμα από φάρμακα ή HIV / AIDS. Η διάγνωση γίνεται από βιοψία.

Η μείωση της έκθεσης σε υπεριώδη ακτινοβολία και η χρήση των αντηλιακών φαίνεται να είναι αποτελεσματικές μέθοδοι για την πρόληψη του μελανώματος και του καρκίνου των πλακωδών κυττάρων. Δεν είναι σαφές εάν το αντηλιακό επηρεάζει τον κίνδυνο καρκίνου βασικο-κυττάρων. Ο καρκίνος του δέρματος χωρίς την ανάπτυξη μελανώματος είναι συνήθως ιάσιμος. Η θεραπεία είναι γενικά με χειρουργική αφαίρεση, αλλά μπορεί σπανιότερα να περιλαμβάνει ακτινοθεραπεία ή τοπικά φάρμακα όπως η φθοριοουρακίλη. Η θεραπεία του μελανώματος μπορεί να περιλαμβάνει κάποιο συνδυασμό από χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία, θεραπεία με ακτινοβολία, και στοχευμένη θεραπεία. Σε εκείνους τους ανθρώπους των οποίων η νόσος έχει εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές του σώματός τους, παρηγορητική φροντίδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής. Το μελάνωμα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης μεταξύ των καρκίνων, με πάνω από το 86% των ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο και περισσότερο από 90% στις Ηνωμένες Πολιτείες να επιβιώνουν περισσότερο από 5 έτη.

Ο καρκίνος του δέρματος είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου, αντιπροσωπεύοντας παγκοσμίως τουλάχιστον το 40% των περιπτώσεων. Είναι ιδιαίτερα συχνός σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα. Ο πιο κοινός τύπος είναι ο καρκίνος του δέρματος χωρίς μελάνωμα, ο οποίος εμφανίζεται σε τουλάχιστον 2-3 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως. Αυτή είναι μια πρόχειρη εκτίμηση, ωστόσο, τόσο καλά στατιστικά στοιχεία δεν τηρούνται. Από τους καρκίνους του δέρματος χωρίς μελάνωμα, περίπου το 80% είναι καρκίνοι βασικών κυττάρων και 20% καρκίνοι πλακωδών κυττάρων. Οι καρκίνοι βασικών κυττάρων και πλακωδών κυττάρων σπανίως να οδηγούν σε θάνατο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν η αιτία του λιγότερο από το 0,1% του συνόλου των θανάτων από καρκίνο. Παγκοσμίως το 2012 μελάνωμα συνέβη σε 232.000 ανθρώπους, και οδήγησε σε 55.000 θανάτους. Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έχουν τα υψηλότερα ποσοστά μελανώματος στον κόσμο. Οι τρεις κύριοι τύποι καρκίνου του δέρματος έχουν γίνει πιο συχνοί τα τελευταία 20 με 40 χρόνια, ιδιαίτερα σε εκείνες τις περιοχές που είναι κυρίως Καυκάσιοι πληθυσμοί.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.