Ελλαδα

«Η διάρκεια της ζέστης θα είναι μεγάλη»: Η πρόγνωση Κολυδά για τον παρατεταμένο καύσωνα

Σε τρεις φάσεις η παρακολούθηση του κύματος υψηλών θερμοκρασιών - Δείτε το γράφημα

Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Καύσωνας: Η πρόγνωση Κολυδά για μεγάλη διάρκεια της ζέστης - Σε τρεις φάσεις η παρακολούθηση του κύματος υψηλών θερμοκρασιών - Δείτε το γράφημα

Παρατεταμένο κύμα καύσωνα καταγράφεται στη χώρα, με τις θερμοκρασίες να μην φαίνεται ότι θα πέσουν ούτε την επόμενη εβδομάδα. Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, εκτιμά ότι δεν διαφαίνονται μεν ακραίες τιμές, αλλά η «διάρκεια της ζέστης θα είναι μεγάλη». 

Μάλιστα, ο κ. Κολυδάς αναφέρει ότι η παρατήρηση του κύματος καύσωνα και συγκεκριμένα των αέριων μαζών που επηρεάζουν τον καιρό της Ελλάδας, γίνεται σε τρεις φάσεις. 

Ολόκληρη η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά

12-21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024- ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΜΑΖΩΝ

Αιτία της παρατεταμένης διάρκειας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών στην περιοχή μας είναι η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη, με τις υφέσεις να συνεχίσουν να επηρεάζουν τα Βορειοδυτικά τμήματα και να ευνοούν τη μεταφορά θερμών αερίων μαζών από την Αφρική προς τα κεντρικά και τα Βορειοανατολικά τμήματα της Ευρώπης, που επηρεάζουν και τη χώρα μας.

Χάριν ευκολίας χωρίσαμε την κίνηση των αερίων μαζών σε τρεις φάσεις, για να μπορούμε να τις παρακολουθούμε καλύτερα. Μέχρι στιγμής δεν διαφαίνονται ακραίες τιμές, αλλά η διάρκεια της ζέστης θα είναι μεγάλη. 

Καύσωνας non stop και τις επόμενες ημέρες - Τους 41 °C θα αγγίξει ο υδράργυρος την Παρασκευή

Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν παρατεταμένο καύσωνα, με τις θερμοκρασίες να φτάνουν μέχρι και τους 41 βαθμούς Κελσίου την Παρασκευή ενώ είναι μεγάλος ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς και τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Παναγιώτη Γιαννόπουλου «Το φαινόμενο του παρατεταμένου καύσωνα αναμένεται να διαρκέσει για αρκετές ημέρες, με την κορύφωση της θερμοκρασίας να προβλέπεται την Κυριακή με 42 βαθμούς σε ορισμένες περιοχές».

 

Λίγες νεφώσεις πυκνότερες τις θερμές ώρες της ημέρας στα ηπειρωτικά. Διατήρηση των υψηλών θερμοκρασιών με κατά τόπους συνθήκες καύσωνα. Άνεμοι βορειοδυτικών διευθύνσεων με εντάσεις έως 6 μποφόρ τοπικά στο Αιγαίο.
Πιο αναλυτικά, την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024 αναμένονται λίγες νεφώσεις, οι οποίες τις θερμές ώρες της ημέρας τοπικά θα αυξηθούν. Αυξημένη θα είναι η θερμική επιβάρυνση σε πολλές περιοχές της χώρας, με έμφαση στα αστικά κέντρα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 18 έως 36 βαθμούς, στην υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα από 20 έως 37-39 και ενδεχομένως τοπικά 40 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 20 έως 38-40 και τοπικά 41, στην Ήπειρο από 22 έως 37-38 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα από 25 έως 37-39 βαθμούς και τοπικά 40-41 βαθμούς, στα Επτάνησα από 23 έως 36-38 βαθμούς, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 24 έως 36-38, στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 24 έως 33-35 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν, στο Αιγαίο βόρειοι βορειοδυτικοί με εντάσεις 4-5 μποφόρ και τοπικά 6 μποφόρ και στο Ιόνιο βορειοδυτικοί με εντάσεις 4-5 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 29 έως 38-39 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε λίγες νεφώσεις κατά τις θερμές ώρες της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες κυρίως διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 28 έως 36 βαθμούς.

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις, οπότε υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών όμβρων στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 38 με 40 βαθμούς και κατά τόπους τους 41 βαθμούς Κελσίου.

