Ελλαδα

Πόσοι δηλώνουν ότι μπορούν να κάνουν διακοπές με τις σημερινές τιμές εισιτηρίων και δωματίων

Τι αποκαλύπτει η έρευνα του ΙΕΛΚΑ για την ακρίβεια

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Διακοπές: Ένας στους δύο Ελληνες δεν θα πάει κάπου φέτος - Τι αποκαλύπτει η έρευνα του ΙΕΛΚΑ για την ακρίβεια και την «ασύμφορη ξεκούραση»

Απογοήτευση και προβληματισμό προκαλούν τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύτηκε από το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) και δείχνει ότι μόνο ένας στους δύο θα κάνει διακοπές φέτος το καλοκαίρι, λόγω του αυξημένου κόστους σε εισιτήρια και διαμονή.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα 23-29 Ιουνίου και αφορούσε ανάμεσα σε άλλα θέματα και την επίδραση των ανατιμήσεων στις καταναλωτικές συνήθειες στην Ελλάδα. Όπως φαίνεται, οι πληθωριστικές τάσεις έχουν επηρεάσει τις συνήθειες των καταναλωτών, οι οποίοι προσπαθούν να εξοικονομήσουν χρήματα ακόμη και από τις διακοπές.

Διακοπές: Ένας στους δύο Ελληνες δεν θα πάει κάπου φέτος

Ένας στους δύο καταναλωτές (55%) δηλώνει ότι δεν θα κάνει διακοπές το 2024, ένας στους τρεις (32%) δηλώνει ότι θα κάνει μεν διακοπές, αλλά πιο περιορισμένες, έξι στους 10 καταναλωτές δηλώνουν ότι οι δαπάνες τους φέτος θα είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, τέσσερις στους δέκα ότι θα είναι μειωμένες άνω του 50%.

Ως λόγο, για τον οποίο έλαβαν αυτή την απόφαση, αναφέρουν το μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα λόγω ανατιμήσεων, αλλά κυρίως τα αυξημένα κόστη σε εισιτήρια και διαμονή.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την έρευνα Τravel Report της ψηφιακής υπηρεσίας πληρωμών και αγορών Klarna, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1000 ατόμων προκύπτει ότι το 53% των καταναλωτών επιλέγουν πιο προσιτά καταλύματα αυτό το καλοκαίρι, ενώ το 39,7% αναζητούν πιο προσιτές επιλογές μεταφοράς. Επιπλέον, το 29,7% των Ελλήνων σχεδιάζει να μειώσει τον αριθμό των ταξιδιών, που πραγματοποιεί και το 25,3% επιλέγει να συντομεύσει τη διάρκεια των διακοπών του.

Το 6% δήλωσε ότι δεν θα ταξιδέψει καθόλου αυτό το καλοκαίρι, με την πλειονότητά τους (62,2%) να αναφέρει την αύξηση του κόστους ζωής ως τον κύριο λόγο για την απόφαση αυτή.

Μια δημοφιλής ταξιδιωτική τάση σε Ευρώπη και ΗΠΑ, που συμβάλλει και στη μείωση των εξόδων διακοπών και βρίσκει ανταπόκριση και στη χώρα μας είναι οι «Staycations», όπου οι ταξιδιώτες επιλέγουν να εξερευνήσουν τις χώρες τους.