Επισημαίνεται ότι στις παράκτιες περιοχές, λόγω της θαλάσσιας αύρας, οι μέγιστες τιμές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερες. Στη νησιωτική χώρα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 32 με 34 βαθμούς και κατά τόπους στα νησιά του Ιονίου, του ανατολικού Αιγαίου και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 39 και κατά τόπους τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 38 και στα ηπειρωτικά έως 39 με 40 και κατά τόπους έως 41 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 39 και κατά τόπους έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στις Κυκλάδες πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 32 βαθμούς και στη νότια Κρήτη έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα βόρεια πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 39 με 40 βαθμούς και στις Σποράδες έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά έως 6 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 27 έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και τα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα γύρω ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 27 έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Καύσωνας: Πού βρίσκονται οι κλιματιζόμενες αίθουσες του Δ. Αθηναίων

Στην ενεργοποίηση μέτρων και δράσεων για την προστασία των πολιτών, την ασφάλεια των χώρων πρασίνου, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία της πόλης, προχωρά ο δήμος Αθηναίων, ενόψει του καύσωνα που αναμένεται να επικρατήσει τις επόμενες ημέρες.

Από σήμερα Παρασκευή 12 Ιουλίου και για όσο χρειαστεί ένεκα καύσωνα, οι κλιματιζόμενες αίθουσες στις Λέσχες Φιλίας θα είναι ανοιχτές από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ.. Οι επτά εστίες δροσιάς βρίσκονται στα εξής σημεία:

1. Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου, Μαμούρη και Δύμης, τηλ. 210 8223946

2. Λέσχη Φιλίας «Η Ανάληψη του Κυρίου» Νέου Κόσμου, Χελντράιχ 15, τηλ. 210 9240403

3. Λέσχη Φιλίας Βοτανικού, Κοζάνης 4, τηλ. 210 3423716

4. Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς, Αίμονος 9 & ‘Αστρους, τηλ. 210 5140877

5. Λέσχη Φιλίας Αγίου Ελευθερίου, Αχαρνών 372, τηλ. 210 2012334

6. Λέσχη Φιλίας Κυψέλης, Σκύρου & Καυκάσου, τηλ. 210 8815877

7. Λέσχη Φιλίας Αμπελοκήπων, Πανόρμου & Βαθέος, τηλ. 210 6459890

Η «Γραμμή Καύσωνα» των Δημοτικών Ιατρείων του δήμου Αθηναίων, συνεχίζει να λειτουργεί καθημερινά από τις 8.30 π.μ. έως τις 7.30 μ.μ.. Όλοι οι πολίτες και ιδιαίτερα όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, μπορούν να καλούν στο 2103638049 για να λάβουν συμβουλές και οδηγίες σχετικά με την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών.

Αυξημένη εποπτεία θα υπάρχει για τους ωφελούμενους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», οι οποίοι αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου. Εργαζόμενοι του προγράμματος θα επικοινωνούν τακτικά μαζί τους, ενώ θα πραγματοποιούν συχνές κατ’ οίκον επισκέψεις, μεριμνώντας ότι τηρούνται τα προτεινόμενα μέτρα.

Οι ομάδες streetwork του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης (ΚΥΑΔΑ), οι οποίες αποτελούνται από κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές και ψυχολόγους, θα βρίσκονται επί ποδός σε δύο βάρδιες προσφέροντας στους άστεγους της πόλης πλήρη γεύματα, μπουκαλάκια με δροσερό νερό, καφέ και ένα kit προστασίας με είδη πρώτης ανάγκης. Επιπλέον, η δημοτική αστυνομία θα ελέγχει με drones τις περιοχές πρασίνου της Αθήνας, προκειμένου να ενημερώσει την πυροσβεστική όπου κριθεί αναγκαίο.

Επικουρικά, οι πολίτες μπορούν να κατεβάσουν στο κινητό τηλέφωνο τη δωρεάν εφαρμογή «EXTREMA Global», ώστε να λάβουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τη θερμοκρασία και την κατηγορία καύσωνα της ημέρας με ανάλογες οδηγίες προφύλαξης. Χάρτης υποδεικνύει τα κοντινότερα δροσερά σημεία (όπως σιντριβάνια και πάρκα) και τις πιο δροσερές διαδρομές για κάθε προορισμό μέσω σκιερών, δενδροσκέπαστων δρόμων. Η εφαρμογή λειτουργεί σε έξι γλώσσες και έχει ενσωματωμένες τις θέσεις δημοφιλών αξιοθέατων και μουσείων.

Για τα αδέσποτα ζώα, η Αστική Πανίδα του δήμου Αθηναίων έχει τοποθετήσει περισσότερες από 150 ποτίστρες στις γειτονιές της πόλης.

Τέλος, για λόγους υγιεινής και ασφάλειας, η δημοτική Αρχή κάνει έκκληση σε πολίτες και επιχειρήσεις, να μη βγάζουν τα απορρίμματά τους στους κάδους μεταξύ των ωρών 11 π.μ. και 5 μ.μ., καθώς βάσει εγκυκλίων, κρίνεται αναγκαία η τροποποίηση των προγραμμάτων και στις επτά δημοτικές κοινότητες.